Elitseriens oundvikliga beslut

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Krönika: ”Starkt stöd i klubbarna för lönetak i elitserien”, hävdar Svt efter sin egen enkät där Hockeyligans ordförande och klubbföreträdare tillfrågats. ”Troligen inte”, säger Idrottens Affärers Gunnar Persson efter en närmare läsning av svaren.

Jag undrar om frågeställarna ens har förstått problemets vidd, hur ett lönetak egentligen fungerar och vilka konsekvenser det skulle få för svensk ishockey. Svaren i Svt:s lönetaksenkät andas nämligen något helt annat än det som sägs i rubriken.

Det sägs mycket, men...

Svt-journalisterna Johan Wåhlin och Johan Forsstedt presenterade i måndags resultatet av sin enkät, där frågan tycks ha varit ”Är din klubb för eller emot ett löentak i Elitserien?”

Där sägs ...

att Djurgården och Timrå är de starkaste förespråkarna.

att AIK, Färjestad, Linköping och Skellefteå också ”anser att något måste göras.”

att Luleå, Modo och Brynäs är osäkra men ”i stort håller med om att lönerna blivit väl höga.”

att HV71 och Frölunda tar starkast ställning emot ett lönetak.

att nyuppflyttade Växjö inte har någon uppfattning.

I mina öron låter som att två är för och två är emot, men att de övriga egentligen inte bryr sig.

Om, väl, men, kanske...

Dessutom hävdar man (18 april) att ”Svenska Hockeyligan i dagsläget för diskussioner om eventuellt lönetak.”Egendomligt emotsägs detta av Hockeyligans ordförande Anders Hedin, som (19 april) säger:

”Frågan om lönetak är ständigt aktuell inom svensk hockey och Hockeyligan. Vi har tittat på det förut men just nu pågår ingen fomell utredning inom Hockeyligan. Men det är inte omöjligt att vi försöker utarbeta ett förslag framöver.”

Om duon Wåhlin/Forsstedt varit konsulter i jakt på detta utredningsuppdrag, så hade det svaret betytt ett artigt ”nej tack”.

Han kanske sov när telefonen ringde

Anders Hedin påminner om en annan sak: ”Det finns en beslutsordning. och i vissa frågor räcker det med majoritet, i andra krävs 75 procent.

Men ett förslag om lönetak skulle väl vara en ägarfråga och innebära att alla klubbarna måste vara överens.” Smaka på den utläggningen, och lägg särskilt märke till den bäska smaken som det lilla ordet ”väl” utsöndrar.

Det låter nästan som om journalistduon tagit Helin på bar gärning under en tupplur.

En väsentlig skillnad

När frågan ställs till Djurgårdens (positive) klubbdirektör Tommy Engström används ingången ”Djurgården och Timrå är starkast för en centralt reglerad lönesättning.” Endera är journalistduon illa bevandrade i språkets valörer, eller så har man ingen aning om vad den egna frågeställningen egentligen handlar om.

Det handlar definitivt inte om någon ”centralt reglerad lönesättning.” Det handlar däremot om att varje klubb får sätta sina löner fritt inom en given pott.

Resultatet av ett lönetak blir alltså en differentierad lönesättning, där storstjärnor och nybörjare ligger kvar på sina nivåer men där medelmåttornas del blir mindre.

Loob inlindade raka besked

Håkan Loob, klubbdirektör i Färjestad (som av Svt klassas som försiktigt positiva) säger ”Jag tror inte att det kommer att tas ett formellt beslut eller bli någon regel men jag tror att klubbarna kommer att komma överens om att dra i handbromsen”.

Det är då förstår man att ingenting alls kommer att hända.

Det finns ett mycket enkelt skäl bakom min slutsats. Åtgärden är ogenomförbar så länge som Elitserien är öppen.

Tänk er själva om elitserieklubbarna kommer överens om ett lönetak år 1. Det kan hålla även år 2. Men år 3 kommer en nykomling upp – förslagsvis toksatsande Mif Redhawks – som enligt alla beräkningar (hypotetiskt) ligger 30 procent över den nivå som Elitseriens klubbar kommit överens om. Vad göra? Ska Mif tvingas sparka spelare för att komma ner i rätt nivå? Ska Mif genomföra en generell sänkning (och därmed förstöra arbetsmoralen i laget)?

Finns det någon spelare eller spelaragent som skulle tåla detta utan att koppla in advokater?

National Hockey League har introducerat ett lönetak av två enkla skäl: Man var tvingade att göra det och man kunde göra det. Elitseriens klubbar kommer snart att vara tvingade till samma åtgärd. Men så länge som serien är öppen för upp- och nedflyttning är åtgärden ogenomförbar.

Gunnar Persson

Efter bara 10 månader på posten som ordförande för SHL-laget Leksand väljer Mats Ekelund, 69 år, att hoppa av.  Han kommer även att lämna ordförande klubban i bolagsstyrelsen.
 Årsmötet äger rum 28 juni och Ekelunds avhopp blev officiellt via valberedningens meddelande på föreningens hemsida. omval. Även Keith Karlsson, välkänd entreprenör väljer att lämna

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Inom såväl idrotten som kulturen finns en frustration över att evenemang inte värderas utifrån det värde som skapas av den mångfald av evenemang som arrangeras årligen. Även om det är lätt att tänka på Eurovisionsschlagerfinalen, Göteborgsvarvet eller Taylor Swift konserter, så är evenemang inte bara de stora arrangemangen utan det stora utbudet av allehanda event över hela Sverige – en jättelik industri. Det har blivit en industri med många entreprenörer och initiativtagare, som behöver rätt förutsättningar, via nya, efterlängtade dokumentet "Event Sverige".

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.