Inga givna svar längre

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Varje tårtbit - inkluderat idrotten - har kunnat utveckla sin egen kultur och sitt eget sätt att beskriva tillvaron. Plötsligt ställs förvaltning mot utveckling. Det som gäller även idrotten.
Uppochnedvänt. När det gamla upphör och det nya ska introduceras uppstår slitningarna. Politiken är där, snart också idrotten. Foto: TT

 

Decemberuppgörelsen var unik. Riksdagstårtan som traditionellt skurits i åtta delar har nu delats på ett nytt sätt. I en liten bit och en stor. 

Stora förändringar

Det är inte bara glasyren som är ny utan tårtan under den har också bakats på ett nytt sätt. Så låt oss inte luras av den skinande ytan utan i stället försöka se vad som händer på djupet.

Vi har under lång tid skapat bilder av livet och samhällskroppen som påminner om en tårta där varje tårtbit utgjort en egen värld, utan påverkan från, eller involvering med, de andra bitarna. 

Således har bostadspolitiken tagit hand om problemet med att unga människor har svårt att få tillgång till egen bostad, socialpolitiken har arbetat med drogproblematik och arbetsmarknadspolitiken med ungdomsarbetslöshet.  

Inget är sig likt

Varje tårtbit har - efter bästa förmåga - arbetat med att lösa de utmaningar som samhället står inför. Och gränserna för varje tårtbit kan förstås utifrån gränserna för de problem som fått definiera den. 

Nu ritar vi om kartan, sakta med säkert. Utmaningarna heter kanske utanförskap, klimathot eller fetma. Gradvis inser vi att en enskild tårtbit inte längre har möjlighet att ta sig an de komplexa utmaningar som detta innebär. 

Problembeskrivningarna överensstämmer inte längre med sektorsindelningen och ingen sektor är omfattande nog för att hantera ett fullständigt samhällsproblem.

Nytt - och komplicerat

På samma sätt som politiken delats upp i olika sektorer har också samhället gjort det. Idrotten har sålunda haft sin egen lilla tårtbit och har levt gott på att leverera ett gott liv till alla människor - så länge det handlat om idrott, fritid och fysisk aktivitet. 

Varje tårtbit - inkluderat idrotten - har också kunnat utveckla sin egen kultur och sitt eget sätt att beskriva världen. Resultatet har blivit att de blivit både autonoma och autodefinierande. De bestämmer själv både sin organisation och sitt syfte. 

Men samhällsproblemen har blivit mer komplexa också utanför riksdagsarbetet. Vi har därför, under årtionden, försökt hitta lösningar som bygger på samarbete mellan tårtbitarna. 

Ett samarbete som nästan alltid ger mycket magra resultat. Ett samarbete som egentligen varit mer av partsförhållanden än av partnerskap och där aktörerna i huvudsak betraktar samarbetet som ett sätt att förbättra villkor och verksamhet, utifrån sin egen definition.

Ett konfliktfyllt skeende

Debatten om decemberuppgörelsen visar hur konfliktfyllt det här skeendet är. Blixtsnabbt delas vi upp i två grupper. Dels de som vill utveckla och bevara den existerande delningen av tårtan. Dels de som vill både baka och skära den utifrån helt nya linjer. 

Idrotten är inte där ännu, kanske inte på många år. 

Men just därför är det nyttigt att studera skeendet. Kanske är det en situation som inte bara de politiska partierna utan också de övriga stora folkrörelserna kommer att hamna i. Då kanske också idrottsrörelsen måste fundera på hur en ny samhällstårta skall delas.

Camilla Hending

Efter bara 10 månader på posten som ordförande för SHL-laget Leksand väljer Mats Ekelund, 69 år, att hoppa av.  Han kommer även att lämna ordförande klubban i bolagsstyrelsen.
 Årsmötet äger rum 28 juni och Ekelunds avhopp blev officiellt via valberedningens meddelande på föreningens hemsida. omval. Även Keith Karlsson, välkänd entreprenör väljer att lämna

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Inom såväl idrotten som kulturen finns en frustration över att evenemang inte värderas utifrån det värde som skapas av den mångfald av evenemang som arrangeras årligen. Även om det är lätt att tänka på Eurovisionsschlagerfinalen, Göteborgsvarvet eller Taylor Swift konserter, så är evenemang inte bara de stora arrangemangen utan det stora utbudet av allehanda event över hela Sverige – en jättelik industri. Det har blivit en industri med många entreprenörer och initiativtagare, som behöver rätt förutsättningar, via nya, efterlängtade dokumentet "Event Sverige".

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.