Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Rekordvecka för golfen

Naturskönt, konsten att träffa och njuta av åtminstone ett bra slag plus motion via cirka en mil promenad under en 18-hålsrunda - den behållningen vill allt fler människor njuta av.

 

411 000 golfrundor bokades under en vecka vilket är nytt rekord. Antal golfare ökade med 8000, tredje året i rad med ökning. Den ökningen motsvarar ett antal av de minsta förbunden i RF om man vill få ett perspektiv.

Golf är till skillnad från annan idrott i stort sett helt finansierad av utövarna och sponsorer. Detta gäller också anläggningar.

411 000 golfrundor där man går en knapp mil (en dryg mil om man spelar dåligt) är 4 110.000 km på en vecka eller ca 100 varv runt jorden vid ekvatorn.

En breddidrott

Golfen bevisar åter sin storhet som breddidrott. För egen del så spelade vi fem rundor den veckan, dock inte i Sverige, med uppemot 100 000 svenskar som är ute och reser och spelar golf så är den egentliga siffran väsentligt högre, men siffran ovan är den säkerställda i datasystemet.

Fler golfare som spelar mer frekvent är folkhälsa som sänker framtida kostnader för samhället för sjukvård, sjukförsäkringar, äldrevård på ett viktigt sätt. Det är samhällsnytta.

Med golfare i världsklass bland både damer och herrar så försöker förbundet självfallet göra en koppling här emellan. Jag är tveksam till det vetenskapliga underlaget till den kopplingen, men visst är det underbart att vi har Henrik Stenson och Anna Nordqvist i den absoluta världstoppen för oss som ser en major som det finaste som finns i idrottsutövande.

De satsningar som förbund och klubbar gör på att öka gästbemötande och kvalitet börjar ge resultat. Golfen är attraktiv och runt 50 000 nya golfare uppstår varje år. 

Tre skäl till uppförsbacken

Inte ens under de år då golfen minskade som mest så påverkades den siffran. Skälet till nedgången var att antalet som slutade var fler än antalet som började.

Det berodde till största del på tre saker.

1: Stelbenta kunderbjudanden från klubbarna

2: Dåligt kundomhändertagande.

3: Långsamt spel. Golfens förbannelse nummer ett.

Då fanns det få alternativ till s.k. fullvärdigt medlemskap, dvs man betalade en avgift som gav obegränsad tillgång till banan, lika för alla. Den som då spelade lite golf fick betala ohemult mycket och den som spelade väldigt mycket golf betalade lite. 

Några s.k. golfdistrikt införde karteller eftersom de i sann demokratisk anda beslutade att kunderna gjorde fel och samhället hade utvecklats fel. Föga framgångsrikt som de flesta förstår.

Gäller att utnyttja medlemsskapet

Produktionskostnaden för en golfrunda (totala kostnaden för reception och banskötsel delat med antal golfrundor) ligger idag på en bit över 300 kronor. När den som spelar 100 rundor betalar 50 kronor per runda och den som spelar 5 rundor betalar 1 000 kronor per runda så blir konsekvensen att de som spelar få rundor slutar. Kallas marknadsekonomi och är ett väl fungerande system som ger oss välfärd.

Idag finns det säkert +100 olika erbjudanden från ca 450 kronor + greenfee till 13-14 000 kronor plus aktie för att ha rätten att spela golf. Det är fortfarande för billigt att spela väldigt mycket golf men de som spelar lite subventionerar inte längre i samma utsträckning.

Senaste åren har kundomhändertagandet sakta blivit bättre och bättre. Här finns fortfarande massor att göra men det går åt rätt håll.

Då skulle ännu fler spela

Tar vi bort de som slutar pga ålder och sjukdom och lyckas behålla de andra så skulle golfen växa med +30 000 golfare per år med dagens antal nya golfare. 

Tog vi bort medlemskravet för de som spelar lite och inte spelar tävling kunde man öka än mer. Varje ny golfare är intäkter under en livstid, årsavgifter, greenfee, rangeintäkter, utrustning, lektioner, resor, intäkter för golfrestaurangen så värdet som man tackar nej till genom att inte anpassa sig till kundernas krav är ofantligt högt. Här finns ca 400 000 f.d. golfare som bör gå att locka tillbaka.

Med dynamisk prissättning för greenfee och medlemskap samt ett ”pris” per medlemsrunda som styr fler till de tider då banorna idag har låg frekvens så finns en kapacitet på ca 50 procent fler rundor, utan att vi behöver bygga en bana till. Skulle göra underverk med klubbarna, shoparna och golfrestaurangernas ekonomi. 

Men klubbarna och förbundet jobbar på flera områden aktivt för att förbättra kundomhändertagandet så att besöket på golfbanan blir en positiv helhetsupplevelse. Problemet är att målgruppens krav ökar i en hög takt så tempot måste upp.

Det värsta...

Om vi sedan går över till långsamt spel så är detta gissel största hotet mot golf. Vi tävlar inte av det primära skälet att tävlingar tar för lång tid. Det är inte golf att hålla på i 5,5 timmar. Att arbeta stenhård med pace och play både nationellt och på klubbnivå kommer att vara en kritisk framgångsfaktor.

Skall golfen vara trovärdig som folkhälsokatalysator måste helt enkelt gånghastigheten upp och väntetiden ner.

På det stora hela skall dock golfen ha cred för att man tar sitt ansvar för folkhälsan och är duktiga nog på att attrahera nya golfare i en allt hårdare konkurrens. 

Att få fler äldre att träna regelbundet är ett folkhälsomål.

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.