Så lika men ändå så olika

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Här finns korruptionsmisstänkta ordförande, välfyllda egna plånböcker och delegater som gillar egen privat makt mer än att arbeta för sitt land. Det är lätt att dra paralleller mellan Fifa och IAAF.
På torsdagsmorgonen spärrade polisen av området runt lyxhotellet Baur au Lac där Fifa-delegaterna vistades och inga utomstående släpptes in. Foto: Walter Bieri/Keystone via AP

 

Skandalerna eskalerar nu runt Fifa. Schweiziska myndigheter har gjort en ny gryningsraid och gripit mer än ett dussin mutmisstänkta personer med anknytning till  organisationen. Bland de gripna finns ordförandena för Sydamerikas samt Nord- och Centralamerikas fotbollsförbund. Raiden skedde på lyxhotellet Baur au Lac, där även andra mutmisstänkta Fifa-delegater gripits tidigare i år.

Att raiden genomfördes just nu beror förstås på att Fifas exekutivkommitté har ett tvådagars-möte i Zürich och där ska besluta om ett omfattande reformpaket. Mot korruption.

Hukat i bänkraderna

Fifa och Uefa, så lika men ändå så olika.

För där Fifa under många år valt att stoppa huvudet i sanden, att inte agera som om det fanns konstigheter i organisationen, att välja om och om igen en åldrande och ifrågasatt ordförande, så har IAAF gjort annorlunda. Och det mycket beroende på ett par mycket högljudda svenskar.

Medan Sverige när det gäller den internationella fotbollen hukat i bänkraden, solidariskt ställt sig bakom den nu korruptionsavstängde Platini och inte vågat/velat uttala sig så särdeles kritiskt kring alla de turer och affärer som Fifa och dess ordförande Blatter varit inblandat i under de senaste åren, så har Sverige, företrätt tidigare av Arne Ljungqvist och inte minst Björn Eriksson, varit högljudda och krävande.

Detta trots att vi även i friidrottssammanhang är pyttesmå, med undantaget av den gyllene generationen med Carolina Klüft i förgrunden.

Han gjorde det enda rätta

Men det har inte bekommit Ljungqvist och Eriksson. De har inte suttit tysta och snälla, utan de har ifrågasatt, frågat, pekat på och skaffat allianser. När Sebastian Coe blev misstänkliggjord för korruption, vad gör han då? Ja, inte som Blatter, häver sig bakåt i fåtöljen och svarar med ett godmodigt och avfärdande leende "nä det tror jag väl ändå inte".

Nä, Coe tar anklagelserna på allvar, avsäger sig uppdragen som kan verka korrumperade, ringer till Eriksson och förklarar sig och är nu, så vitt jag kan ta del av, en hederlig man igen. Och Ryssland, som stängdes av för all internationellt tävlande på grund av doping, har omedelbart tagit saken på allvar, och samarbetar nu fullt ut med IAAF och Wada, antidopingbyrån.

Om Fifa hade agerat så, hade alla insett att man måste ta krisen på allvar. Men det gjorde man ju inte. Utan man bara skyllde ifrån sig, och tog inget ansvar alls.

Jag blir så oerhört upprörd när jag inser att Qatar faktiskt ska få behålla sitt värdskap för Fotbolls-VM för att "det är för sent att nu ändra på det".

Vet inte om ni läst om handbolls-turneringen i Qatar, där bland andra Spanien förlorade sin semifinal mot just Qatar, för att domarna inte vågade/ville döma emot värdlandet Qatar. Men hallå, tänk Qatar i VM-final, mot Frankrike. En löjlig match! Ett inköpt lag av olika nationaliteter, och med en köpt hejaklack, influgen från ett europeiskt land.

Är detta ett land som man tror kan arrangera en tävling av världsformat på ett ärligt och hedervärt sätt?

Bra initiativ av sponsorerna

När tusentals människor dött under byggandet av arenor. Där deras pass togs av arbetsgivaren så att de inte skulle lämna sin arbetsplats. Där pengar är allt och människovärdet, demokrati och andra grundläggande rättigheter är av noll och intet värde?

Jag blir förtvivlad över att det ska vara så här, och att Blatter och de andra gubbsen i Fifa får dra ner fotbollens anseende till den lägsta av nivåer. Finns det verkligen inget som kan stoppa VM-arrangemanget i detta land?

Att i det här läget prata reformer, att ordföranden bara ska få sitta i max tolv år, att delegaterna inte får vara äldre än 74 år, och att styrelsemedlemmarnas löner ska vara offentliga - ha, så löjligt. Pinsamt, som barnbarnet hade sagt.

"Vi uppmanar er att genomföra positiva förändringar och också inser att detta bara är ett steg framåt för att skapa en trovärdig kultur inom Fifa. Genomlysning, ansvar, respekt för mänskliga rättigheter, integritet, ledarskap och jämlikhet är avgörande för Fifas framtid. Reformer kan sätta ramar för dessa värden, men en kulturell förändring krävs också", skriver sponsorerna i ett öppet brev till Fifa.

Det är bra skrivet. Jag hoppas verkligen att sponsorerna får sina önskemål tillgodosedda. Men jag tror det inte förrän det sker.

Cecilia Giertta

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.