Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

”Är det början på ett inbördeskrig inom golfen?”

Vad ska det egentligen bli av golfaren? Skånes Golfförbund tycks ha ha en helt annan åsikt än golfförbundet. Foto: Scanpixmellan


Skånes golfdistriktsförbund har lämnat in en motion till vårens förbundsmöte som nog får bedömas som det mest korkade dokument som tagits fram inom svensk idrottsrörelse sedan 30-talets aparta syn på raser.

Det finns överhuvudtaget ingen som helst verklighetsförankring, golfen skall bli den mest kända idrotten i Sverige men inte få resurser för att nå dit är ett exempel på tokerierna. Stollerier som att köpa mer utrymme i Svt är ett av många exempel på total okunskap. Synen på media är snarast Stalinistisk.

Bara för att skada förbundet?

I ett läge där det behövs mer pengar till IT-systemen för att vi skall kunna utveckla och effektivisera driften skall den halveras. Fortsatt utveckling av IT-stöd är förutsättningen för att klubbarna skall få ihop ekonomin men det förstår man inte.

Exemplen på idiotierna är många, sedan finns det några guldkorn som redan finns på agendan om bankonsulenterna och att svensk golf som printmedia lider samma problem som alla andra printmedia.

Dvs det kloka är redan påbörjat och väl känt.

I alla någon nytta med skrivelsen...

Det blir uppenbart att syftet med motionen enbart är att skada förbundet, att konsekvensen också är att golfen skadas har man inte förstått. Som styrelseledamot i en golfklubb är det fortsatt och gärna mer utveckling av GIT som krävs för att inte klubben skall tappa intäkter och få kostnader för personal. En neddragning vore direkt skadligt för oss. Att de som skrivit motionen inte förstått hur IT-stöd skall användas är uppenbart.

I snart 15 år har jag hävdat att organisationsstrukturen från 1634 års grundlag med distrikt är obsolet och ett onödigt mellanled som bara hade ett syfte innan vi fick telefon, flyg, mobiler, datorer med mera.

Den här motionen torde innebära att många fler inser att så är fallet.

Låg kompetensnivå

Distrikten inom golfen försvårar utvecklingen, bland annat för att kompetensnivån är för låg, vilket nu bevisats.

Självfallet behöver förbundet utvecklas och förändras eftersom samhället förändras. Vi har en växande andel av golfare som ser sig kunder av tjänsten golf snarare än medlemmar i en idrottsförening som den stora grunden för detta.

Här har mig veterligt aldrig förbundet bromsat utveckling eller på något sätt varit emot förändring, det är snarare så att man inte fått möjligheten för trögheten i distrikten.

Golfen visar sig nu ha samma typ av inbördes konflikt som inom socialdemokraterna och där finns den stora vänsterfalangen i Skåne. Inte så konstigt att då golfens Juholtare också kommer därifrån.

Dan Persson

Sven Höglund (inte verifierad)

tis, 2012-12-11 08:17

1. Lägg ner distrikten och inför

Lägg ner distrikten och inför klubbrepresentation enligt modellen en klubb en röst på Förbundsmötet.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.