Dan Perssons blogg

Dan Persson är Idrottens Affärers bloggare. Han arbetar med kommersiell utveckling av idrott. Dan har stor erfarenhet och kompetens och kan både se och bedöma såväl möjligheter som faror, något som passar Idrottens Affärer ypperligt. Han läser hellre årsredovisningar eller trendrapporter än tittar på sport och för honom är en arena en fastighet vars försäljning ska öka.

De utländska spelbolagen släpps in!

De svenska spelbolagen har försökt påverka spelregleringens utredare, Håkan Hallstedt, för att de utländska spelbolagen inte ska få ett ökat tillträde till den svenska marknaden. Men nu talar allt för att de släpps in med allt vad det innebär för bl a idrotten.

 

Omregleringen av spelmarknaden kommer att skada idrotten svårt. Hotet övergår till en realitet.

Onsdagen den 21:a september skriver ett tiotal ledare för ideella organisationer inklusive RF på Svd (klicka här) på temat att de nu, när det i praktiken är försent, inser att omregleringen av spelmarknaden, som den kommer att föreslås av utredaren Håkan Hallstedt kommer att skada de ideella organisationerna.

Självklart att idrotten skadas

Det har i praktiken varit fullständigt kristallklart sen utredningsdirektiven kom för ett år sedan så sent vaknar de ideella. 

Jag har inte räknat men jag torde ha skrivit tiotalet krönikor här under senaste året där mina slutsatser är att resultatet kommer att skada idrotten och folkrörelserna. 

Håkan Hallstedt, generaldirektör för Lotteriinspektionen som utredare är en oförvitlig tjänsteman. Statens skatteintäkter och Lotteriinspektionens tillsynsarbete går då naturligt före folkrörelsens behov.

Enda sättet att säkra statens skatteintäkter är att ge de utländska spelbolagen goda möjligheter att tjäna pengar på att skaffa sig en licens. Konsekvensen blir självfallet att folkrörelserna med sina begränsade resurser får en konkurrens som riskerar att döda dem. 

Men sossarna saknas

Det som förvånar i artikeln är att det saknas representant för regeringspartiet bland undertecknarna. S är genom sina bolag en stor aktör på spelmarknaden och deras spelintäkter är utöver statsbidragen enda skyddet de har mot att helt gå i LO:s ledband. 

Det är osannolikt att regeringen i slutändan lägger ett förslag som skadar partiet (har såvitt jag vet aldrig hänt förut).

Ur ett rent taktiskt perspektiv skulle därför resten av folkrörelserna redan dag ett tagit hand med S och agerat gemensamt. Då hade man haft goda chanser att nå framgång.

Nu är man blivande offer på statsbudgetens altare och det kan inte vara så kul för ledare för de stora förbunden och organisationerna att inse att de förminskats till en get. 

Lotteriinspektionen har förmodligen på egen hand infört regelverk som särskiljer digitala lotterier från fysiska. Syftet har primärt varit att hantera deras egen tillsyn. Här ligger en tanke om att en förenings verksamhet följer kommungränser. Det känns lika klokt som att anta att musik kräver en 78-varvs stenplatta och en trattgrammofon. 

Det är först och främst motstridigt all modern lagstiftning att ha olika regelverk för fysisk och digital verksamhet. Det är troligen mot EU lagstiftningen att ge aktörer som har tillstånd att bedriva fysiska lotterier förbud att bedriva digitala sådana.  

Vårt eget fel

Det är också genom typgodkännande av den tekniska lösningen enklare att utöva kontroll över de digitala. I dag är kontrollen obefintlig, här står minderåriga med kontanter i stökiga miljöer och säljer lotter idag och det blundar man för.

Tesen att Lotteriinspektionen skadar svensk folkrörelse är troligen sann. Det är på intet sätt att se som kritik av myndigheten. Myndigheter skall följa lagar och förordningar, huruvida det är bra eller dåligt för samhället ingår inte i myndighetens uppdrag.

Att regeringens (i samma utsträckning den förra som den nuvarande) agerande eller primärt brist på agerande i de här frågorna skadar svensk folkrörelse får vi leva med. Det är en del av vårt ansvar som medborgare när vi röstat fram dem.

Kunde ha gynnat folkrörelserna, men...

Den förra regeringen såväl som den nuvarande har haft gott om tid att införa förändrade regler som skulle stärka folkrörelserna (inklusive hästsporten och det egna bolaget Svenska Spel) inför en omregleringen. Det har man mycket medvetet skitit fullständigt i. 

Det jag varit rädd för från dag ett är på väg att bli sant. Förlorarna är folkrörelser och idrotten. 

Det är troligt att den ekonomiska skada regeringen nu glatt skapar för svensk idrott vida överstiger de i sammanhanget små tillskott i form av nya bidrag till idrotten som regeringen nu klappar sig för bröstet med.

Men ingen skugga må falla över utredaren. För en statstjänsteman så är statens bästa det enda uppdraget. Skall de utländska spelbolagen acceptera en hög skattesats så kan de inte drabbas av konkurrens från folkrörelser.

Göran Lantz (inte verifierad)

tis, 2016-09-27 10:52

1. Blir ett slag i luften.

Blir ett slag i luften. Varför skulle spelbolagen som redan idag finns på den svenska marknaden men registrerade i andra länder vilja betala skatt och licensavgifter i Sverige, när de kan fortsätta bedriva sitt spel i länder där de slipper det? De som väljer det kommer att få en konkurrensnackdel som gör att de inte kan lämna lika höga odds och vinster som de som stannar kvar utomlands, så det kommer inte att hända

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.