Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

En jakt på 600-800 individer

Rånarluva blir inte tillåtet, inte ens om det är kyligt väder... Det ska inte finnas något att skylla på. Foto: TT

 

Äntligen har polisen och fotbollen enats om en väg framåt för tryggare och roligare fotbollsupplevelser.

Överenskommelsen innehåller den hittills saknade grundbulten att polisen tar på sig ansvaret för att överträdelser lagförs istället för att slentrianmässigt avskrivas av åklagarna. 

Jag får erkänna att jag på det principiella planet har betett mig likadant som de som bränner bengaler, kastar knallskott och skriker hatramsor på fotbollsarenor. Sedan den nya polisorganisationen infördes har jag konsekvent legat på 29 över på motorväg om trafikmängd och vägbana tillåtit detta, trygg i förvisningen att risken att åka fast för fortkörning blev försumbar.

Klara ordningsregler

Av samma skäl har de som bränt bengaler inte ens behövt fundera på riskerna med sitt illegala beteende. Fakta har varit att man A: inte gör någonting och B: om man gör någonting från polisens sida så lägger åklagaren ned.

Det samhället hållit på med är då både på våra motorvägar och på våra arenor, motsatsen till brottsprevention, dvs brottsuppmuntran.

Överenskommelsen innehåller följande punkter

• Ordningen vid entréerna ska upprätthållas och föremål som inte är tillåtna på arenan, såsom exempelvis illegal pyroteknik, ska i möjligaste mån stoppas från att föras in på arenan.

• Påtagligt berusade personer ska inte få tillträde till den offentliga tillställningen.

• Lagföring är en del i att hantera problemen med bland annat ordningsstörningar och illegal pyroteknik. Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll ansvarar för att uppmana klubbarna att frivilligt bistå polismyndigheten med utredningsmaterial i form av exempelvis filmmaterial och polismyndigheten åtar sig att prioritera utredningsarbetet. Dessutom ska samverkan med åklagarmyndigheten förbättras.

600-800 individer ska stoppas

Med över två miljoner besök på våra fotbollsarenor rör det sig om 600-800 000 individer. 

Alla undersökningar visar att det finns en potentiell publik på + 1 miljon människor till och i den målgruppen (gillar fotboll, håller på ett lag och bor på orten laget spelar) säger två tredjedelar av de som idag inte går på fotboll att huliganer och bengaler är en huvudanledning. 

Dvs, de har i stor utsträckning baserat sina beslut på en mediebild som i vanlig ordning är vinklad, överdriven och ensidig, men den bygger på störningar som skapar faktaunderlag för artiklarna.

Och 200-300 i vinst

Vinsterna för fotbollen om de nu blir av med de uppskattningsvis 200-400 individer som skapar störningarna hamnar även med försiktiga beräkningar på nivån 200-300 miljoner kronor per år i ökade intäkter där marginalen på dessa tilläggsintäkter hamnar på 60-80 procent då de flesta kostnader redan är tagna.

Den stora satsning som SEF nu gör på gemensamma IT-strukturer ger klubbarna verktygen att nå de här målen. 

De här beloppen är ungefär vad som krävs för att nå en resa på rankingen till 10-15:e plats i Europa som då ger lika mycket till i nya intäkter från Europaspel.

Det är i de perspektiven som överenskommelsen med polisen skall värderas. SEF förtjänar cred på att man lyckats nå i mål på det här området trots motstånd från delar av polisen, inkompetent sista nationell samordnare av fotbollsvåldet (den utredningen är det sämsta någonsin jag sett lämna Rosenbad och tro mig, jag har passerat 100 lästa statliga utredningar).

Nu först förstår politikerna

Den första utredningen som Per Unckel initierade och Björn Eriksson skrev var kvalitativ och här var problemet att politikerna inte förstod, vågade, eller ville lösa problemen. Hade de här besluten fattats då med stöd av politiker hade problemen varit historia nu. Tyvärr ett av många bevis på att det offentliga Sverige blivit dysfunktionellt. 

Bengaler är illegala, sedan är pyroteknik med tillstånd en vanligt förekommande lösning vid konserter och som s.k intron i Ishockey. Här borde det gå att nå en lösning som är bra nog för alla om nu inte bengalerna enbart är ett sätt att visa fingret mot fotbollens företrädare. 

Om någon tycker jag tjatar för mycket om pengar så är det inte mitt fel att fotbollen på elitnivå idag är helt kommersialiserad. Jag försöker bara påtala, det för mig självklara att om elitfotboll är helt kommersialiserad så blir man bättre genom att öka intäkten. I ett läge där Zlatan har mer i lön än vad 15 av 16 allsvenska klubbar omsätter blir det rätt logiskt.

Men, den här överenskommelsen är ett stort steg på vägen till högre ranking och den skall bedömas ur det perspektivet, dvs som en mycket viktig del av strategin för hur Svensk fotboll utvecklas.

Sixten (inte verifierad)

tis, 2016-06-07 18:24

1. # Så om polisen saknar

# Så om polisen saknar resurser/inte befinner sig på plats där just du befinner dig och begår lagbrott så tycker du det är en uppmaning att begå brott-från polisens sida? Jobba lite på ditt logiska tänkande innan du publicerar är du snäll! # Det handlar väl om 600-800 unika besökare som återkommer? Det ska ju jämföras med de återkommande och tillika unika besökare som du hänvisar till. De uppgår knappast till den mängd du anger. # Så 650.000 besökare går inte på fotboll pga bengaler/huliganer? Källa på de undersökningarna hade ju varit intressant. Samt undersökningsmetod. Kämpa

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.