Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"Juholt blir idrottens nye makthavare"

Håkan Juholt, ny makthavare inom idrotten... Foto: Pontus Lundahl, Scanpix



Nyheten om att två ledamöter i Bilsportförbundets styrelse har agerat korkat i sitt uppdrag att hantera förbundets medel är lyckligtvis relativt ovanligt i idrottssammanhang. Men hur kunde de gå på löftena...

Någon gång per decennium så händer något liknande på förbundsnivå.

Få har pengar att spekulera med

Notera dock att i bilsportförbundet handlar det inte om egen vinning eller förskingring utan ren och skär dumhet där två ledamöter blivit mer eller mindre lurade till idiotiska placeringar med förhoppningen att framstå som duktiga.

Det är ganska få specialförbund som behöver fundera på hur de skall placera medel de inte behöver i driften. De flesta lägger 95 procent av sin tid för att få ihop medel för att täcka driftskostnader. Detsamma gäller 99 procent av alla föreningar.

När situationen uppstår att det finns en överlikviditet under en längre period är det en självklar skyldighet att försöka få en avkastning som är bättre än de ca noll procent som bankartellen erbjuder.

Enkla regler för oss alla

Reglerna för hur man skall tänka när det gäller att placera pengar är enkla. Säker placering ger låg eller ingen avkastning. Alla former av utlovad hög avkastning innebär mycket stora risker.

Med dagens penningläge och med ett par miljoner att placera går det nå ca fem procent med en vettig risknivå, exempelvis genom företagsobligationer i företag som Telia.

Om den erbjudna avkastningen är högre än så föreligger det risker. Så enkelt är det. Verkar avkastningen för bra för att vara sann är den det. Den som är beredd att betala en årsränta på 50 procent är inte beredd att återbetala lånet. Så enkelt är det.

Nu skärps regelverken ännu mer

Det finns en RF-policy på området, men generellt  råder finns det genomgående sunt förnuft tillräckligt för att förhindra att förbundsstyrelser agerar korkat.

Regelverken brukar dessutom fungera, de är byggda utifrån tesen att det måste vara fler än en som är korkade samtidigt för att spärrarna skall passeras. Något säkert system finns inte.

Vattenfalls köp av Nuon, Telias köp av licenser i långtbortistan, Riksbankens fina idé att låta Panaxia ta hand om kontanterna i samhället, här kan listan göras inte bara lång utan nästan oändlig på hur de vi belönar ordentligt betett sig korkat.

Förblindade av fondreklamen

Är det förskingring när tjänstemän bränner 4 miljoner på att flytta runt en varg, är det naturvård eller är det bara dumhet? Ingen som vet.

Ur det perspektivet så framstår det snarare som att de stackars ledamöter i bilsportförbundet, som gick på finten från någon s.k. rådgivare att låna ut pengar mot 50-procentig ränta eller mer, bara förläst sig på fondreklamen.

Det finns oceaner av områden där jag anser mig ha anledning att kritisera förbunden inklusive RF och det kommer jag att fortsätta göra. Bristande kontroll och ansvar runt penningplacering är inte ett av dem, vilket också den övriga styrelsens hantering av eländet hos SBF påvisar.

Undra vad Juholt hittar på

Sen är det en dag som denna svårt att uppbåda någon upprördhet över att SBF råkat ut för elände när idrotten drabbas av så mycket värre saker.

Från ingenstans till posten som en av landets tyngsta makthavare när det gäller idrott har nämligen ett nytt namn dykt upp. Ny i kulturutskottet är enligt rapportering Håkan Juholt.

Rent formellt hanterar kulturutskottet just idrotten. Nu har man inte kunna göra något de senaste sex åren då idrottsministern inte gjort något som utskottet har haft att ta ställning till. Även om vi nu inte har en aning om det som händer framåt i tid är bra eller dåligt för idrotten så kan vi anta att något händer. Det är faktiskt på tiden.

Dan Persson

Staffan Mitchell (inte verifierad)

lör, 2013-03-16 10:58

1. Dan, Att kalla Juholt för

Dan, Att kalla Juholt för "idrottens nye makthavare" är att överskatta uppdraget, som han fått. Du har helt rätt i att att kommer att sitta i Kulturutskottet. Men sen. Juholt blir "ersättare". Det innebär i praktiken att han inte ens får sitta vid bordet, när besluten fattas. Han har ingen rösträtt i utskottet. Som ersättare sitter man "längs väggen". Hur socialdemokraterna kan anse att det är att uppfylla löftet om ett tungt uppdrag, är inte bara en gåta, det är rena hånet.

Dan Persson

lör, 2013-03-16 11:06

2. Staffan, jag vet. Var mest

Staffan, jag vet. Var mest ironisk. Håller med dig till fullo. Bedömer dock att Löfven hållit löftet att ge Juholt ett uppdrag anpassat till hans kompetens.

Staffan Mitchell (inte verifierad)

lör, 2013-03-16 11:09

3. Kunde inte socialdemokraterna

Kunde inte socialdemokraterna ha tänkt den tanken tidigare?

Dan Persson

lör, 2013-03-16 11:32

4. Sen är det trist att

Sen är det trist att kulturutskottet inte kan påverka utvecklingen av idrotten efter LLA inte gör något.

kent johansson (inte verifierad)

lör, 2013-03-16 11:49

5. Tycker det är dags att sluta

Tycker det är dags att sluta kasta skit på Håkan, hans problem var att han inte "dög" i inavelskvarteren i Stockholm. Prata med vanliga människor så märker man snabbt att Håkans ideer och åsikter stämmer väl överens med gemene mans. Att Aftonbladets kampanj fällde honom som partiledare har inget att göra med kompetens. Han var tidigare S respekterade talesman i försvarsfrågor, det verkar vara glömt nu. Nej Håkan kan nog tillföra mycket gräsrotsideer om han bara får chansen.

Staffan Mitchell (inte verifierad)

lör, 2013-03-16 12:04

6. Kent, att tala om att Juholts

Kent, att tala om att Juholts eget parti hånar honom genom att ge honom ett "skämtuppdrag", är inte att kasta skit på Juholt. Han satt mycket riktigt i försvarsberedningen i sju år innan han kom in i hetluften. Han saknade den bredd som politiken idag ställer på en partiledare. Det är lätt att säga att Aftonbladet fällde honom. Det är ju vanligt att lägga skulden på budbäraren. Sanningen är en annan. Partiets valberedning under ledning av Berit Andnor, klarade inte sitt uppdrag. Hade valberedningen gjort sitt jobb hade Juholt med sina affärer aldrig blivit partiledare. Som tack blev Andnor landshövding i Blekinge.

kent johansson (inte verifierad)

lör, 2013-03-16 13:57

7. Att inte Håkan passade som S

Att inte Håkan passade som S ledare, därom tvista inte de lärde (eller rättare sagt alla proffstyckare från huvudstaden), däremot är många gräsrötter besvikna, att Andnor blev landshövding har nog inget med detta att göra, felet va att eliten i Stockholm inte tyckte att "småstadsmänniskor" ska ha några högre befattningar, du kan kolla gamla S regeringens statsråd, även nuvarande regeringen, är de representativa för landet? då borde 8 av 9 inte vara från huvudstaden. Jag står kvar vid min uppfattning,

Dan Persson

lör, 2013-03-16 14:11

8. Men Kent, lägg ner, de där

Men Kent, lägg ner, de där sverigedemokratiska konspirationsidéerna om att det sitter en elit i huvudstaden som inte förstår hur Sverige ser ut är fullständigt patetiska och felaktiga. Trist om vänstersossarna inte accepterar att förtroendetappet som uppstod i stor utsträckning berodde på att befolkningen inte tyckte om idéerna.

Staffan Mitchell (inte verifierad)

lör, 2013-03-16 14:53

9. Kan bara instämma med Dan.

Kan bara instämma med Dan. Riksdagen har 349 ledamöter, som representerar hela befolkningen och hela landet. De är valda med milimeterrättvisa. Socialdemokraternas partistyrelse som valde Löfven, representerar hela det socialdemokratiska landet. Det är sant att väldigt många folkvalda kommer från större städer. Men det enkla sambandet är att det är där folk bor. Eller har jag missförstått nåt, Kent.

kent johansson (inte verifierad)

lör, 2013-03-16 15:27

10. F.k. så är jag inte

F.k. så är jag inte Sverigedemokrat eller vänsterman. Ni har nog uppfattat mitt inlägg rätt men tolkat fel. Jg beskrev inte riksdagen, utan regering som är den verkställande makten. Konspirationsteorier överlåter jag åt andra, men fakta talar för sig självt. Detta var mitt sista inlägg//

Staffan Mitchell (inte verifierad)

lör, 2013-03-16 15:32

11. Kent, jag vill också avrunda.

Kent, jag vill också avrunda. Men du får läsa på regeringsformen. "all makt utgår från folket". Det är i Riksdagen som makten finns. Regeringen lägger förslag som Riksdagen antar eller förkastar.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.