Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Idrottens misslyckande med ungdomar!

De unga delegaterna på RIM kan förklara att samhället har förändrats i en hiskelig takt och att idrotten inte har något alternativ till att följa med. Kanske får de med sig de äldre delatagerna. Foto: Scanpix

 

Rapporten från Centrum för idrottsforskning påvisar att de statliga miljarderna för att få fler ungdomar att idrotta inte har gett någon effekt. Vi vet inte om det är sant att färre ungdomar idrottar. Det vi vet är sant är att den föreningsdrivna traditionella idrotten inom RF:s hägn har tappat ungdomar.

Vi vet att antalet som idrottar har ökat för alla åldersgrupper, vi vet att alternativen, både de kommersiella gymmen såväl som egenidrottande och nya idrotter som ej är traditionellt uppbyggda med föreningar ökar.

Sen vet vi tyvärr också att barnfetma ökar vilket indikerar en växande gruppering unga som inte idrottar.

Om detta är vad vi vet så uppstår frågan om minskningen beror på ett minskat intresse bland ungdomar att idrotta eller om det är föreningarnas modell som inte är attraktiv.

Svaret är förmodligen både och, med en obestämd mix av de båda alternativen.

Om vi jämför med skolan...

Som en parentes bör nämnas att om vi använder skolan som referensobjekt har idrottsrörelsen lyckats fantastiskt väl. Det är dock mindre troligt att idrotten kan vinna poänger på detta.

Det finns en växande diskrepans mellan samhällets uppdrag till idrotten och föreningarnas strategi.

Kortfattat vill samhället att vi skapar starka och friska barn med väl utvecklad motorik som lär sig jobba hårt, fungera i ett lag, ta ansvar och göra som ledaren säger. Dvs barn som blir anställningsbara ungdomar med både idrottsbakgrund och ett slutbetyg från gymnasiet.

Ofantligt lönsamt

Samhället vill vidare att vi minskar mängden barn med övervikt samt att så många vuxna som möjligt idrottar på ett sätt som icke leder till skador och som förkortar perioden från fullt frisk till död på ålderns höst.

Det är nämligen ofantligt lönsamt för samhället om vi har en god fysik hela vuxenlivet då vi minskar vårdkostnader såväl som kostnader för äldrevård.

Det ökande antalet människor (upp ca 30 procent) som idrottar visar tydligt att även vi som privatpersoner har insett fördelen med att vara friska.
Idrottsföreningarna har idag nästan genomgående tydliga statuter med värdegrund, glädje, bredd som grund, men vi vet också att ledare såväl som mångaföräldrar ser vinst och möjligheten till elitutveckling som det viktiga.

Elitsatsningar av olika slag

Jag vill inte kritisera föreningarna, den som påstår att det är lika kul att spela golf även om man inte tävlar eller spelar match vet inte vad hen pratar om. Att spela fotboll i annat syfte än att försöka vinna matchen är inte kul.

Sedan kan elitsatsningar för ungdomslag se olika ut, men översätt kritiken mot gymnastiken till fysiken. Det är bra för Sverige om de matematiska begåvningar vi har får utvecklas så bra de kan. Vill vi ha nobelpristagare i fysik så måste de uppfylla extrema krav.

Det finns en tillkommande faktor i form av brist på träningsanläggningar som ger konstiga oattraktiva träningstider som också leder till avhopp, vars betydelse jag inte kan värdera. Här måste Stockholms stad vara sämst i landet och det är min förhoppning att Fokus tar med detta kriteri i sin kommunranking nästa år.

Aktörer med stor förmåga

För att slå in öppna dörrar så här någon dag före Riksidrottsmötet är en väldigt trovärdig och ganska enkel slutsats att vi tappar ungdomar för att vi inte utvecklat modellen i takt med samhället.

Jag kan tydligt se fler unga tjejer på vårt kommersiella gym samtidigt som föreningarna tappar medlemmar.

Även om det inte finns något förslag på RIM att ta bort 51-procentregeln kan vi konstatera att de kommersiella aktörerna varit bättre på att attrahera än de ideellt drivna och att det av det skälet är dumt att stänga ute dem.

51-procentregeln handlar inte bara om ett tjugotal elitklubbar i fotboll, ishockey, bandy och basket, utan också om att vi stänger ute Sats, Wordclass, Skistar och en mängd stora aktörer med kunnande och förmåga.

Enkel ekvation

Min tes är att diverse ideologer av ”folkrörelse modell sextiotal” skadar idrotten. Jag kan lova att den som vill argumentera för antitesen får utrymme på Idrottens affärer.

Samhället kommer aldrig ge stöd till idrotten för att utveckla elit. Här är samhällsnyttan för begränsad. Samhällets stöd till idrotten kommer att ges för att idrotten skapar samhällsnytta. Så enkelt är det.

Vi kan konstatera att avdragsrätten för träning ger ungefär lika mycket pengar till de kommersiella aktörerna som staten ger den ideella idrotten i bidrag. Det är ett tydligt bevis för att samhället värdesätter samhällsnytta och ingenting annat.

Då krävs det stora förändringar för idrottsrörelsen om man åter vill vara i samklang med tiden.

RF måste bli trovärdigt

För mig som ser ett RF med hög legitimitet och trovärdighet som den naturliga aktören att företräda nyttan med att idrotta gentemot staten är det fullständigt obegripligt att RF frivilligt avsäger sig positionen gentemot +50 procent av idrottstillfällena i vårt land beroende på att de enligt RF:s hundraåriga stadgar är felaktigt organiserade.

Nu till helgen skall alla idrottens makthavare föra diskussioner om att göra den ideella föreningsidrotten attraktivare. Det är samma utgångspunkt som Facit hade när man beslutade sig för att göra världens bästa elektromekaniska räknemaskiner. Man lyckades och dog.

Riksidrottsmötet måste välja en modell som kan leda till framgång. RF skall vara samlande aktör för en inkluderande svensk idrottsrörelse som ger oss bättre folkhälsa, bättre livskvalitet och som ger våra ungdomar bättre möjligheter i en globaliserad värld med allt hårdare konkurrens. Därutöver är det kul med VM-guld någon gång ibland.

Det är bara då som det finns anledning för stat och kommun att öka mängden pengar till idrotten.

Ger regereingen skäl till minskning

RF måste över tid bli bättre på att, för att travestera försvarsdebatten, ”leverera mer svett per krona”. Dvs modellen med 100-talet miljoner i stöd till förbund som inte levererar kommer inte att fungera. Den blir bara ett skäl för regeringar att minska ner stödet till idrotten.

En stor ideologisk debatt där motståndarna mot att flytta besluten om 51-procentsregeln vinner blir för alla utomstående ett tillkommande bevis för att dels finna andra modeller för att utveckla folkhälsan och dels konstatera att de som Björn Ericsson kallar det onda laget är de som påverkar.

Centrum för idrottsforskning har tyvärr konstaterat att en regering som vill att våra skattepengar används effektivt skall finna andra kanaler än den ideella idrottsrörelsen. Det gör mig väldigt ledsen

De vet, men vågar inte

Nu är det min förhoppning att i synnerhet de unga delegaterna på RIM kan förklara att samhället har förändrats i en hiskelig takt och att idrotten inte har något alternativ till att följa med.

Sammanfattningsvis så finns det en enkel modell för dagarna i Luleå. De som vill svensk idrott väl skall rösta ja till allt som innebär att man förändrar sig, det är nämligen sannolikt att det oavsett förslaget är bättre än att inte förändra sig.

Här är det min bedömning att RF:s ledning och styrelse har kommit fram till kloka slutsatser i sina förslag till beslut även om jag tycker det är trist att de inte vågat ta ett steg till.

Dan Persson

Olof (inte verifierad)

tors, 2013-05-23 10:07

1. Det finns dessvärre inom den

Det finns dessvärre inom den här stora folkrörelsen ett antal figurer som bara accepterar utveckling och demokrati på sina villkor. Man förväntar sig ju att utredningsförslag som föreläggs stämman fritt och öppet där ska kunna debatteras och att alla ska ha möjlighet att framföra sin åsikt innan beslut tas i ena eller andra riktningen. Det gäller dessvärre inte 51%-frågan där en grupp i en debattartikel innan ett färdigt utredningsförslag ens fanns kungjorde att man inte accepterade de vanliga demokratiska spelreglerna och helt enkelt dödade frågan långt före stämman. Det kan inte tolkas på annat sätt än att man aldrig skulle ha accepterat ett stämmobeslut enl. utredningsförslaget. Det kan starkt ifrågasättas att våra skattemedel villkorslöst skall bidra till den här typen av agerande.

Olof (inte verifierad)

tors, 2013-05-23 19:19

2. Ibland är det intressant med

Ibland är det intressant med lite efterforskning där man kan se hur märklig den hä 51%-frågan är. Inför förra stämman ville RS behålla 51%-regeln. På initativ av Fäktnings-och Fotbollsförbundens ordf. beslöt dock stämman att uppdra åt RS att utreda ett slopande av nämnda regel vilket nu har effektuerats med ett resultat som av utomstående kunniga och opartiska tom. betraktas som intelligent men av förslagsställarna helst inte vill kännas vid. För att så många som möjligt ändå ska få en bakgrund hänvisas till två krönikor på Fäktningsförbundets hemsida daterade 2011-05-29 och 2012-11-10. Kappvändningen på "catwalken" måste betraktas som remarkabel fast ändå inte förvånande då ett återkommande spektakel inför varje stämma är att göra livet så surt som möjligt för RS i allmänhet och dess ordf. i synnerhet.

Dan Persson

tors, 2013-05-23 22:16

3. Noterar att i morse kom en

Noterar att i morse kom en artikel i DN som stödjer min tes. Den tredje artikeln på temat att alliansregeringen vill ha resultat i form av samhällsnytta. http://www.dn.se/debatt/idrottspeng-skulle-fa-fler-ungdomar-att-rora-pa-...
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.