Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

”Hyckleriet blir totalt med passusen om unga invandrarflickor”

När Statsbudgeten för 2012 presenterades idag så innehöll den allvarlig kritik mot idrottsrörelsen för att den inte lyckats få fram fler kvinnor bland aktiva och få med fler kvinnor med invandrarbakgrund.

Det är också motiveringen till ett stöd på samma nivå i tre år framåt, dvs i realiteten en sänkning. Det är dumt, okunnigt och samhällsskadligt agerat av regeringen.

Det bör påpekas att det är min egen regering jag nu kritiserar, viktigt då idrotten historiskt har haft nära kopplingar till sosseriet och kritiken tappar värde om den antas komma från oppositionen.

Blundat för händelserna

Först och främst så vore kritiken mer berättigad om den hade handlat om de politiska partierna som tappar medlemmar såväl som aktiva i en hastighet som vida överstiger idrottsrörelsens.

Någon sänkning av partistöd har jag inte sett förslag på.

Sen är det så att den här regeringen, den förra och ett gäng i rad de senaste 30 åren har blundat för det som händer i vårt samhälle och skapat en idrottsrörelse som är helt beroende av pengar från föräldrar för att fungera.

Då bör vi vända på frågan och börja med varför staten skall stödja idrott och primärt ungdomsidrott.

Många avgörande skäl

Det finns flera skäl.

• Idrottande ungdomar får bättre kondition, orkar mer och har lättare ta till sig kunskap i skolan.

• Idrottande ungdomar hamnar i grupp under ledning av vuxna, dvs motverkar mobbing, ett område där skolan verkar ha gett upp.

• Idrottande ungdomar får lära sig följa regler och göra som ledare säger och varför det är den enda fungerande modellen, nog så viktigt för att skapa anställningsbara unga människor.

• Barnfetma och fetma längre upp i ålder är ett folkhälsoproblem som kostar samhället tiotals miljarder per år.

• Idrottsrörelsen är fortfarande en demokratisk folkrörelse och vi behöver göra allt vi kan för att bevara den kultur som vårt politiska styrsystem bygger på.

Bara förunnat de med pengar

Nu är läget att konkurrensen om unga människors tid ökar och modellerna för föreningslivet är gamla vilket medför att det blir svårare att rekrytera. Effekten är att bara medelklassen och de välutbildade blir de som har råd och energi att få in sina barn i idrotten, eftersom de vet att det är bra för barnen.

Som förälder till en fotbollsspelande 15-årig tjej kan det lätt gå 20 000 kronor per år till turneringar, träningsläger, matcher med mera.

Då får vi de välavlönades barn som de enda idrottande.

Regeringen måste visa att de menar allvar

Det är kostnader som inte den ideella föreningen kan bära när de idag har så höga kostnader för energi, planhyror, personal och mycket annat.

Om Regeringen menar allvar med att man vill minska utanförskapet är väsentligt mera pengar till idrotten den billigaste vägen. Regeringen är fortfarande på plus för idrotten bidrar med tiotals miljarder i skatter.

Idrotten i allmänhet och RF i synnerhet förtjänar en liten släng av sleven. Här har man målat modellen med den ideella föreningen som grund för mera bidrag istället för att tydligt påtala samhällsförändringen och att idrotten numera är en närande del som skapar skattepengar snarare än en tärande som bärs av bidrag.

Glömt eller inte motiverat

RF har glömt eller inte velat motivera för staten varför det är lönsamt satsa mer på idrott precis som det är samhällsekonomiskt lönsamt att tågen går även om det är vinter så att SJ kan leverera vinster och skatter och vi andra tillväxt.

Konsekvensen av fel kommunikation under många år blev tydlig idag. Regeringen gör dumma saker för att den inte förstår och den förstår inte för att ingen har informerat dem.

Samtidigt blir hyckleriet totalt med passusen om unga invandrarflickor.

En misslyckad migration

Om stat och kommun såg till att deras föräldrar integrerades i samhället, så får idrotten förutsättningar att fånga upp deras barn men bara då.

Logiken vi har misslyckats med migrationen och då bestraffar vi idrotten är inte den bästa.

Golfen och skidåkningen kan ses som två exempel på idrotter som bara får invandrarbarn i tredje generationen.

De har ingen kultur med sig hemifrån och då hamnar de aldrig i ett läge att idrotten kan fånga upp dem.

Regeringen agerar på ett sätt som skadar Sverige med fel motivering


Fakta:

Regeringen kritiserar i sin budget för 2012 idrottsrörelsen för att den inte lyckats nå nya grupper av människor.
"Andelen kvinnor på beslutande befattningar inom idrottsrörelsen är avsevärt lägre än andelen kvinnor bland aktiva medlemmar."
Regeringen noterar även brister vad gäller etnicitet och kulturell mångfald, i synnerhet vad gäller flickor med invandrarbakgrund.
Idrottsrörelsen får nästa år, och tre år framåt, samma anslag som förra året, 1,705 miljarder kronor.

Dan Persson

Bocaj (inte verifierad)

ons, 2011-09-21 06:50

1. Mycket bra

Mycket bra skrivet. Hyckleriet är totalt. .Vore intressant att läsa dina synpunkter på den nya storsatsninge hos PGa National i Bara. på PGA National i Bara.

Mikael (inte verifierad)

ons, 2011-09-21 13:46

2. Klart det är en väldigt usel

Klart det är en väldigt usel motivering men det går ju inte luta sig mot dessa motiv, som är väldigt svåra att visa statistik på, hur länge som helst. Upp till RF att visa nya vinklar och tänka utanför boxen!

Petter (inte verifierad)

tis, 2011-10-25 03:15

3. Intressant inlägg.

Intressant inlägg. Idrottsrörelsens genererande av skatteintäkter har jag faktiskt aldrig tänkt på. Hur räknar du då med siffror på 10-tals miljarder? Alltså inte några exakta siffror utan vad du räknar in.

Dan Persson

tis, 2011-10-25 07:06

4. Petter, det är en skattning

Petter, det är en skattning av dels löneskatter där Ridning, golf, ishockey, fotboll har långt över 20.000 anställda som driver verksamhet eller sköter om anläggningar, dels energiskatter där den stora delen är transporter till och från anläggningar, moms på utrustning, sportkläder och konsumtion på anläggningar, alkoholskatter och reklamskatt. Någon officiell total siffra finns inte men upplevelseindustri har högre skatteandel än produktionsindustri.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.