"Golfens största förändring"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Golfen genomgår ett stålbad då man länge levt på att efterfrågan varit större än tillgången. Organisationer och klubbar har dikterat villkoren för ”rätten” till golfspel. Vi måste inse att det är marknaden som styr. Det kunden efterfrågar måste klubben eller anläggningen leverera, annars blir det svårt att överleva.

Golfen är inne i den största förändring som någonsin skett. Efter årtionden av oavbruten framgång ser vi sedan några år en avmattning. Inte så mycket i antalet golfare, men i sättet att utöva golfen, medlemskapet i golfklubb och framförallt, hur mycket man är villig att betala för att gå in i en golfklubb.

I mitt dagliga jobb som konsult i golfbranschen möter jag många klubbar som har finansierat sin anläggning med hjälp av medlemslån som ska återbetalas när medlemmarna går ur klubben. Det är dessa klubbar som drabbas hårdast nu när förändringen slår till med full kraft.

Innan man som Svensk Golf propagerar för ”lyfter golfen” har dessa klubbar ett primärt problem att lösa först – hur bli skuldfria mot sina medlemmar, när man inte har eller får låna kapital att lösa ut utträdande medlemmar. Känns lika realistiskt i nuläget som att försöka lyfta ett halvtankat plan och hoppas att glidflyga sista biten för att nå målet – över en bergskedja…

Min uppfattning är att golfen nu genomgår ett stålbad vilket beror på att man länge kunnat leva på att efterfrågan varit större än tillgången, d.v.s. golfens organisationer och golfklubbar har kunnat diktera villkoren för ”rätten” till golfspel. Vi måste nog inse att det är marknaden som styr nu. Det kunden efterfrågar måste golfklubben eller golfanläggningen kunna leverera, annars får man svårt att överleva.

Det är precis vad skidanläggningar hela tiden måste göra, varför en jämförelse ligger nära till hands. Här finns inget krav på att tillhöra en slalomklubb, men det går och kan vara ett alternativ för vissa. Andra väljer liftkort som passar just dem och deras behov.Där finns backar för olika kategorier åkare och välkomnar olika skidåkare som vill åka bräda, skicross, halfpipe eller längdåkning. En totalserviceanläggning med restaurang, café, skiduthyrning, spa, gym, skotersafari och offseasonaktiviteter finns på alla större anläggningar. Hela tiden utvecklas produkten för att vara attraktiv för dagens och morgondagens kund. Här krävs inget ”vitt” kort eller ”Skid-ID”.

En golfklubb består av en klubb och en anläggning. Många golfklubbar bör därför se sig mer som en golfanläggning där man anpassar sina ”liftkort” och ser sin anläggning ur ett kundperspektiv. Med en öppen attityd till golfspel, utan obligatoriskt krav på medlemskap, och självklart med kravet att man måste ha lite koll hur spelet flyter, men varför inte kombinera detta med en rullande kiosk. Inom kort kan man säkert ha kollen via GPS i varje spelparti.

Nybörjarutbildningar ska vara efterfrågestyrda och inget krav, och varför Golf-ID? När jag bokar upp annat räcker det med personnummer eller kortnummer. Golf-ID har idag blivit en handelsvara där vissa aktörer utnyttjar möjligheten att ”sälja” så många som möjligt utan att i mina ögon leverera ”idrottslig verksamhet”, vilket medlemskap i förbund föreskriver. Med en öppen attityd till golfspel och lite koll finns inget ”Golf-ID” att sälja.

Medlemskapet då? Det kommer även i framtiden att vara attraktivt och grunden för golfklubben, men då måste man jobba med mervärdet för medlemmen, att man får lite extra om man blir medlem, framförallt om man har ett spelrättsbevis eller på annat sätt bidragit till anläggningens finansiering. Utmaningen ligger alltså i att erbjuda mervärden för medlemmen och samtidigt välkomna öppenhet och nytänkande.

Det är dags att inse att det pågår ett paradigmskifte inom golfen. Vakna golfklubbar som är skuldfria mot sina medlemmar, arbetar med kommunikationsplaner och inser värdet av en professionellt styrd golfanläggning är morgondagens vinnare. En vaken golfklubb inser också mervärdet i att ha en ideell verksamhet med fokus på idrott, tävling och medlemsaktiviteter.

Jag hoppas att förändringen också leder till att vi får in nya ungdomar till golfen på ungdomarnas villkor och invandrargrupper som golfen hittills inte lyckats eller försökt att nå ska bjudas in. Ska vi få golfen att lyfta måste en förändring ske från grunden, utan protektionism, gamla regelverk och trångsynthet.

Anders Hammarström

Anders Hammarström är flitigt efterfrågad konsult och egen företagare inom golfbranschen och har hjälpt många svenska klubbar förändra sin verksamhet för att överleva. Anders var tidigare i tio år anställd på Svenska golfförbundet med just klubbfrågor som specialitet.

Hasse Bergdahl (inte verifierad)

sön, 2009-04-26 10:57

1. Golfens stålbad

Jag kan inte annat än hålla med Anders i hans artikel utom på en punkt nämligen att framhålla att en klubb är en social konstruktion med människor med samma intresse som vill skapa något gemensamt i det här fallet spela golf tillsammans på olika sätt. En klubbär därför inte helt givet den bästa ägaren till en golfänläggning. man kan ha flera klubbar spelandes på samma anläggning.

Anders Hammarström (inte verifierad)

sön, 2009-05-03 08:44

2. Golfens stålbad

Hej Hasse! Ursäkta sent svar, men jag håller med dig helt och hållet. Det inns inget som säger att golfklubben är den bästa ägaren av en golfanläggning. Oftast kan det vara tvärt om. Den som driver en golfanläggning bör ha ett driftsekonomiskt intresse med kunskap om företagande, medan den som nyttjar anläggningen mest (klubben eller klubbarna) har ett socialt och idrottsligt intresse med kunskap om hur det ska fungera. Det borde inte vara så svårt om man förstår varandras roller, och det är ju så skidanläggningar fungerar.

Anders J (inte verifierad)

ons, 2009-06-17 11:29

3. Mervärde

Du skriver att det är angeläget att klubbarna skapar ett mervärde för medlemmen. I min hemmaklubb, Mjölby GK, får vi mot ett tillägg på 500 krono möjlighet att spela gratis på Motala, Tranås, Vreta Kloster och Söderköping. Är det den typen av mervärde som du syftar på i din krönika? Arrangemanget är populärt bland mina golfkompisar men frågan är om det är nyttigt ur ekonomisk synvinkel. Jag vet åtminstone en styrelsemedlem i en klubb (dock ej Mjölby) som kallar alliansen "att såga av den gren vi sitter på", d v s att frånhända sig möjligheten att få in greenfeeintäkter.

Anders Hammarström (inte verifierad)

ons, 2009-06-17 12:11

4. Mervärde

Hej Anders! Tack för kommentar. Det du beskriver kan sjävklart betraktas som mervärde, men som du också riktigt påpekar kan det också vara en risk. När man pratar om mervärden måste man noga analysera konsekvenserna av det man erbjuder. Om man som du beskriver erbjuder ett mervärde måste man dels prissätta det så det känns intressant, men också kalkylera med om det innebär förluster i form av minskade greenfeeintäkter för klubben. Jämförelse bör först göras med varifrån de flesta gästerna kommer. Mervärden kan också bestå i rangebollar, nyttjande av golfbil, vintersamarbete med gym, simhall, curling, bowling m.m. Kanske deltagande i en klubbresa på våren. Enklast är att fråga medlemmarna vad de skulle uppleva som mervärde, men tanken är att det ska uppstå en "vinn-vinn"-sitaution.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.