Samma krav på direktören som målgöraren

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Psykologins betydelse inom idrotten är stor. Oavsett om det gäller styrelserummet eller omklädningsrummet. I båda fallen räknas enbart prestationer och resultat, betonar psykologen Martin Unander, ny krönikör här på Idrottens Affärer.

Foto: Ractapopulous, CC0

Det är inget nytt, men uppmärksammas numera mer än tidigare.

Överträning och utbrändhet berör många.

Vi associerar ofta våra stjärnor med näst intill mytologiska karaktärer. När de står på fotbollsplanen, gör sig gällande i hockeyrinken eller vilken arena det än må vara.

Det krävs väldigt mycket träning för att bli en framgångsrik atlet. Ja, egentlige både slit (träning) och vila (återhämtning) för att atleten ska lyckas. I en värld där konkurrensen är stenhård kan allt fokus på träning innebära att för lite tid till återhämtning planeras in.

Vila och sömn hjälper inte

Har atleten och tränaren inte lagt tillräckligt med tid till återhämtning riskerar utövaren att uppnå en negativ nivå, dvs överträning. Då blir det ingen förbättring alls. Den drabbade känner mindre aptit, sämre sömnkvalitet, blir lättare irriterad och förlorar både ork och energi. Slutligen innebär det att motivationen minskar.

En generell trötthet uppstår och den går inte heller över efter vila eller sömn. Överträning kan jämföras med en klinisk depression där den drabbade drabbas självskadebeteende eller tankar på att skada sig.

Ett annat fenomen inom idrotten är att människor drabbas av utbrändhet.

Det här symptomen framkommer på yrkesverksamma människor som pressas ständigt och jämnt. Typ personer på utsatta positioner, som på ett förbund eller i föreningar där ständiga krav på att leverera utesluter återhämtning. Kan ni se arbetsvillkoren för en tränare, eller en sportchef och likaså sportchef…

Likt överträning så känner den utbrände sig konstant tömd på energi och tröttheten tar över. Som en konsekvens blir personen lättirriterad och att har svårt att koncentrera sig. Båda fenomen leder till problem med sömnen.

Både utbrändhet och överträning drabbar den stackare som lever med en konstant stress och får inte tillräcklig tid för att hämta ny kraft.

Kraven är ständigt närvarande.

Idrotten är egentligen en sämre psykosocial plats eftersom prestanda alltid mäts och dominerar miljön dagligdags.

Hur många tränare lever inte under pressen att bli sparkade…

Under utbildningen inom Idrottspsykologin sa läraren något väldigt intressant. Han var övertygad om att utbrändhet och överträning är ett och samma fenomen. Det enda som skiljer de båda åt är vilken typ av stress, fysiologisk eller psykologisk, som utlöser fenomenet.

Överträning/ utbrändhet i idrottens värld kan med andra ord vara samma tillstånd som drabbar den som ”går in i väggen”.

Fenomenet är inte bara ett problem för individen som drabbas. Utbrändhet kostar även miljoner i sjukdagar varje år för företagen och samhället.

Näringslivet kan lära sig av idrotten. Numera finns exempelvisen ledarskapsutbildning som hålls av Djurgårdens IF där både idrottsledare och ledare från näringslivet kan delta. Idag kan kanske näringslivet och idrotten lära sig mer av varandra.

Hur förebygger vi det som nu kan kallas för utbrändhet? Ett svar som kan låta som väldigt klichéartat, men som håller hela vägen i våra lagidrotter är – tillsammans.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.