Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"The times they are changing"

Lite halvrisigt läge, eller hur? Det samma gäller åtminstone delvis golfförbundet som inte får chansen att göra önskvärda förändringar. Foto: Scanpixm

 

1964 skrev Robert Zimmerman en sång med budskapet till ungdomens föräldrar att de skulle bejaka förändringar i samhället och inte vara rädda för förändringar som nästa generation ville ha. Låten finns på plats 59 på listan över de bästa poplåtarna någonsin. 30 procent av de i min generation vet inte att Robert Zimmerman är Bob Dylan och halva vår nuvarande befolkning vet inte vem Bob Dylan är.

Denna krönika är en betraktelse över min närvaro på golfförbundets förbundsmöte. Ca 200 personer varav 75 ombud träffades i dåtidens huvudstad för Svearna. Dvs Västerås. Bob Dylans mästerverk ekade i mitt huvud under mötet.

Kramare eler kritiker

För läsare som inte är aktiva inom golfen bör noteras att jag omväxlande ses som en golfförbundskramare eller som en osaklig golfförbundskritiker beroende vem inom golfen man frågar och när.

Jag har inga synpunkter i sak i den frågan, folk får tycka vad man vill, men kloka personer i min närhet indikerar att det är intellektuellt  osannolikt att båda parter har rätt samt att existensen av båda grupperingarna tyder på ingen av dem har rätt.

Jag ser mig själv som varken eller, jag försöker utifrån mina begränsningar skriva det jag tror är bäst. Även om min kärlek till golfen allt för ofta upplevs som obesvarad på golfbanan så finns den där. Detta som upplysning inför följande text.

Kreativt av förbundet

SGF hade tagit dit både Kasper Lund Kirkegaard och Anna Iwarsson. Kasper jobbar för dansk idrott och har forskat på god akademisk nivå på temat ”Vad gör idrotten för fel när fitnessbranschen kan öka sina intäkter dramatiskt medan idrotten minskar?”

Anna är den person som gjort att Friskis&Svettis gått från att upplevas som en bastrosa på Konsum till en framgångsrik, lönsam och trendig organisation.
Deras presentationer var kristallklara, det krävs inte förståelse för vad som behöver ändras på högre nivå än en grundskola ger.

Förbundsledningen bör få en stor eloge för att de vill fortsätta ligga i framkant bland förbunden och för att de vågar svära i kyrkan genom valet av föreläsare. Själv blir jag lite varm i själen över ledningen och styrelsens tro på att anpassning till verklighet är möjligt i en organisation som inte är på gränsen till konkurs.

Sen blev allt som vanligt

Sen kom verkligheten i kapp och när alla entusiastiskt klappat händerna bestämde man sig snabbt för att inte låta fungerande exempel och akademisk forskning vara grund för verksamheten utan låta allt bli som vanligt igen.

Redan nästa seminarium som handlade om elitutveckling visade tydligt att viljan att skapa mer breddgolfare som kan betala kalaset inte ses som fint nog för en församling som lydigt applåderade en listning över svenska golfstjärnor men fick väldigt lite information om hur förbundets elitavdelning använder våra medel effektivt.

Bäst var Pu (Per Ulrik Johansson) som kom med ett antal one-liners ur verkligheten, vissa av dem direkt motstridiga det gällande inom ungdomsidrotten.

Hur resonerade valberedningen?

Det sista seminariet på temat om att tv-mediet förändras gav svaret att tv-mediet förändras men att folk gillar att titta på tv.

Lördagen följdes via sociala medier och golf.se. Tesen att 14 mil enkel inte motiverade en resa utifrån det förväntade att ingen oförutsett skulle inträffa besannades.

Christer Bergfors omvaldes som ordförande, valberedningens ordförande hade klokt nog avsagt sig omval. Guy Ericsson fick inte förnyat förtroende utan Stefan Bengtsson valdes till ledamot. Jag tycker om båda men när problembilden är att vi tappar breddgolfarna och eliten får en orimligt stor andel av resurserna så förstår jag inte hur valberedningen resonerade.

Valde vd:n för hockeyallsvenskan

Det stimulerande med valet av Stefan är att Stefan i sin roll som Vd för Hockeyallsvenskan varit mycket kritisk till att distriktens maktposition. En åsikt han förhoppningsvis tar med sig in i golfen.

Påståendet att hela valberedningens fallerande handlar om avundsjuka mellan Barsebäck och Vasatorp får ses som del av resonemanget i baren efter middagen. Långt efter middagen.

Som Brasklapp bör noteras att jag är tveksam till att en valberedning numera har förutsättningar att göra ett gott arbete om ”gott” definieras som representativt relevant.

Skåne backade

Att Skåne drog tillbaka sin motion var ingen överraskning. Den var undermålig ur alla perspektiv. Sen kan de återkomma med valda delar som enskilda tydliga motioner till nästa år och jag kommer definitivt att stödja en del av dessa om de blir mer stringent formulerade.

Att minska på IT-utvecklingen som sågs som en tydlig framgångsfaktor i Karstens forskning är inte ett område jag stödjer men behovet av en förbundstidning i print (jag har avsagt mig mitt ex då appen är så bra) och bankonsulenternas avskaffande är två exempel på förändring som är nödvändig. 

Stockholms motion om förändrad mandatfördelning visar på en anomali men problemet är inte mandatfördelning utan distriktsuppdelningen. Man löser fel fråga. Å andra sidan skulle en röst per distrikt fungera lika representativt då klubbarna i stor utsträckning abdikerat.

Klubbarna har solidariskt under ett antal år betalat för högre avgifter än vad verksamheten krävt i syfte att öka förbundets egna kapital. Här kan man notera att Förbundets verksamhet genererar väsentligt lägre summor idag.

Förbundet får inte chansen

Självförsörjningsgraden har minskat dramatiskt. Fullt naturligt då tesen om ”riskfria affärer” är förhärskande. Riskfria affärer kan nämligen enligt all ekonomisk forskning aldrig någonsin generera en krona i överskott.

Det som är en bra sammanfattning är att SGF:s ledning och styrelse bejakar problemen, tar fram rätt underlag och gör en korrekt beskrivning av verkligheten, men att de inte får mandat att göra något åt dem då den verklighet som efterfrågas inte är den som finns.

Golfen har alla förutsättningar utifrån samhällstrenderna men då krävs det en ökad acceptans av samhällsförändring och den självkritik som exempelvis RF nu visar viljan att göra. Om nu SGF:s styrelse och ledning visar sig redo för det så finns inga tecken på att den politiska makten nått dit.

Sen mår jag rätt dåligt över utmärkelseutdelningen. Någonstans känns det som det ultimata bevisat på bristande förändringsbenägenhet. Att efterapa kungens belöningar från en svunnen tid är det ultimata sättet att tydligt visa att man inte vill bli modern.

Dan Persson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.