Årets affär, men hur lyckad?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Årets spelaraffär har skett i fotbollsallsvenskan. Tokelo Rantie lämnar Malmö FF för Bournemouth för, ja, hur många miljoner och vad blir slutligen kvar till MFF? Det bollas med miljoner, allt från 20 till 35 miljoner.
MFF:s ledning bedömde spelartruppen som tillräckligt starka för att kunna fortsätta i den allsvenska guldstriden. Foto: Andreas Hillergren, Scanpix


Mitt i jakten på SM-guldet säljer alltså MFF sin forwardsstjärna. Bara det skapar många åsikter om det rätta eller ej. Men MFF behövde förbättra likviditeten och vd:n Per Nilsson och sportchefen Per Ågren har insett att en spelarförsäljning var nödvändig.

Ett resonemang som kan gälla vilken allsvensk klubb som helst.

Men köpare då?

Men fanns det någon köpare som också var villig att betala rätt pris?

Och vilken spelare skulle kunna bli aktuell?

Just i MFF har spelarförsäljningar blivit till en alltid dagsaktuell fråga. Den ene efter den andre spelaren har utpekats som nästa export.

Per Ågren har haft fullt upp och har det inte varit tänkbara eller otänkbara försäljningar så har det varit aktuella hemvändare.

Tokelo Rantie har beskrivits som en oslipad diamant.

Det insåg man också i MFF när klubben gick från lån till köp av Rantie i våras. Då hörde han till den sydafrikanska akademin Stars of Africa. Ägaren där, Nadime Mahmood , har spelarförsäljningar som sin affärsidé och är även agent till talangerna.

Alla blev vinnare

Med honom förhandlade MFF och det slutade med en uppgörelse som beskrevs som lyckosam för alla parter, spelaren, akademin, agenten/ägaren och MFF.

Nadime Mahmood tjänade på försäljningen, men fick också in en klausul om procent på en eventuella vidareförsäljning i utbyte mot att MFF slapp undan ett högre pris.

När parterna var eniga hann det bara gå några månader. I sommar skedde det alla parter hoppades på. En köpare med ännu större resurser fick korn på Rantie.

Bournemouth, nykomling i Englands näst högsta serie, The Championship, tipsades om sydafrikanen och inledde spejandet. Efter en omfattande research och sedan managern Eddie How flera gånger varit på plats och sett Rantie vände sig How till klubbens ägare, den rysk miljardären Maxim Demin.

- Den här killen vill jag ha.

Började med skambud

Sedan dess har klubbarna resonerat i ett antal veckor. De inledande skambuden blev till marknadspriser och mer därtill.

I dag är Tokelo Rantie en lycklig spelare med ett fyraårskontrakt och han packar för att flytta till badorten på den engelska sydkusten.

Managern Eddie How är lika lycklig han, klubbens fans känner ännu inte till Rantie, men How är övertygad om att nyförvärvet kommer att bli en publikfavorit. Och man lyckades få sydafrikanen till ett bra pris.

Och det är just det. Vad kostade han egentligen?

Vad får MFF behålla?

I svenska tidningar förekommer allt från 20 till 35 miljoner i transfersumma. En viss skillnad.

Oavsett vilket beskrivs affären som en av de bästa som MFF har gjort. Men bara för ordningens skulll, en viss Zlatan Ibrahimovic såldes för 85 miljoner kronor till Ajax.

Varje miljon är mycket pengar, något som ofta glöms bort när transfersummor ska bli till siffror och rubriker. Nu ska Nadime Mahmood ha sin andel, Stars of Africa har säkert sina procent och MFF:s riskkapitalbolag Euro Football Invest ser också fram emot en utbetalning. Bolaget har stor betydelse för alla spelare och är en maktfaktor i klubben,

Håller budget

MFF nådde i förhandlingarna till en tillräckligt hög nivå, bedömde att det inte gick att få loss mer pengar och ledningen med vd Per Nilsson, sportchef Per Ågren och tränaren Richard Norling tycker att truppen är tillräckligt stark för den allsvenska guldspurten.

Den svenska idealmodellen, helt enkelt.

Fylla på med spelare, sälja en och annan helst kontinuerligt och samtidigt ha ständig koll på när spelarkontrakten går ut och med den hänsynen se ett flöde och vara på alerten inför transferfönstren.

Då blir driftbudgeten också bra.

Den idealiska affären

MFF gjorde en liknande god affär förra sensommaren när Udinese köpte Mathias Ranégie för 15 miljoner kronor.

Samtidigt har MFF haft ytterligare två aktuella spelaraffärer.

Dels diskussioner med franska Sochaux angående Jiloan Hamad, men där MFF slutligen sa nej till ett bud som man ansåg för dåligt. Dels nådde man en överenskommelse med Guillermo Molins som flyttade hem efter en mindre lyckad proffssejour.

Besluten ska gynna både spelstyrkan och ekonomin och det stämmer sällan. Men i MFF är de ansvariga belåtna, utgången av alla diskussioner blev bra, konsekvenserna likaså och med en lyckad guldspurt är MFF den verkliga vinnaren.

Kom ihåg HIF gjorde

Hos grannen, alltså Helsingborg, pågår ett liknande arrangemang.

HIF vill också sälja spelare och sportchefen Jesper Jansson känner kravet att lyckas med någon affär. Styrelsen har klart deklarerat att truppen nu kostar för mycket.

Här ingår spelarförsäljningar i en flerårig affärsplan.

Kom ihåg hösten 2011 när HIF mitt guldjakten såldes fyra av de främsta spelarna under drygt fyra veckor. Rasmus Jönsson (Wolfsburg), Joel Ekstrand (Udinese), Alexander Gerndt (Utrecht) och Marcus Nilsson (Utrecht).

Ändå tog HIF guldet. Och samtidigt kom det in 100 miljoner.

Thomas Ejderhov

Idrottens Affärers chefredaktör

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.