Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Flygskatten är osportslig

Foto: Johan Nilsson / TT

 

Leif Nordström, ordförande i Norrbottens Idrottsförbund skriver i en debattartikel i Norrbottenskuriren om hur hårt flygskatten slår mot idrotten i norr. Läs mer här.

80 kronor enkel kan låta lite men är man ett lag på 20 personer och skall fram och tillbaka med mellanlandning i Stockholm 20-talet gånger per år rör det sig om 6 000 kronor till per år. Det är små pengar för en minister som flyger gratis men en förmögenhet för en klubb med damhockey, basket både dam och herr och ett problem även för elitlag i Ishockey där det rör sig om fler resor och fler personer som medföljer.

MP dopar lag i Mellansverige

Elitidrotten har en hög korrelation mellan tabellplacering och omsättning. Får norrlandsklubbarna nu en extra kostnad som de i söder slipper så får de effekt på sportslig kvalitet. Skatten är därför att se som att regeringen med MP i spetsen dopar lag i Mellansverige ekonomiskt. En upprörd Oscar Stenberg i Umeålaget Udominate i dambasket är tydlig.

”Udominate har som mål att båda vinna i Sverige och kunna vara i den europeiska toppen. För oss i Umeå är flyg enda möjligheten till transport. Flygskatten blir ytterligare en lök på laxen i en hårt ansträngd budget. Dambasket omsätter bråkdelen av vad elithockeyn gör så vi kan inte tolka förslaget på annat sätt än att regeringen har som mål att skada kvinnor och de fattigaste. Då flygskatten inte ger några miljövinster finns det inte utrymme för någon annan tolkning.”

Inga miljöeffekter

Samstämmiga experter vidimerar det Oscar säger om att skatten inte ger några som helst miljöeffekter, och om några effekter då negativa eftersom flygbolagen skjuter upp investeringar i mer miljövänliga och nya plan.

Flygskatten drabbar även breddidrotten och ungdomsverksamhet såväl som besöksnäringen.

Här bör vi nämna att Gothia Cups eminenta arbete med att få många lag från länder där deltagarna egentligen inte har råd nu får 400 kronor per returresa att hantera. Sämre integration och fler ungdomar som inte får sitt livs upplevelse av att vara med blir den automatiska effekten.

Norrbottenslagen tappar attraktionskraft när de vill anordna nationella cuper samtidigt som det blir dyrare för dem att åka söderut och vara med. Det här slår inte bara mot föreningarna där en välbesökt fotbollscup kan vara största inkomstkälla (som för Häcken och Gothia), det slår mot hela Norrlands besöksindustri som tappar hotellnätter och restauranginkomster.

Kan stjälpa verksamheten

Tjejlaget i handbollens högsta serie i Boden som i princip har alla motståndarlag i Skåne med något undantag, Flygskatten kan stjälpa deras verksamhet, så små är marginalerna i de fattiga idrotterna, i synnerhet för tjejer.

Jag inser att S inte frivilligt valt en skatt som slår till 100 procent mot deras ideologiska hemvist. Som flyget utvecklats vore det fake news om Magda påstod att flygskatten betalas av det rika. I Norrland är flyget kollektivtrafik och det vet hon. MP har tvingat igenom flygskatten trots att den inte ger några miljöfördelar utifrån en ideologi där man är emot bilen och flyget som princip, man ser dem som onda företeelser och de skall bekämpas till fullo, detta oavsett om det är bra för miljö och samhälle. Trist när det är så illa. Svårt se idrotten som en viktig del av samhället och rösta på MP i framtiden.

Betalar för ökat stöd

När S nu har kongress i helgen så bör man fundera på om samarbetet med MP är en valvinnare i det område man på S-kongresser kallar för ”skogen”.

Flygskatten skadar idrotten för alla klubbar i Norrland och i glesbygd. Fast det är trots allt budgetneutralt att låta idrotten i norr betala det ökade stöd till idrott som fanns i förra budgeten. Magda är onekligen hushållerska av rang rent ekonomiskt men inte när det gäller att hushålla med S röster i Skogslänen.

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.