Ett föredöme för alla andra klubbar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det är fotboll och ishockey, det är VM, Stanley Cup och RF och mycket, mycket mer. Det är miljoner och miljarder hit och dit, men det hjälps inte.

Det är en följetong här på Idrottens Affärer med artiklarna om den småländska bandyklubben som lockar till mest läsning.

Skylten som egentligen föreställer en barometer visar hur mycket samhällets invånare själva bidrar med i pengar. Men, de ska göra minst lika myckket i arbetsisats.

Om Åby/Tjureda som gör det omöjliga – men också det som många andra människor skulle vilja vara med om. Men det får de inte, därför att vi svenskar inte brukar göra så…

På egen hand och via egen kraft

I idrotts-Sverige är föreningar inte vana vid annat än att springa till kommuner eller företag och böna om stöd för att det ska kunna ske något extra. Som att bygga en arena, ett klubbhus eller en hall.  

Att klara ett projekt på egen hand, eller till viss del är främmande och i det närmaste otänkbart. Det är en nedärvd uppfattning om att ”det går inte”. Det som gäller är att man inte kan klara ett sådant projekt på egen hand och via egen kraft. Kommunen och eller företag ”måste ställa upp”.

Därför är Åby/Tjureda ett så totalt sällsynt undantag och I allra högsta grad beundransvärt sådant. 

Smålänningarna ansåg från början att det här skulle man kunna klara tack vare egen kraft och ansträngning. Typ ”Kan själv”. Ingen opponerade sig heller och ändå är det en liten klubb.

Notera, föreningen finns i Tjureda socken med 730 personer, i Åby bor 431. Det är begynnelsevillkoren. Först gjorde A-lagsspelarna sitt jobb och tog steget upp i Elitserien. 

Sedan trädde klubbledningen och supporterklubben in i handlingen och började planera, snabbt och effektivt.

Många vill bidra

Ledare, supporter och bekanta anslöt. Hantverkare, projektörer, grävmaskinister, ekonomer – många vill bidra och vara en del av ett bygge som blir ett monument över vad som går att åstadkomma tillsammans. Från tanke till handling, på bara några få veckor har allt blivit möjligt. I förrgår rullade grävmaskinerna in på idrottsplatsen. 

Nu ska det byggas bandyhall och inte nog med det, det ska ske rekordfort och rekordbilligt.

 Samma typ av entreprenörsanda och viljeyttringar borde vara en självklarhet lite varstans i Idrotts-Sverige. ”Vi kan, Vi ska”. Klubbens extremt goda ekonomi var grundbulten och en viktig förutsättning. Dessutom, när budgeten krävde tillskott mobiliserades supporterklubben, med 278 medlemmar, som på ett par veckor fick ihop 545 000 kr via en kollekt i samhället. Dessutom är 700 mantimmar säkrade till den dagen då läktarbygget ska inledas. Och den gamla läktaren rev A-lagsspelarna i förra veckan.

Borde hyllas på Idrottsgalan

40 miljoner ska det kosta. Klubben har 5 miljoner i eget kapital och 6 miljoner i tillgångar i olika byggnader, det bidrog till att Växjö kommun lånar ut 37,8 miljoner. Men det blev nobben på ansökan om 

ett högre driftsbidrag, från runt 1 miljon till 3,8 miljoner kronor per år.

Momsfrågan var en angelägen fråga, fyra sakkunniga personer engagerade sig och stod för en vägvinnande konstruktion. 

 På den vägen är det. Man ställer upp. Det finns inte ”någon annan”.

Ledningen i Åby/Tjureda borde ha en given plats på den kommande Idrottsgalan. Smålänningarna är föredömen för alla föreningar i idrotts-Sverige.

Den småländska modellen borde gälla lite varstans.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.