Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Medlem i RF – rättighet eller skyldighet?

Foto: Björn Lindgren / TT

 

E-sportförbundet har ansökt om medlemskap i RF. Likaså Friskis som idag ingår i friidrotten samt sju andra som är av mindre principiell vikt.

RF vill se över reglerna för att bli och vara kvar som medlem och vill inte rösta in någon av dem i nuläget. Dvs inga nya medlemmar i RF före 2019 och ett nytt regelverk. 

Likt konstnärer ibland levererar en Triptyk skall jag försöka bena ut de tre frågorna, E-sport, Friskis och nya regelverk för medlemskap i RF i tre krönikor.

E-sporten en framtida medlem i RF.

När det gäller E-sporten uppstår 3 frågor:

1: Är E-sport idrott?

2: Bör E-sporten få sin ansökan godkänd?

3: Är det klokt av E-sporten att ansöka.

Mina enkla svar är då på 1: Nej, på 2: Ja och på 3: Nej.

Det är inte så ologiskt som det först verkar.

E-sport på elitnivå kräver självfallet en vältränad aktör. Det är en extrem koncentrationssport med krav på hög reaktionshastighet. Något som kräver god fysik under matcher som kan ta många timmar. Därifrån till att kalla något stillasittande för idrott är det långt. När det gäller tävlingsmoment så är E-sport i världsklass jämfört med de flesta av dagens förbund. Publikt når man ut globalt, även om man fyller arenor har man 10 000 så många i hundra länder som följer en tävling.

Att RF bör godkänna en ansökan från E-sporten är en annan fråga. E-sporten har sådan potential och kan bli en massrörelse på sådan nivå att det är direkt strategiskt farligt för RF att lämna dem utanför. Bättre ha dem med sig än mot sig på temat ”If you can’t beat them, joint hem”. E-sporten får ses som den enda aktören som följer Moore’s lag, dvs kan fördubbla sig vartannat år. De kan vara fler än vad RF får ihop på 8 år.

Ur ett varumärkesperspektiv kan man anta att E-sport kan göra mer än dragkamp för att få RF att framstå som en rörelse i tiden.

På det kommer att E-sport som vi känner den idag (man sitter vid en dator och skjuter ned motståndare) kommer att vara väsentligt mycket mer i framtiden. E-sport kommer också vara en del av en framtida spel(betting)marknad som det finns flera skäl för RF att försvara.

Att säga nej till E-sport har mycket stor sannolikhet att vara ett strategiskt felaktigt beslut på samma nivå som när EMI sa nej till The Beatles, AKB drev i igenom DÖ, Bandyförbundet sa nej till Innebandyn och när 1882 års generaldirektör i det amerikanska patentverket skrev till presidenten och föreslog att patentverket skulle läggas ned eftersom allt som kunde uppfinnas redan var uppfunnit.

Sedan gör jag bedömningen att E-Sporten ger sig själv större förutsättningar att nå tillväxt och framgång om de väljer en modell med bolag och franchise. E-sporten har så goda kommersiella möjligheter att de den här vägen kan skapa väsentligt större intäkter än om de väljer ideell förening och RF spåret.

E-sport måste av naturliga skäl kunna agera i en hastighet som är direkt motstridig RF stadgar. Ett medlemskap riskerar att bli ett japanskt snabbtåg som enligt engelsk lag från tiden RF var ungt skall ha en man som promenerar framför med en röd flagga för att varna omgivningen.

E-sport har tillgång till globala intäkter från tittare och utövare såväl som globala sponsorer. Tillhörighet till något så begränsande som en nationalstat är fullt jämförbart med att jag blir diskad varje gång jag missar Fairway.

Nu får E-sporten två år till på sig att fundera. Mitt bästa råd till en rörelse jag tycker om är att tänka om.

Friskis, Juvelen i kronan.

När det gäller Friskis eventuella medlemskap är frågan mer komplex då de idag är en del av Friidrotten. 

I antal medlemmar en mycket stor del av friidrotten, som självfallet inte vill tappa 400 000 medlemmar över en natt. Vill man förstå hur Friidrotten har hanterat Friskis sedan de blev del av förbundet är Disneyfilmen Askungen en lämplig sammanfattning. På frågan varför friidrotten varit så styvmoderlig saknas det intellektuellt gångbara svar.

Friskis är en av få aktörer som klarar att leverera den nya strategin om Idrott hela livet (golfen och Korpen är de andra två). Det finns sporter som cykel, skidor, bowling med flera med mycket stora mängder utövare som dock helt saknar intresse av medlemskap i förening och förbund.

Friskis som utifrån tillväxt i antal medlemmar är den mest framgångsrika aktören inom svensk idrott de senaste 15 åren har en modern struktur som mer påminner om en amerikansk franchisekedja än det traditionella förbundet.

Sammanhållet varumärke, gemensamma metoder och metodutveckling och mycket duktiga kommersiella konkurrenter har gett dem en förmåga som det inåtvända traditionella förbundet saknar.

Friskis kan till skillnad från de flesta andra förbund utvecklas mycket positivt eftersom man inte sitter fast i en organisation som försvårar utveckling.

Skall RF behålla stödet från statsmakterna utifrån deras förväntade framtida krav på samhällsnytta och folkhälsa är ett fristående Friskis som eget förbund en grundbult. 

Friskis skulle RIM utan vidare kunna välja in redan i år då de garanterat fyller de nya kraven oavsett hur krävande de blir. Nu vill inte alla att Friskis skall få bli medlem. Fundamentalisterna anser att Friskis inte tävlar och därför inte är ”riktig” idrott. Flera småförbund är livrädda för att dela med sig av bidragsvolymen till någon som är så framgångsrik. Friskis ses som en del av ett framtida samhälle som många förbund ser som djävulens påfund. Friskis kan trots alla objektiva grunder inte vara säker på att bli invald ens 2019.

Då uppstår frågan hur Friskis strategi bör se ut:

Alternativet att stanna kvar inom Friidrotten finns inte. Det kan bara skada Friskis.

Då återstår rent logiskt tre alternativ:

1. Försöka bli medlem i RF 2019.

2. Vara ideell aktör utanför RF.

3. Bolagisera på riksnivå, gärna med allmännyttig stiftelse som ägare och göra föreningar till franschiseföretag eller medlemsföretag enligt modellen för frivilligkedja.

På emotionella grunder kan det finnas färre möjligheter men inte på rationella.

När man nu får två år på sig att förbereda sig så bör Friskis självfallet använda tiden till att förbereda sig. En egen omvärldsanalys/strategi som till skillnad från RFs tar hänsyn till en mördande framtida konkurrens om människors fritid och som är baserad på den inneboende styrka som Friskis har. Som tar hänsyn till de stora skillnader som Friskis har mot traditionella förbund och en marknad där träning bland vuxna är en förväntad tillväxtmarknad.

Om Friskis gör detta fram till december 2017, använder första halvåret 2018 till analyser och tar fram två förslag på väg framåt under andra halvåret som inkluderar aktiva handlingsplaner för båda alternativen så är man väl förberedda inför RIM 2019.

Rent hypotetiskt kan man i maj 2019 bli invalda i RF och samtidigt tacka nej för att det alternativet har visat sig vara sämre.

Så ser det intellektuella resonemanget ut. Jag är inte mycket för det ideologiska med att folkrörelsen skulle vara en finare modell för att den var det i det förra samhället. Däremot ser jag gärna ett starkt RF som är en samlad röst för all svensk idrott och som är anpassad till det samhälle vi har och får. Det är viktigt ur både et samhälls- och demokratiperspektivet. 

Jag skulle bli ledsen om det visar sig att Friskis på objektiva grunder ser en bättre framtid utanför RF. Det vore om inte annat en tydlig signal till flera att börja fundera på sin roll. Det kan leda till en utveckling som gör mig mörkrädd. Golfen där förbundets medlemmar driver knappa 500 anläggningar inom Upplevelseindustrin kan lika gärna vara med i Visita i framtiden som ett exempel.

Om det nu blir så blir domen hård över de som idag inte bejakar samhällsförändringar och verklighet. Ingen av oss vill att RF skall bli obligatoriskt ämne på statsvetenskapliga institutioner på samma grunder som Kodak idag är det på ekonomiska institutioner.

Nya medlemskrav till RF?

Hur bör då de nya kraven se ut.

Tja, om volymen fasta bidrag landar på ca 1,5 Mille per år så kan 100 kronor per medlem i fast bidrag vara en hög summa. Dvs 15 000 medlemmar. Det borde ge ett minimum på 100 föreningar. Jämför vi med 4-procentspärren i Riksdagen så är det mindre än en tiondel för där krävs ca 240 000 röster för partibidrag. Dvs ingen kan ha synpunkter på att det är en generös nivå för att få kalla sig ett nationellt förbund. Skall man kunna påvisa någon form av attraktionskraft så är 15 000 också en låg och generös nivå. Jämför med Friskis Stockholm som har 85 000 medlemmar som enskild förening.

Idrott bör definieras tydligt. Skall ge folkhälsa och samhällsnytta bör ingå i definitionen tillsammans med fysisk aktivitet.

När det gäller krav 2 i RF-stadgan om ideell förening bör det utökas med att man som bolag kan associera sig, självfallet utan rösträtt, men rätt till medverkan i allt övrigt. Motkrav på värdegrund, etik och allt det andra viktiga. Vill Google vara med som associerad RF för att de får fler barn att röra på sig än någon annan via sitt dotterbolag Pokemon Go verkar det fånigt att säga nej. 

Alternativet är att se 1904 års världsbild som grund för framtiden. Det tror jag är dumt.

Dan Persson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.