En lavin utbryter i Mora på söndag

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Första söndagen i mars varje år, blåbärssoppa, ändlösa horder av snoriga skidåkare i lång TV-sändning - det var Vasaloppet. Nu gäller ”Vasaloppet oupphörligt - året runt, om ni så vill. År 2020 är det 500 år sedan Gustav Vasas äventyr i Dalarna, 1520–21, och 98 år sedan det första Vasaloppet arrangerades 1922. Från en massa slitna skidåkare till i dag – Vasaloppet, en affärsidé, inte ny, däremot förvaltad!

Något för alla, åka skidor eller cykel alternativt springa, Bara att välja färdsätt, Till Mora ska alla.

På tisdagen lanserade Vasaloppet som ett koncept och blir fullt ut en affärsidé. Ytterst handlar det om att locka så många motionsbenägna människor som möjligt.

Mycket vill ha mer, ni känner igen begreppet. I Mora vill man mer, och attrahera fler.

Kultliknande motionsfenomen

Detta kultliknande motionsfenomen har åstadkommit något exceptionellt. Vasaloppet har blivit beroendeframkallande. Numera är det frågan om att människor väljer mellan att åka skidor, cykla eller springa. Oavsett, de ska delta. Varje år. De ska stoltsera med sitt deltagande och sin träning.

Men i vilket fall som helst, de ska starta. Och indirekt, de ska locka ännu fler.

I klartext - fler lopp, fler deltagare, fler kvinnor, fler ungdomar, fler utlänningar, det är vad som gäller.

Det senaste decenniet har Vasaloppet noterat en fördubbling av antalet anmälda deltagare! De fem senaste åren har ökningen varit konstant, och den magiska gränsen om 100 000 anmälda har krupit allt närmare men är inte nådd. 

Det triggar organisationen i Mora

Nu introduceras Vasaloppsåret 2020, det är året då det ska ske – det definitiva genombrottet. 100 000 människor ska vilja att komma till Mora för att svettas – och trängas.

Konceptet står för fler utmaningar och fler lopp än någonsin att välja emellan. 

Ledningen vet att åtskilliga tusen människor studerar och följer varje påhitt i Mora och kastar sig över datorer så fort kön till anmälningar öppnar. Det sker nu på söndag. Då öppnar anmälan till Vasaloppets sommarvecka 2020.

När en lavin inleds i Mora

En lavin drabbar Vasaloppets Hus i Mora och den är beständig.

Kommer ni ihåg när Vasaloppet bara var ett skidlopp? Från 1979, då Öppet Spår hade premiär, har många nya skidlopp skapats och det senaste decenniet har även sommarloppen tillkommit i Vasaloppsarenan.  

Det gångna Vasaloppsåret kunde 95 122 anmälda deltagare räknas in. Vasaloppet och Cykelvasan 90 blev helt fulltecknade. Samtidigt har anmälningstaken de senaste åren höjts i många lopp så det krävs fler deltagare innan det blir helt fullt. Ett nytt lopp genomfördes i vintras: Nattvasan 45.

Det finns en unik grupp. De 3 325 personer som deltog under 2019 i minst ett lopp under vinterveckan och ett under sommarveckan. Framför allt Ultravasan 45 och Ultravasan 90 noterade en stor anmälningsökning.

I vinter genomförs Öppet Spår för 40:e året och nästa sommar arrangeras den 30:e Vasastafetten. Till 2020 presenterar Vasaloppet även ett helt nytt lopp i löpning, Trailvasan 30.

Hur var det. ” Mycket vill ha mer…”

Eva-Lena Frick, Vasaloppets vd, påpekar dessutom:

– Under 2019 har vi också haft 26 giftermål efter målgång, en mängd drömmar som gått i uppfyllelse, som vanligt en funktionärsinsats utöver det vanliga, glada deltagare och både svenska och norska segrare, liksom en amerikansk och en rysk seger i Ultravasan. 

Där finns potentialen

3,8 miljoner SVT-tittare såg sändningen från Vasaloppet som också direktsändes i flera andra länder.

Där finns en potential - att sälja publikplatser. Buss till Sälen, med varm choklad och fralla vid framkomsten i Berga By och sedan invänta och följa den magiska starten och det väsande ljudet när 15 000 skidåkare startar färden mot Mora, är något mycket speciellt, som fler alldeles säkert vill uppleva på plats.

Så det finns mer att göra med Vasaloppet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.