Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Men möjlig lösning allt tydligare

Kampen om spelarnas pengar blir allt mera intensiv mellan bolagen. Foto: TT

 

När så alla positionerat sig utifrån den egna nyttan kunde vi med en enkel okulärbesiktning konstatera att utredaren Håkan Hallstedt inte såg ut som om jobbet blivit enklare direkt.

När M och S bjöd in branschen till ett spelseminarium i riksdagshuset var alla där som vanligt och vi hörde exakt vad vi förväntade oss att höra.

Av solidaritet med skåningar (förmodar att det är orsaken) har man infört nya säkerhetsbestämmelser. Det tog 20 minuter att gå in genom ytterdörren, visa leg, bli avprickad, röntga dator och jackor. I akt och mening att påvisa den offentliga sektorns effektivitet med resurser så gick vi in samma väg som kungen använder vid riksdagens högtidliga öppnande, dvs en ingång som används en gång per år.

Alla aktörer var där

Sen fick vi goda lunchmackor, vatten och kaffe och lyssnade på Svenska Spel, Folkspel, ATG och BOS som företräder de utländska spelbolag som idag agerar utan licens eller reglering på den svenska marknaden.

Kulturutskottets ledamöter agerar som om det var deras fråga att hantera en omreglering till ett system med spellicens fast än alla vet att det enbart allena är Magdalena Andersson som kommer att vara beslutsfattare innan den kan läggas en proposition.

= Lennart Käll, vd på Svenska Spel, sa ungefär så här: Farliga spel bör förbjudas eller få högre villkor, restriktioner i marknadsföring, bonusar bör förbjudas.

= Hasse Skarplöth, vd på ATG, sa ungefär samma sak samt att alla som spelar på hästar bör betala till travsporten.

= Folkspel sa att ideella aktörer bör vara fortsatt skattebefriade och få samma villkor.

= BOS representant, Gustaf Hoffstedt, sa inget om spelmissbruk eller farliga spel utan pekade på att spelindustrin sysselsätter många som nu är utkastade ur Sverige, dvs vi ger bort skatteintäkter.

Stackars Hallstedt

När så alla positionerat sig utifrån den egna nyttan kunde vi med en enkel okulärbesiktning konstatera att utredaren Håkan Hallstedt inte såg ut som om jobbet blivit enklare direkt.

Min något komplexa fråga om man noterat att Finansinspektionens avvikande och skadliga tolkning av EUs penningtvättdirektiv leder till en avsevärd konkurrensnackdel för de svenska aktörerna nu när även spelbolag skall omfattas av penningtvättdirektivet mottogs som en överraskning av samtliga.

Spelberoende och riskerna med att människor blir spelberoende berördes. Utländska spelkasinon står för en mycket liten del av det totala spelet men en majoritet av antalet fall av spelmissbruk vilket bör beaktas.

Spelmissbruk överdrivet

När det gäller spelmissbruk och antalet spelberoende så får jag erkänna att jag antingen inte förstått eller om jag har förstått så är problemet väsentligt överdrivet. De siffror jag sett pekar på att ca 160 000 människor drabbas.

Det är personliga och ekonomiska tragedier som även drabbar närstående men det är ingen hög siffra. Uppgiften att 80 000 barn lever i familjer med spelmissbruk ger vid handen att en av de två siffrorna måste vara fel då spelmissbrukare i mycket stor utsträckning är unga män och vi i övrigt har få barn per familj. Vidare verkar antalet som får spelmissbruk vara relativt konstant, dvs har inte ökat trots ökad reklam och ökad internetmognad. Den är dessutom lägre än missbruk av alkohol, tobak och droger. Här förväntar jag mig mer validerad fakta innan siffrorna används för beslut om hur spel skall ske i framtiden.

Det blir för varje seminarium än mer tydligt att ett spellicenssystem kommer att ha väldigt missnöjda aktörer. 

Staten för att skatteintäkterna blir lägre än vad de är idag.

De utländska spelbolagen för att lönsamheten blir lägre än vad den är idag.

ATG för att andra har spel på hästar utan att ersätta dem

Svenska Spel för att de fortsätter att tappa marknad

De ideella aktörerna för att de tappar marknad

Folkrörelserna för att deras intäkter från spel minskar i stor utsträckning.

Då blockeras internet...

Och, medborgarna för att internet blockeras och deras kort inte fungerar när de vill göra av med en hundring på drömresan till Las Vegas eller går in på Ladbrokes i London och lägger en hundring på att Arsenal vinner. Våra politiker kommer dessutom att redan innan spellicensen införts föreslå att andra hemskheter på nätet skall blockeras. Mitt stalltips är vininköp på nätet som första område innan nätsiter som skriver om ministrar som myglar till sig lägenheter hamnar på listan. 

Av ovanstående framgår att jag är väldigt skeptisk till att det går att få ihop ett fungerande system för spellicens även om det fungerar bra i exempelvis UK. 

Det gör att mitt fokus kvarstår vid att regering och utredning omgående bör föreslå åtgärder som ger svenska aktörer bättre konkurrensmöjligheter fram till dess spellicens införs genom två enkla beslut:

1: Alla ideella aktörer som idag kan få tillstånd till lotterier skall få driva dem även på nätet. Att 2016 dela upp marknaden är bara dumt.

2: ATG och Svenska spel får höja vinstnivån för allt som inte är poolspel, dvs de konkurrensutsatta spelen där staten bär den kostnaden (lägre skatt/utdelning).

De här två åtgärderna är billiga och gör att oavsett om vi får en spellicens som fungerar eller en som inte fungerar så kan de befintliga aktörerna behålla sina marknadsandelar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.