Tävla är glädje för alla

 

Projektet Jämlik Ishall når nya grupper – och att få tävla i konståkning är både en rättighet för personer med funktionsnedsättning och en möjlighet för konståkningen att växa som idrott. Detanser Jonatan Sandberg (infälld på bilden) chef för Idrottsavdelningen på Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté

Organisationen har nyligen byt namn från det tidigare Svenska Handikappidrottsförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté.

Att tävla en rättighet

Parasport är ett internationellt, vedertaget begrepp. Därför valde förbundet, som är ett "riksidrottsförbund" med 19 egna idrotter och samarbete med ytterligare 18 specialidrottsförbund som bedriver idrott för personer med olika typer av funktionsnedsättning, att ändra namn. 

Det är ett dock ett långt namn, varför ”Parasport Sverige” har blivit den benämning som gäller oftast.

- Idrotten är en inträdesbiljett till att bli en del av ett sammanhang som personer med funktionsnedsättning oftast inte kan nå på något annat sätt. Själva tävlandet är inte bara en rättighet för att kunna sträva vidare i sitt idrottande, utan också avgörande för att ett projekt som Jämlik Ishall ska fortsätta fungera när det övergår till ordinarie verksamhet ute i landets konståkningsklubbar. Utan tävlingsmoment riskerar det att enbart bli en ”prova-på”-verksamhet.

Det förklarar Jonatan Sandberg som ”avslöjar” att det i samarbete med Svenska Konståkningsförbundet är uttagningstävlingar i konståkning på gång under Special Olympics Games 3-5:e juni i Göteborg inför Special Olympics World Winter Games i Österrike, februari 2017.

Berikar alla

Den sociala delen i ett projekt som Jämlik Ishall är också viktig, enligt Jonatan Sandberg:

- Idrott bidrar till glädje. Det är en chans att få att träffa nya kompisar. Det är en viktig del för att må bra och trivas med livet. Här gör projekt som Jämlik Ishall en stor insats. Projektet bidrar även till att personer utan funktionsnedsättning får möta personer med funktionsnedsättning i konståkningsklubbarna, vilket är jätteviktigt dels ur ett inkluderingsperspektiv, dels för att det berikar båda parter. 

Att idrotta är också en viktig del för folkhälsan, enligt Jonatan Sandberg som hänvisar till forskningsstudier som visar att 65 procent av gruppen personer med utvecklingsstörning är stillasittande. 

- Här är idrotten självklart extra betydelsefull. 

Satsning kostar miljoner

Intresset för tävlingar för idrottare med utvecklingsstörning ökar, bland annat tack vare TV-serien ”Heja Sverige” i TV4. Fortfarande finns dock mycket kvar att göra.

- Vi behöver resurser i form av miljontals kronor snarare än hundratusentals för att få snurr på verksamheten och kunna göra en satsning. Pengarna kan komma från olika håll, vilket vi betonade i den debattartikel som vi skrev i slutet av september.

Slutligen: vad är det bästa med projektet Jämlik Ishall?

- Att vi har fått massor med nya människor som provat på konståkning, och som kommit in i konståkningsklubbarnas verksamhet tack vare projektet - framför allt unga människor som vi inte hade nått annars. 

För att läsa Svenska Parasportförbundets debattartikel, klicka här.

För att se filmen om Jämlik Ishall, klicka här.