Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

Lite mer självkritik vore önskvärt

Trav som mycket annat tillhör upplevelseindustrin. Det gäller att skapa emotionella relationer. Det får inte bli långtråkigt. Det ska vara skiften, tempo och en inbjudande miljö.

 

ATG:s ägare gör det enkelt för sig. Nedgången på spel på hästar beror enligt ägarna av trav och galoppsporten bara på två saker. Först och främst det dumma finansdepartementet och i nästa läge de elaka utländska spelbolagen.

Några egna fel och brister går inte att utläsa när de förklarar varför spelandet gått ned.

Förutsägbart med konkurrenterna

Uppdelningen är enkel. ATG sköter om spelet medan ägarna via trav och galoppsällskap driver arenorna och ser till att det finns lopp och hästar att spela på.

Det som hänt är att ATG tappat, primärt bland de som spelar mycket och travet har en mycket större andel av omsättningen från storspelare än vad Svenska Spel har. Det är logiskt, finns liksom ingen kunskap som ger anledning att storsatsa med ett jättesystem på Lotto.

Att proffs och storspelarna gör en matematisk kalkyl och ser att utdelningen blir större hos de som inte betalar skatt och utdelning till hästsporten kan ingen se som något förvånande. Att de utländska spelbolagen skulle växa har vi vetat i tio år.

Hur bra är man på affärer?

Hur duktiga är då ägarna på att sköta sin del av affären? Travbanorna har haft en negativ utveckling i över 20 år nu. Antal besökare har minskat varje år och omsättningen har stått och stampat sedan 1990.

Hade man följt elithockeyn hade man ökat publiksiffrorna med 50 procent och omsättningen tre gånger under samma tidsperiod.

Har man gjort något åt det?

Marginellt, att sedan digitaliseringen har tagit bort många skäl att vara fysiskt närvarande när man spelar har knappast kommit som någon överraskning heller. När event och utvecklingsindustrin har vuxit med två-fyra gånger BNP har travbanorna tappat. Det kan bara bero på att produkten inte längre är attraktiv nog.

Blir så tråååkigt

Vi vet att i travsällskapen sitter massor med människor med ett stort kunnande om hästar och en enorm kärlek till hästar och hästsporten men hur många är det som brinner för att publiken skall vara lycklig och återkomma ofta?

I dagens extremt konkurrensutsatta eventindustri dit travbanorna hör oavsett om de vill eller inte måste man leverera upplevelse med ståpäls för att vara en vinnare.

Hur ser det då ut på en travbana?

Jag skall lägga rätt många timmar på resa dit och hem och på att vara på plats. 10-15 minuter per timme pågår ett lopp. Resten är väntetid som föralldel går att använda till att äta och dricka om man beställt bord i restaurangdelen men skall man vara vanlig publik så blir det tråkigare än cricket och den jämförelsen har flera likheter.

Tänk om, tänk nytt

För den lilla grupp hard core fans som älskar hästar och hästsport eller den lilla grupp som varit engelsmän i fyra generationer och förstår cricket gör det ingenting men den moderna medelklassen har inte sin fritid till den leveransen. Om hockeyn införde en kvarts paus mellan varje byte vore den stendöd.

Miljön med köer till luckorna för att spela, köer till toaletter, stolar från en svunnen tid och en design som var modern när Ego Boy var som bäst hjälper inte till direkt.

Tappar man publiken så tappar man över tid sällan och småspelarnas pengar. Alla vi som sitter vid köksbordet på lördagmorgon och gör av med några hundralappar köper idag drömmen om miljonerna. Vi sitter inte och känner att vi stödjer hästsporten då vi saknar relation till den bakomliggande verksamheten.

Skapa emotionella relationer

Framgångsrik upplevelseindustri bygger på förmågan att skapa emotionella relationer. Här har travsällskapen misslyckats totalt. Den introverta modellen ”att då min egen kärlek till hästsporten är så stor att resten av befolkningen borde tycka likadant har inte visat sig fungera”.

Det är dags att tänka nytt med målet att på tio år dubbla andelen av befolkningen som spelar på hästar för att det är kul och besöker travbanor för att det är en häftig upplevelse där man utöver fantastiska prestationer och spänning träffar folk, får god service och ett trevligt bemötande.

Storspelarna är ingen framtidsmodell, de återkommer den dag som ni kan konkurrera med andel av insatserna som delas ut till spelarna och den ser ut att dröja.

Modellen är inte så svår. Första fokus är på publiken, två kommer hästarna och trea de som arbetar med hästarna. Sätter man inte kunderna först går det åt skogen.

Då stoppar ni utländska bolag

Ett förslag från mig är att kontakta Svenska Spel och föreslå att även ATG medverkar i den registreringen av spelare som sedan läggs i ett delägt bolag där ni gör samma sak för att över tid bygga ett register för de bolag som betalar spelskatt i Sverige och ger återbäring till idrotten. Det politiska värdet av ett sådant register som påtryckningsmedel mot politiker såväl som etisk marknadsföring mot befolkningen kan inte underskattas.

Dvs ge politikerna en tillkommande modell för att stänga ute utländska bolag.

Folkligt, festligt och fullsatt, med förmågan att erbjuda den moderna människan en upplevelse anpassad till individernas olika krav är en grundförutsättning för att få befolkningen att satsa en del av sin fritid på travsport. Då får ni också ökat spelande.

Det känns som det är en bit kvar dit och att travsporten borde fokusera på att utveckla sina egna produkter snarare än att gnälla på dumma staten och de hemska utländska bolagen. Det leder ingenstans.

Dan Persson

Gunnar Stelius (inte verifierad)

tis, 2013-12-03 16:32

1. Tarvet har haft

Tarvet har haft sötebrödsdagar och byggt en administration som är helt horibel. Nu sviktar spelet och såväl Atg som ST är inte kapabla att anpassa kostymen. Dessutom lever Atg med illusionen att vi spelar för att vinna 15-50 spänn på flaggskepppet V75. Vill man vinna dessa belopp kan man spela på tombolan på torget. Öka utdelningen med att enbart dela ut vinst på 7 och 6 rätt. Vi spelar för att vinna och drömmer om att vimna stort. Atg försvarar utdelning på 5 rätt (vanligtvis mellan 15-50 kr)med småspelarna - men även vi småspelarna anser att dessa belopp är meningslösa. Åtskilliga av dessa vinster hämtas aldrig ut - det säger väl allt.. Låt oss istället vinna ordentligt om vi prickar in 6 alt 7 rätt - det är därför vi spelar.

Henrik (inte verifierad)

ons, 2013-12-04 17:54

2. Kolla på travbanorna idag. De

Kolla på travbanorna idag. De är slitna och sunkiga. Restaurangerna serverar urusel dyr mat och servicen är kass och långsam. Det behövs en uppfräschning och modernisering. ATG måste också fixa en annan hemsida. Det funkar inte med en seg flashsida. De måste göra något annan som funkar snabbare.

Tomas (inte verifierad)

mån, 2013-12-09 14:15

3. Tack för en mycket bra

Tack för en mycket bra artikel, den bästa jag läst på länge. Hoppas ATG och ST snart lyfter sina tunga häckar från stolarna på det bekväma kontoret o kommer ut i verkligheten annars har vi inget trav snart. Vardagstravet är ju horibelt tråkigt med samma stofiler som för 10-15 år sedan. Travet dog delvis med tipsextra då man trodde att man kunde stå på egna ben, dyrt misstag.. En bra inkörsport för nya spelare som gubbarna inte tog vara på.. / Tomas
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.