Idrotten kan agera i Gretas anda

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vid senaste Riksidrottsmötet antogs en motion om klimat och miljön.

Tänk om alla  inom idrottsrörelsen, arrangörer, ledare, aktiva, supporters och åskådare skulle ge vårt bidrag i det ”lilla”. Med en paroll - vi skräpar inte ned på våra idrottsarrangemang i Sverige! En kampanj i Gretas namn!

Riksidrottsförbundet arbetar med miljö och klimatfrågan och redan 2011 antogs Idrottens klimatpolicy där fokus ligger på två områden som har stor betydelse ur klimatsynpunkt. Områdena är transporter och anläggningar.

Här, lokalt i Jönköping, t. ex. kolla på Stadsparkens läktare efter Jönköpings Södras hemmamatcher eller HV71:s matcher I Kinnarps Arena!  Är det så vi fostrar kommande släkte???

Inte ens ett kolapapper

Eller motsatsen, om du hade haft möjlighet att se Friaredalen i Jönköping efter sprint-SM i orientering (i alla fall med ca 1 000 närvarande). Det fanns knappt ett ”kolapapper, ölburk eller popcorn” att städa upp.

Det är positiva förebilder i idrotts-Sverige. Snart aktuella Vasaloppet har nolltolerans mot nedskräpning – med 15 minuters tidstillägg för den som syndar.

Göteborgsvarvet lanserade sin egen hållning. Då introduceras ploggning, det vill säga jogga och plocka skräp. Här alla, deltagare som åskådare, välkomna att delta och de som är intresserade samlas på fyra olika platser och startar direkt efter att sista löpare passerat. Allt skräp ska bort oh hamna i särskilda containers.

Nedskräpning kan vara allt möjligt – från fimpar, glass- och godispapper, tuggummi, burkar, flaskor och snabbmatsförpackningar till större föremål som vitvaror, möbler, byggavfall, trädgårdsavfall och skrotbilar. Nedskräpning skadar människor, djur och växlighet. Det är också negativt för turistnäring, handel, företagande och friluftsliv.

Tillsammans kan vi alla bidra till mindre skräp i vår närmiljö och just på idrottsevenemang ska  det hamna där det hör hemma - i skräpkorgar. Att välja att skräpa ned eller inte göra det är ett individuellt beslut. 

Det är inte svårt att låta bli skräpa ned! Det kan vi själva se till.

Kampanj med Städa Sverige

Redan i dag finns ett tablerat projekt med Städa Sverige  som söker samarbeten med kommuner och föreningar. På det vist blir vägkanter och andra områden rensade.

För sina insatser får föreningarna inte Bra ett tack utan även ett tillskott till lagkassan. 

- Det här är en konkret miljöåtgärd som alla vinner på. Naturen mår bättre, vi får allmänt en trevligare miljö och de deltagande föreningarna en värdefull ersättning, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.

Ett exempel är Cykelbanestädningen i Nacka kommun, en insats   som har varit återkommande på våren i några år. Och den ger synbart resultat. Under 2018 fylldes inte mindre än 107 säckar med skräp genom insatsen. naturdrift.

Så nog kan Idrotten vara en föregångare.  Det borde lanseras en kampanj i ännu större format – typ idrottens ”Greta”!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.