Dubbelmoralen slår igenom igen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vill påminna om historien: ”Idag är det många som vill knyta band med ANC och Sydafrika. Det gläder oss. Men vi glömmer aldrig dem som gav oss sitt stöd, när vi plågades under förtryck och apartheid. De är våra verkliga vänner, till dem hör Sverige.” Så sa Nelson Mandela, en av mina stora hjältar, när han träffade den svenska regeringen den 13 mars 1990. Han valde att som första land utanför Afrika besöka Sverige efter sin frigivning. 

Vilken betydelse idrottsbojkotten hade för demokratiseringen, och att apartheidpolitiken upphörde, kan alltid diskuteras. Men den symboliska betydelsen att brett markera avstånd mot den rasistiska politiken var ändå stor.

 

Den svetsade samman svensk idrott omkring goda värden. Nästan ingen svensk idrottare fanns på den ”svarta listan.” 

Engagemanget för ett fritt och demokratiskt Sydafrika, där apartheid hade förpassats till historiens skräphög, var starkt i den svenska idrottsrörelsen. 

Sverige tog spetsen

Det personifierades av flera ledamöter i RS, där jag själv var med. Framför allt Walter Rönmark, senare ordförande i Bordtennisförbundet, och vår generalsekreterare Bengt Sevelius, som vi tog ett sista farväl av för några veckor sedan. Bengt, denna lysande riksidrottschef och fina människa, blev 90 år.

Svensk idrott var en stark förespråkare för idrottsbojkott mot Sydafrika och påverkade också andra.

Knappast någon enda svensk bröt mot idrottsbojkotten. Sverige blev ett gott exempel i den internationella idrottsvärlden. 

Efter friheten startade svensk idrott en insamling av idrottsmateriel till idrotten i det nya Sydafrika. Vi samlade ihop idrottskläder, bollar och allt annat som behövdes. Framgången var stor.

Vilken betydelse idrottsbojkotten hade för demokratiseringen, och att apartheidpolitiken upphörde, kan alltid diskuteras. Men den symboliska betydelsen att brett markera avstånd mot den rasistiska politiken var ändå stor. 

Och den svetsade samman svensk idrott omkring goda värden. Nästan ingen svensk idrottare fördes upp på den ”svarta listan.” 

Egoismen allt större

Ingen svensk idrottare tog apartheidsystemet i försvar. Och svensk idrott påverkade också samhällsdebatten. Det var inte självklart för alla i vårt land, utanför idrotten, att kompromisslöst fördöma apartheidsystemet i Sydafrika.

Vår främste fotbollsspelare genom tiderna, Zlatan Ibrahimovic, svarar nu så här på frågan om han har några moraliska invändningar mot att spela i Saudi:

”Nej”, svarar han, ”vi gör saker för oss själva och våra familjer. Vem dömer dig om fem, tio år, när du har ett välbärgat, bra liv?” 

Och han har fint sällskap i tokigheterna. Ronaldo har ju också sålt sin själ och flyttat dit. Messi tjänar förmögenheter på att göra reklam för landet. Men bor och spelar gör han i Miami.

Och vår egen förbundskapten Janne Andersson stänger inte igen dörren med en smäll, när han får frågan om en tänkbar framtid i Saudiarabien. Landslagschefen Jens T Andersson har valt att börja som sportchef för Nefttji Baku PFC i diktaturen Azerbajdzjan. 

Den svenska och nordiska idrottsrörelsen fattade ett mycket klokt beslut, direkt efter Rysslands invasion av Ukraina, att inte tillåta ryskt och belarusiskt deltagande i internationell idrott.

Nya märkligheter

Det beslutet ledde till RF-ordföranden Karl-Erik Nilssons omedelbara avgång, sedan en storm brutit ut omkring hans agerande som vice ordförande i UEFA, den europeiska fotbollsorganisationen, när den frågan behandlades.

Under radarn har Svenska Bordtennisförbundets ordförande Petra Sörling agerat. Som relativt nyvald ordförande i det Internationella bordtennisförbundet har hon delat ut VM 2025 till Qatar och öppnat dörren för ryska idrottare. Nu väljs hon  in i Internationella olympiska kommittén

Det som tidigare var en av Sveriges paradgrenar, sammanhållning omkring och kamp för demokratiska värden internationellt, är inte längre något att skryta med. Vad är orsakerna? 

RF-ledningens intresse för och kunskapen om internationella frågor minskat, tillsammans med auktoriteten. 

RF har i Stefan Bergh en generalsekreterare som verkligen både kan och brinner för internationella frågor. Jag hoppas att han kan få lite utrymme, när nu RF har bytt ordförande. Stefan gick i Bengt Sevelius skola. Där lärde man sig mycket. Min förhoppning är också att SOK ska synas mer i debatten om idrotten i världen. 

Nu startar försöken att få OS till Sverige. Jag hoppas att SOK och de svenska IOC-ledamöterna Gunilla Lindberg, Frida Hansdotter (de aktivas kommitté) och Petra Sörling ska bli betydligt bättre på att tala om idrottens ställning i världen, och hur de demokratiska värdena kan stärkas. Hittills har det varit ganska tyst om sådant.

jag fastnade ändå för vD Johan Esk, sportkrönikör i DN, skrev OM IOK den 15 oktober:

”I IOK är tystnadskulturen kring beslut något de inblandade vårdar ömt. IOK får frimurarna att framstå som ett gäng skvallrande glappkäftar.”

Om tystnaden om internationella missförhållanden fortsätter blir svenska folkets intresse av att arrangera ett OS riktigt svalt. Och svensk idrott förlorar respekten i samhället.

Lars Liljegren

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.