Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

"RF ska leverera idrottande invånare"

RF:s nya strategi är baserad på det livskraftiga att ge den ideella föreningen nya verktyg och inte det förödande med att försöka anpassa samhället till det som passade den ideella föreningen.

Det är tyvärr allt för sällan man blir glad av att läsa pressmeddelanden från RF men idag förtjänar de beröm.
Proppen om ett strategiarbete om svensk idrotts framtida förutsättningar andas en acceptans av samhällsförändringar som grund för strategiarbetet.

Breddmålen i centrum

Sannolikheten att skapa en framgångsrik strategi ökar onekligen om den är baserad på den verklighet vi har istället för den verklighet vi önskar att vi hade.

När det här omfattande arbetet skall presenteras om två år hoppas jag att det är breddmålen som finns i centrum. Det är viktigare för samhället att vi fortsätter öka antalet invånare som idrottar än i vilken form det sker.

RF är över tid den enda aktör som kan äga ansvaret att göra politiker och media väl informerade om vilken samhällsnytta som idrotten genererar och ta till vara idrottens intresse.

Leverera idrottande invånare

Då bör alla aktörer som levererar någon form av idrottande invånare kunna inkluderas även om formerna kan avvika från den traditionella ideella föreningen.

Svensk idrott skall vara inkluderande och då blir det fel om man (som enligt Uppdrag Granskning) inkluderar huliganer och kriminella men exkluderar de som agerar kommersiellt eller ännu värre, det vi ser bland ungdomsidrotten att ett ökat antal barn inte har råd att vara med.

Viktigt också att strategiarbetet baseras på det livskraftiga att ge den ideella föreningen nya verktyg och inte det förödande med att försöka anpassa samhället till det som passade den ideella föreningen.

Krävs en rannsakan

Det blir också tydligt klarlagt i propositionen att det vi strävar efter är en idrottsrörelse som värderar breddaktiviteter lika högt som elitframgångar. Det är bara då vi levererar samhällsnytta nog för att motivera ett ökat stöd. 

Här tror jag många i ledningen av specialförbunden har skäl att rannsaka sin verksamhet.

En mening som tydligt påvisar hur självkritisk man valt att vara är följande: ”Undersökningar visar dock att många gärna skulle idrotta inom föreningslivet om verksamheten vore utformad på ett tilltalande sätt”.

Ett annorlunda tänk

Samtidigt som antalet som idrottar har ökat med ca 30 procent och andelen som är helt inaktiva har minskat med 25 procent har idrottsrörelsen tappat medlemmar.

Den modell vi valt är inte uppenbarligen inte attraktiv på marknaden, det känns som vi säljer trattgrammofoner medan gymmen erbjuder Spotify. Idrott är för viktigt för att vi ska få skjuta oss i foten på det här sättet.

Det viktiga är att idrottsrörelsen som helhet förstår vilket fundamentalt misslyckande det är och att det inte räcker med att gå över till Vinyl eller CD spelare.

Kom ihåg demokratin

Ser man statistiken på unga tjejers idrottande i föreningsregi och ser hur andelen unga tjejer på vårt gym ökat de senaste åren får man en aha-upplevelse.

En fråga som jag hoppas belyses i strategiarbetet är demokratiprocessen. Idrottsrörelsen får inte hamna i det kaos som de politiska partierna hamnat i där medlemmarna lämnat in och demokratin har slutat fungera.

Det är en fråga om legitimiteten. Svenska idrottsförbund får inte bli som socialdemokraternas stockholmsdistrikt.

Bra lösning

RF har också löst den i sak oväsentliga men ideologiskt problematiska frågan om var man tar beslut om att förändra 51-procentsregeln på ett mycket intelligent sätt.

Man flyttar besluten till specialförbunden samtidigt som man säkrar att upplåtelseavtalen mellan förening och bolag skrivs så att det man kännetecknar som idrottens kärnvärden skyddas. Ingen kan nu påstå att en ändring av rösträtten kan skada idrotten.

Skrivningen torde ha alla förutsättningar att vinna nödvändiga 67 procent bifall även om vi kan förvänta oss att den något heterogena motståndsgruppen bestående av Fäktförbundet och Firman Boys inte kommer att byta åsikt på grund av detta.

Välkomna, Skateboardförbundet

När det gäller invalen där nio förbund ansökt och där styrelsen nu föreslår att Skateboardförbundet skall bli medlem, men där inget av de andra klarade nålsögat. Även här ser jag det positiva i agerandet.

Skateboardkulturen är onekligen något nytt, det är troligt att deras sätt att organisera föreningsverksamheten är mera modern än den hos många av de idrotter som lever på lånad tid.

Skälen till förslag på avslag för de övriga åtta delar jag även om min bedömning är att

Cricket nästa gång

Cricketförbundet kommer att klara medlemskraven om något år och dessutom bli det förbund som vinner alla bedömningar om mångfald då Cricket är stora bland invandrare.

Ett trist antagande är också att det så småningom kommer att bli nödvändigt att införa regler så att man kan utesluta förbund som inte lever upp till grundkraven för medlemskap i antal medlemmar och mängd föreningar. Jag vill ingen något ont men legitimiteten kräver att statsbidragen används rationellt.

Men totalt sätt har RFs styrelse och ledning visat att man bejakar verkligheten och samhällsutvecklingen och det skapar hopp för framtiden.

+++

PS: Fotbollens ordförande Karl-Erik Nilsson medverkade i Ekots lördagsintervju. För mig som glatt mig över att elitfotbollen jobbar hårt med sitt projekt ”Stå upp för fotbollen” var det lite trist att konstatera att det gjorde inte Karl-Erik. Det var nog den tråkigaste lördagsintervju jag hört i modern tid och om någon hade förväntat sig att få reda på vad Sveriges största idrottsförbund tycker så blev någon besviken.

Dan Persson

Victor Capel (inte verifierad)

ons, 2013-04-24 04:15

1. Sist jag kollade var

Sist jag kollade var kommersiella krafter i högsta grad inkluderade i Svensk idrott. På bred front. Jäkligt konstigt skrivet, Dan. "Skrivningen torde ha alla förutsättningar att vinna nödvändiga 67 procent bifall även om vi kan förvänta oss att den något heterogena motståndsgruppen bestående av Fäktförbundet och Firman Boys inte kommer att byta åsikt på grund av detta." Det var faktiskt roligt, dock.

Dan Persson

ons, 2013-04-24 07:39

2. Viktor. Vi har valt att leva

Viktor. Vi har valt att leva i ett kommersiellt samhälle. Idrotten är kommersiell och den del av idrotten som växer är dessutom privatägd. Något annat har jag inte påstått. Det jag inte förstår är varför åsikten "Specialförbunden måste utifrån sin särart själva få besluta hur verksamheten skall genomföras". Jag förstår in SFSU åsikt att RF skall lyssna på dem. RFs medlemmar är 69 specialförbund och det är bara dem som RF skall lyssna på om de inte vill bryta mot stadgarna. Att genom bojkott skada de klubbar ni säger er älska för att RF följer sina stadgar förstår jag inte heller. Jag tycker RFs förslag är bra, demokratiskt och starkt skydd för idrottens kärnvärden.

Olof (inte verifierad)

ons, 2013-04-24 08:17

3. Måste erkänna min okunnighet

Måste erkänna min okunnighet och fråga va 17 är SFSU för inrättning?

Dan Persson

ons, 2013-04-24 08:26

4. Sveriges fotbolls Supporter

Sveriges fotbolls Supporter Union. En sammanslutning av klackar som Black Army. Ett femtiotal aktiva som försöker organisera supporters där de supporterföreningar de är medlemmar i har ca 20.000 aktiva men utan den stringens i föreningsliv som utmärker idrotten. De är inte idrottsföreningar ur något perspektiv.

Olof (inte verifierad)

ons, 2013-04-24 08:58

5. Tack då förstår jag. Kunde i

Tack då förstår jag. Kunde i gårdagens Aftonblad läsa ett märkligt uttalande av en företrädare om RS som enbart fullföljt sitt uppdrag från stämman 2011 och lämnat ett utredningsförslag som specialförbunden nu i maj ska rösta om åt ena eller andra hållet. Förhoppningsvis förstår SFSU att det är förbunden som ska avgöra frågan.

Olof (inte verifierad)

ons, 2013-04-24 17:41

6. Det finns anledning påminna

Det finns anledning påminna om att bakgrunden till 51%-utredningen är en debattartikel och ett yttrande av Fäktföbundets och Fotbollsförbundets ordföranden vilket ledde till att 2011 års stämma uppdrog åt RS att utreda frågan och som tillsatte en representativ grupp härför. Det är svårt att tro att två erfarna ordföranden utan vidare kastar ur sig ett sådant förslag utan att först ha konstaterat ett behov. Nu finns ett förslag som stämman ska säga ja eller nej till men som sakligt sett tillfredställer förslagsställarnas tankar och ideer. Det skulle mot den här bakgrunden vara synnerligen märkligt om t.ex. de förbund som ligger bakom röstar nej.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.