Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Hon är en av många kunder...

Margot Wallström är en av de tilltänkta kunderna för idrotten. Foto: TT

 

Det pågår sedan länge ett omfattande värdegrundsarbete inom idrotten. Som total på nationell nivå, distriksnivå och i alla 20 000 föreningar handlar det om tusentals människor som arbetar hårt med att se till att all verksamhet och alla deltagare följer den värdegrund om etik, moral, människans lika värde oavsett kön, ålder, etnicitet, sexuell läggning, antimobbing och antirasism.

Även om det fortfarande sker övertramp blir de löpande färre och jag är mycket imponerad över hur framgångsrikt det här arbetet har varit. Det finns ingen annan organisation som gjort mer på det här området.

Dock bör det omgående läggas ned.

Det har nämligen uppstått en helt fantastisk affärsmöjlighet för idrotten.

Kunder i mängd

Vi tar alla ledare, anställda som arbetar med värdegrund och gör dem till anställda i ett av RF ägt nybildat konsultbolag som erbjuder hjälp att skapa en fungerande värdegrund.

Marknaden har nämligen fullständigt exploderat på det här området.

Swedbank, Nordea, SEB, SHB, Danske Bank, Vattenfall, UD, alla politiska partier och Volkswagen är bara toppen på listan även om samtliga är i så dåligt skick att det krävs stora insatser under flera år, med all säkerhet uppdrag för +tio miljoner per år under tre år för var och en av ovanstående.

Polisen, rättsväsendet, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Trafikverket är bara fem av nästan 500 myndigheter med ett mycket stort behov av att få en värdegrund som gör att deras agerande är bra för medborgarna och återskapar ett förtroende för dem som myndigheter.

Här är ytterligare kunder

Igår presenterades en lista över vilka företag, myndigheter, partier som vi har förtroende för. Det är att se som en lista över ett stort antal presumtiva kunder.

Sen har vi alla advokatbyråer, alla förmögenhetsförvaltare, fondförvaltare och försäkringssäljare. Nästa fas blir hela telekombranschen och deras telemarketingföretag.

Jag är tveksam om även SMHI skall upp på prospektlistan, här kan det finnas andra skäl till att de löpande missleder hela svenska folket och skapar så mycket ledsnad.

Inom något år kan RF tjäna 100-tals miljoner och Sverige som land tjäna miljarder. 

Visst är det fantastiskt när en förening genom idogt arbete kan få en ideell ledare för flickor 06 att förstå varför man inte skall toppa laget, men betänk värdet för samhället när de får en bankanställd att förstå varför man inte skall medverka till skattefusk!

Fler effekter

Det är underbart när alla ungdomar i en förening lovar varandra att aldrig någonsin använda otillåtna preparat men ur ett samhällsperspektiv är det ett större värde om biltillverkarna slutar dopa sina utsläppsrapporter.

Tänk er om fotbollförbundets och SOK:s framtagna reformpaket för ökad transparens i internationella organisationer börjar användas av alla politiska partier. Vilken vitalisering av en idag icke fungerande representativ demokrati.

Jag har under flera år agerat för att vi skall tydliggöra idrottens samhällsnytta för politiker, media och allmänhet. Med min vanliga otur när jag tänker har jag missat det uppenbara. Jag har fokuserat på fler ungdomar som klarar skolan och blir anställningsbara, färre vuxna som drabbas av vällevnadssjukdomar och friskare äldre. 

Återskapa samhället

Trots att dagstidningar och radion löpande kommit med det ena avslöjandet efter det andra på områden som totalt påvisar avsaknad av moral och etik i storbanker, inom myndigheter, i politiken och så vidare har jag helt missat detta.

Utöver att Idrotten här kan tjäna mycket stora pengar så kan vi återskapa ett samhälle som bygger på en fungerande värdegrund. Mer samhällsnytta än så kan ingen skapa.

Ps: Det kan föreligga ironi och sarkasm i texten. Ds

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.