En organisation i fritt fall

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Skandalen kring Fifa saknar gräns. Nu ryker både Sepp Blatter och Michel Platini och nu finns ingen av de tidigare toppnamnen kvar.
En efter en försvinner de de styrande inom FIFA från högkvarteret i Lausanne. Foto: TT

 

Efter den etiska kommitténs avstängningar under torsdagen av Sepp  Blatter,  Michel Platini, Jerome Valcke och Chung Mong-Joon så blir frågan bara;  vem finns kvar att kandidera som ny ordförande? För nu är alla kandidaterna helt plötsligt borta.

Nu försvinner även Platini 

Fifas avstängningar av de fyra, Blatter och Platini i 90 dagar, Valcke som får sparken och Chung Mong-Joon i sex (!) år är bara ytterligare spikar i den korruptionskista som Fifa själva satt sig i, men som mutundersökningarna från FBI nu satt locket på. 

Den etiska kommitténs beslut, som kommittén inte kan kommentera enligt Fifas egna regler, kommer överraskande och bara några månader innan det omtalade extravalet av ordförande till Fifa ska hållas i slutet av februari nästa år. 

Den hetaste kandidaten att efterträda Blatter, Michel Platini, dras nu också in ordentligt i härvan runt mutor och bestick, som vice ordförande i Fifa har han han uppenbarligen haft fler fingrar i den omtalade syltburken än han velat vidhålla. 

En svensk svängning krävs

Den svenska hållningen att stödja Platini i ordförandevalet bör rimligtvis omedelbart omprövas, men frågan är ju vem den svenska delegationen nu ska rösta på? Kvar verkar bara finnas prins Ali.

Avstängningarna av de fyras gäng, som ska utredas av den etiska kommittén under avstängningen, kommer samtidigt som nya avslöjanden av de umbäranden som arbetarna som byggt fotbollsarenorna i Qatar fått stå ut med. 

1400 personer har dött enligt de siffror som de internationella  fackföreningar tagit fram, och det är mer än hemskt. 

Att Qatar fortfarande får behålla värdskapet för VM är en skandal, minst lika stor som den Blatter, Platini, Valcke och Moon-Joon utsatt fotbollsvärlden för. Men vem ska kunna ta bort spelen från Qatar nu, när inga ledare finns kvar?

Gärna en nordisk kandidat

Fifa är en organisation i fritt fall. Hade det funnits nån stake i gubbarna (ursäkta språket) hade de fyras gäng förstås avgått för länge sen, utan att utsätta omvärlden för sina pinsamma bedyranden att de är oskyldiga till alla former av anklagelser. Nu saknar korrupta personer ofta den självinsikten, och frågan är väl vem som hade kunnat vara ordförande istället just nu? Inte Platini i alla fall, den saken är säker.

Lennart Johansson hade blivit en utomordentlig ordförande när han kuppades bort. Vad Fifa behöver nu är just en hedersman som Johansson, hederlig och ärlig och klarsynt. Var man hittar en sådan person i den värld som heter Fifa, och som dessvärre verkar innehålla massor av korrupta synsätt både högt och lågt, vet jag inte. 

Men jag skulle gärna se en mycket stark person, tydlig och respektingivande, gärna från de nordiska länderna, eller Tyskland eller UK i den rollen.

Sverige skulle kunna spela en roll i spelet kring ordförande, om man vågar stå för en åsikt och inte hamnar i mittfåran. Med tanke på herrlandslagets snabba fall, har den svenska förbundsledningen absolut inget att förlora, med att vara tydliga och krävande och vaska fram en egen kandidat, nordiskt eller svensk, som kan ersätta Blatter och de andra gubbarna. 

Men då måste svenskarna våga vara tydliga, och de har de dessvärre inte varit de senaste åren.

Cecilia Giertta

Fakta

FIFA, Internationella fotbollförbundets etiska kommitté, meddelade att avgående ordförande Sepp Blatter och Uefa:s ordförande basen Michel Platini, medlem av FIFA:s exekutivkommitté, är avstängda i 90 dagar. 

Avstängning gäller också den tidigare vicepresidenten Chung Mong-joon från Sydkorea i sex år och han tvinghas också böta drygt 600 000 kronor efter att ha brutit mot flera av FIFA:s bestämmelser vid omröstningarna när Ryssland och Qatar fick fotboll-VM 2018 respektive 2022. Sedan tidigare är generalsekreterare Jerome Valcke stoppad från att jobba.

Avstängningarna gäller omedelbart och trion får syssla med någon fotbollsrelaterad verksamhet.

- Tiden för avstängningarna kan förlängas, meddelar FIFA på sin hemsida.

En springande punkt är den utbetalning på 17 miljoner kronor som Fifa och Blatter gjorde till Platini 2011.

Avtalet med Concacafs ordförande, Jack Warner, 2005 är också en punkt som synas noggrant.

Konsekvensen av de senaste händelserna är sannolikt att Sepp Blatter nu är borta för all framtid och att Michel Platini inte kan kandidera som FIFA:s nya president.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.