Årets mest hållbara idrott tillkännages på Träffpunkt Idrott

Idrottens Hållbarhetsbarometer är ett initiativ av föreningen Idrottens Kraft och analysföretaget Demoskop. Priset delas ut på på Träffpunkt Idrott, Nordens ledande mötesplats inom idrott, bad och folkhälsa, den 9 mars. Ett besök på mässgolvet på Träffpunkt Idrott är kostnadsfritt och inkluderar utställningen med över 100 leverantörer samt ett gediget program på Öppen Scen, där priset delas ut.

Ett representativt urval av svenska folket, 2 000 tillfrågade, bedömer några av våra mest folkkära idrotters hållbarhetsarbete det senaste året utifrån åtta delområden, bland annat ”inkluderar pojkar och flickor lika mycket”, ”bidrar till folkhälsan” och ”ger positiva effekter på svensk besöksnäring”.

Blandning av idrotter

De undersökta idrotterna är bandy, basket, brottning, fotboll, golf, gymnastik, handboll, innebandy, ishockey, kanot, motorcykelsport, orientering, ridsport, segling och skidor – en blandning av lagidrotter och individuella idrotter samt sommar- och vinteridrotter.

Den förra upplagan av Idrottens Hållbarhetsbarometer toppades av fotboll och skidor, med golf, handboll och innebandy tätt efter.

”Som Sveriges största idrott känns det glädjande att ta del av Idrottens Hållbarhetsbarometer och se att fotbollen tar det största klivet i rätt riktning och nu ligger i topp”, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare Svenska Fotbollförbundet om den delade förstaplatsen. ”Vi vet att fotbollen bidrar till ett hållbart samhälle genom de positiva sociala och hälsomässiga effekter vår verksamhet skapar. Har vi en väl fungerande fotboll, och om vi lyckas engagera och entusiasmera ännu fler, så vinner hela samhället på det.”

Bra att andra delar lyfts fram


Elisabeth Egnell, utvecklingschef Svenska Skidförbundet, är glad att skidorna uppmärksammas för annat än medaljer. —
Foto: Svenska Skidförbundet

Elisabeth Egnell, utvecklingschef Svenska Skidförbundet, säger om att ligga i topp:
”Det är roliga nyheter för oss att toppa Idrottens Hållbarhetsbarometer! Det är lätt att fokus ligger på alla medaljer som våra landslag skämmer bort oss med, därför är det bra att andra delar av vårt arbete lyfts fram såsom hållbarhetsarbetet. För Skidförbundet handlar det om att skapa en verksamhet som gör att fler är aktiva under en längre tid genom ett positivt bemötande och trivsamma idrottsmiljöer under hållbara förutsättningar, både socialt och klimatmässigt. Alla dessa delar ingår i ett kretslopp som skapar förutsättningar för att prestera på absolut världstopp, men framför allt inspirerar till en ökad folkhälsa där vi även vill vara en föregångare i viktiga samhällsfrågor.”

Ett ”Kinderägg” för idrotten

Thomas Björn, en av grundarna av föreningen Idrottens Kraft, anser att idrotten kan bidra till ett mer hållbart Sverige utifrån samhällets stora utmaningar, bland annat ohälsa, utanförskap och klimatförändringar.

”Idrottens Hållbarhetsbarometer är Idrottens Krafts ”Kinderägg” till idrotten: Vi lyfter och uppmuntrar de idrotter som kliver fram i hållbarhetsfrågan, vi inspirerar fler förbund att komma i gång med arbetet och vi påverkar beslutsfattare att satsa mer på idrotten. Det är hög tid idrotten tar större plats i samhällsutvecklingen!”

Hämta kostnadsfri biljett till mässan eller köp konferensbiljett här.