Villkoret - tänk framåt, tänk positivt!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Jag längtar till 1 juli 2021. Anledningen är att det är en trolig dag för många idrottsaktiviteter kan tillåtas att anordnas. Det är då vi förhoppningsvis har en ny lag som ersätter ordningslagen. En lag anpassad till behoven av att kunna motverka smittspridning,

Att detta inte skett tidigare är bedrövligt, eftersom man då kunde ha startat processen mycket tidigare från politiskt håll. 

Det krävs styrka och en bestämd inriktning inför idrottens återstart.

Men väl igång bör man beakta att lagen utvecklas på ett kvalificerat och riktigt sätt. Processer för nya lagar tar normalt längre tid än nio månader med utredningar, remissförfarande och svåra avväganden mot både andra intressen och lagrum.

Om inte lagen är på plats, vilket alls inte är säkert eftersom det ur ett lagstiftningsperspektiv är mycket tight så kommer förhoppningsvis en tillräckligt stor del av Sveriges befolkning vara vaccinerad så att vi kan få lättnader via Folkhälsomyndighetens regler. Det innebär att vi bör ha förhoppningar om att idrotten kan bli mer normal efter halvårsskiftet 2021. 

Förbereda återstart

Till dess kommer idrotten fortsatt att drabbas hårt och smärtsamt. Men att ha ett datum att förhålla sig till möjliggör att vi kan börja tänka återstart och återhämtning.  Vi kan vara positiva, inte minst.

Det ger oss inom idrotten som arbetat med krishantering möjlighet att ha något att förhålla oss till. Vi behöver inte arbeta med kontinuerligt nya förutsättningar och rörliga mål. 

I ett brev till regeringen har RF gjort en framställan om ytterligare 2 miljarder för 2021. Önskan är att man även fortsättningsvis ska få 500 miljoner extra per kvartal under 2021 för att täcka idrottens underskott till följd av Covid. Detta tillsammans med fortsatt möjlighet till korttidspermitteringar täcker inte de förlorade intäkterna som idrotten drabbas av. Framför allt eftersom många evenemang, ligor och cupper nu går in i det andra drabbade verksamhetsåret så är behoven större och såren betydligt djupare än tidigare.

Alla idrottsaktörer behöver förhålla sig till den verklighet vi lever i och den framtid vi går tillmötes. Att planera för fortsatta hårda effekter under 2021:s första halvår är extremt tufft, men ett framtida datum möjliggör också att tänka hur man successivt kan bygga upp strukturer, verksamhet och ekonomi igen.

Plus och minus

I dag är det är lätt att se till de tydliga effekterna i idrottsklubbar där man både ser till kostnadssidan genom minskad personal, färre tränare, begränsat cupdeltagande, neddragna utrustnings köp, uteblivna träningsläger samt till intäktssidan där medlemmar betalar mer själva. Det är naturliga beslut som redan har fattats i landets klubbar. Här har kompensation på viss del av uteblivna intäkter varit förutsättning för att hålla verksamheterna levande.

Nu närmar vi oss verksamhetsår två. När nu budgetar för 2021 läggs synliggörs behovet av fler tuffa beslut i form av höjda avgifter och minskade aktiviteter. Såren blir djupare och besluten än mer irreversibla. 

Föreningskulturen  inom drotten har påverkats och mer kommer att ske, det måste vi vara beredda på. Skillnaden till kommersiella alternativ blir mindre. Idrotten riskerar bli mer segregerad. Det är den verklighet vi behöver förhålla oss till när vi väl orkar flytta blicken från krishantering till återstart.

För att möjliggöra återstart är ytterligare 2 miljarder är viktiga, eftersom vi inom idrotten är och kommer vara beroende av offentliga medel. Men omvärlden som vi ska återstarta i är förändrad och pengarna räcker inte utan är alltför begränsade för en snabb återhämtning. Svensk idrott med RF, SDF och SF behöver verka i en miljö som är både kommersiell och ideell.

Krävs framåtblick

För att lyckas med att ta tillvara på idrottens kraft i denna miljö så behövs aktivt och framåtblickande ledarskap anpassat till dagens villkkor. Det ledarskapet behöver vara brett och kraftfullt. Att bara förlita sig på SF och distriktsförbund räcker inte. Idrotten måste inse att förändringskraften för att utveckla idrotten och idrottens ekosystem finns till stor del även hos och i samarbete med mer kommersiellt inriktade aktörer som agerar närmare marknaden. 

När RF än mer verkar för utveckling av idrottens ekosystem ser vi också vilken roll och betydelse föreningsdriven idrott och föreningsdrivna aktörer har och kan ha för att påverka utvecklingen. 

 Att förstå att man inte är allena utan en aktiv part bland fler aktörer ger kraft att utveckla idrotten. Att bejaka fler aktörer och tillvägagångsätt hjälper också de lokala föreningarna till att hitta samarbeten och ytterligare intäktsmöjligheter.

Den 1 juli 2021 ökar tempot och förändringskrafterna kommer bli tydligare. Dags att orka höja blicken och tänka framåt.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.