"Politisk vilja saknas, vi blev svikna"
Det skapas en bild av att någon har ändrat förutsättningarna under hand, att det har varit ont om tid, etc. Allt detta är struntprat.
Vi har synat förutsättningarna noga och vi har blivit uppmuntrade till att gå vidare med en ansökan under det här året. Se själv här:
- Vi lyssnade (liksom hela svenska folket) på Regeringsförklaringen där det betonades att Sverige ska ta hem stora idrottsarrangemang och vi tolkade detta som att det gäller de arrangemang som ger landet vinster (vilka andra skulle det annars vara?)
- Vi fick samtidigt ett förslag från en av våra kommuner (kommunstyrelsen i Göteborg) som ville att Sverige skulle söka EM-slutspelet 2016
- Vi reagerade positivt på dessa två förslag och övertalade Norges Fotbollsförbund att vara med - eftersom Sverige ensamt inte kan klara ett så här stort arrangemang
Stärkta av verkligt goda betyg för våra egna arrangemang, senast U21-EM i somras, ville vi gå vidare. I synnerhet när vi vet att ett EM-slutspel är ett ekonomiskt så bra arrangemang att vi inte kommer att behöva någon underskottsgaranti. 1992 fick fotbollen en sådan på 15 miljoner, men de pengarna behövde vi aldrig utnyttja.
EM-slutspel är vinstgivande, där finns inget tvivel. Ett sådant evenemang blir dels slutsålt och problemet är istället behovet av fler biljetter och dels att 75 procent är utländska åskådare. Det hör också till saken att ett sådant här arrangemang numera har fyra gånger så många åskådare än de som har biljetter. Så många kommer till de här matcherna, de vill uppleva en stor fest.
Och det är inte bara en eller några få städer som gynnas. Vi vet att de deltagande nationerna slår upp sin respektive träningscamp på olika platser i landet och det innebär att ytterligare cirka 15-16 orter kommer att blomma upp. Matcherna och vistelsen för alla landslag lockar och allt gynnar turistverksamheten. På samma sätt som Portugal tog hem EM 2004 och kunde sälja landet som ett turistland.
Det finns flera framgångsfaktorer. Som det att ett EM-slutspel ger 6-8 000 årsarbeten. Baserat på de redovisningar som skedde inför EM 2008 i Österrike uppskattar vi skatteintäkterna till 7-8 miljarder kronor. Siffror som har vidimerats av Göteborgs kommuns ekonom Ossian Stiernstrand. Så långt det beslutsunderlag som övertygade oss om att gå vidare och verkligen försöka ta hem ett stort arrangemang. Vi kände att vi kunde och hade all förmåga.
I det läget konstaterade kommunerna att de själva inte kunde stå för utbyggnaden av arenorna. Vi vet att det krävs renoveringar och utbyggnader för att vår ansökan ska kunna bli konkurrenskraftig. Och då tycker jag att det är rimligt att staten ska kunna ta lite av skatteintäkterna och svara för arenainvesteringarna som gäller cirka 3 miljarder kronor). Ja, det är en självklarhet att stat - kommun - fotbollförbund måste samverka om vi ska kunna ta hem ett slutspel när konkurrenter är så starka.
Det är ju internationella arenor som vi saknar. Vi har internationella flygplatser, hotell av god kvalitet, motorvägar, resurser för TV-produktion, har kompetens inom telekommunikation - det vi behöver är en upprustning av fyra arenor. Alla utom vår egen Swedbank Arena som vi klarar själva ska förstärkas.
Och åter, låt mig betona det, staten skulle inte behöva satsa en krona utan bara säga att "om vi får EM 2016 så garanterar vi utbyggnaden av arenorna". Men den politiska viljan saknas. Vi hade tänkt att svenska folket skulle få ett månadslångt party och att staten skulle gynnas på olika sätt. Det skulle bli flera vinnare. Nu är alla förlorare.
Mest lästa just nu
Fotbollens lobbyingarbete, för att fasa ut Riksidrottsförbundets, RF:s kritiserade bidragstak , har misslyckats. I stället föreslår Riksidrottsstyrelsen, RS, att ”taket” behålls men höjs från 10 till 12 procent.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Göteborg blir åter scen för världstennis – för första gången på 18 år spelas Davis Cup i staden.
Sverige ställs mot Tunisien i en betydelsefull landskamp den 12-13 september. Segrarenn går till nästa års Davis Cup Qualifiers.
I det svenska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.
I dt senska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Thorwald Ollsson (inte verifierad)
tors, 2009-12-10 11:30
1. Lars-Åke Lagrell! Fiasko i
Lars-Åke Lagrell! Fiasko i senaste VM-slutspelet. Misslyckande i VM-kvalificeringen och doften vid Mammons köttgrytor får Du uppleva enbart som egen priveligerad pamp Lagerbäck hade förloraroket från EM hängande över sig. d ä r kan man tala om svek, ty nu får Erik HAmrén uppgiften att rädda svensk fotbolls internationella status. Vår ruschkana brant nedåt. Men det är klart; M-ansökan hade gett status att vifta med på landshövdingetrappan i Växjö.Apropå residenset paradtrappa; Vi skfrev 1970-tak. JAg var i den aktuella residensstaden för att rapportcra Öster.Då stormades den begabbade trappan och den regerande hövdingen Gunnar Helén,folkpartiledare, hade utfärdat vistelseförbud på trappan fredagkväll till söndag kväll. Jag skyndade till Stadshotellet; "REVOLT MOT LANDSHÖVDINGEN /BILD PÅ FÖRBUDSANSLAGET/ Och det blev mumsmums för media-Sverige. Dags för Lagrelll att göra som Helén gjorde (fast som alltid tar det lite tid): Lämnade plats för e n hövding med andra vyer. Undrar om förbudsanslaget finns bevarat i länsmuséet i Växjö? S Thorwald Olsson