Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Hockey-VM en ekonomisk katastrof!

Statsminister Fredrik Reinfeldt och prins Daniel gör vågen under VM-finalen i Globen. Framför dem OS presidenten Jacques Rogge. Vad de då inte visste, var att hela turneringen skulle sluta med en gigantisk ekonomisk förlust. Foto: Claudio Bresciani, Scanpix

 

Det är mindre än en månad sedan Tre Kronor firade VM-guldet i Globen och i Kungsträdgården. Nu kommer det trista eftermälet i form av det ekonomiska resultatet av ishockey-VM 2012 och 2013.

Resultatet blir inte helt klart förrän i augusti, men på förbundsmöte idag kommuniceras en förlust om 20-25 miljoner kronor för båda åren. Mina tidigare krönikor i ämnet är nu besannade.

Tar år att återskapa ekonomin

Konsekvenserna för förbundet blir tre till fem år där fokus kommer att ligga mer på återskapande av ekonomi än på nysatsningar.

Det naturliga med en grundlig översyn av verksamheten som ger kostnadsminskningar behöver inte överdramatiseras, det är något som borde göras regelbundet i alla förbund och inte bara när det uppstår ekonomiska problem.

Rent ekonomiskt påverkar VM enbart nästa års bokslut så effekten på förbundets egna kapital är det för tidigt att ha åsikter om. Min gissning är att man borde kunna få ner den slutliga förlusten för förbundets hela verksamhet i nästa års bokslut, men det har osäkerhetsfaktorer så gissning var ordet sa Bull.

Att resultatet av VM är en katastrof är den enkla slutsatsen.

Flera skäl till bakslaget

Vad var det som gick fel är den lika enkla frågan?

Det existerar inga grundbultar utan här handlar det om komplexa orsakssamband där gråskalan är det primära att försöka förstå.

En kort lista på de viktigaste orsakerna ser ut ungefär så här:

Ökade kostnader för genomförande genom kongressbeslut internationellt åren 2007-2010.

Olycklig timing med en dålig period  (klämveckor, Bruce Springsteen, Eurovision)

Misslyckad försäljning av rättigheter och hospitality.

För låga biljettintäkter (inte besöksantal) och en paketering 2012 som skadade tilltron.

Samhällsförändringar som man inte såg.

Får fler att tänka efter

Slutsatsen att det inte, utan uttalat statsstöd, går att tjäna pengar på den här typen av event drabbar nu hockeyförbundet, men de som borde lägga mest tid på den analysen är de som funderar på ett Vinter-OS 2022 i Stockholm.

Samtidigt är en avvikelse från målet om 30-50 miljoner i vinst till 20-25 i förlust på en kostnadsmassa om 200 miljoner att se som mycket svår att förklara. I Finland har man lyckats med att tjäna 50-70 miljoner. Min bedömning är dock att hade man gjort allting rätt hade man i bästa fall nått ett noll-resultat.

Målsättningen saknade verklighetsförankring.

Större förlust i år än i fjol

Det är självklart så att möjligheterna att utveckla ishockeyn påverkas negativt under ett antal år. Med en förväntad minskning även av intäkter från internationella turneringar hamnar förbundet förmodligen i ett nytt läge som påverkar dem organisatoriskt och verksamhetsmässigt.

Det enda uppseendeväckande i siffrorna jag hittar är att hospitalityförsäljningen är 1100 paket sämre 2013 med slutspel, Sverige i final och fler matcher än år 2012. Den går till ca 20 procent att förklara med konjunktur men inte mer. Resten måste falla tillbaka på de ansvariga.

Att förlusten 2013 är större än 2012 trots slutspel är också svårt att förklara.

Fel att söka VM

Jämför man åskådarsiffrorna mellan Sverige och Finland under en tioårsperid ser man att det inte avviker på något konstigt sätt. 

Däremot var förhoppningen om snittpriser i synnerhet för slutspelet helt felaktiga. Här får man anta att organisationen helt enkelt har lurat sig själv, dvs satt kostnadsbaserade priser och den vägen totalt sett tappat intäkt.

Man bör dock som förklaring och inte som försvar, komma ihåg att dynamisk marknadsprissättning för arenor inte utvecklats i Sverige, till stor del på grund av felaktiga modeller i dominerande biljettsystem.

Det stora felen var att söka VM, att sedan acceptera värdavtalet trots fördyringar över tid, vidare valet av paketen inför första året och misslyckandet med hospitality och försäljning av nationella rättigheter.

Resten är faktorer man inte kunde påverka.

Stockholm fel plats

Sverige i allmänhet och Stockholm i synnerhet skall helt enkelt inte ha stora internationella idrottsevent. Grunden är fel:

  • Inget stöd från den som tjänar mest, dvs staten.
  • Inget mandat eller resurs att agera för den lokala organisationen i Stockholm.
  • För giriga internationella förbund i de flesta fallen.

Och vi ligger off, dvs våra upptagningsområden är för små.

Vi har annat för oss

Det stora är samhällsförändringar när det gäller konsumenternas krav för att spendera fritid.

Nu får vi får ett försvagat ishockeyförbund, om och i så fall hur mycket det skadar svensk ishockey är för tidigt att säga.

”När guldet blev till sand” med Peter Jöback är en fantastisk sång, för oss som kommer ihåg vår Karl-Oscar hämtade man sig aldrig från känslan att vara rik.

Nu krävs det väldigt mycket från hockeyförbundet under ett antal år om man inte skall hamna i samma situation.

Dan Persson

Olof (inte verifierad)

sön, 2013-06-16 17:41

1. Rimligen bör det bli en rätt

Rimligen bör det bli en rätt stark opinion inför nästa val som starkt påminner Reinfelt om hans löfte i regeringsförklaringen 2006. Det är helt klart att stora evenemang och besöksnäringen ger staten stora inkomster på arrangörernas bekostnad.

Mats Landin (inte verifierad)

mån, 2013-06-17 09:50

2. Det är väl inte så svårt att

Det är väl inte så svårt att konstatera att ishockey inte längre är en sport för folket. Dessutom är VM av idag ett utvattnat äventyr.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.