"Finns det tittare till all TV-sport?"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Är det någon mer än jag som tycker att det börjar bli väldigt rörigt när man ska försöka se på sport på TV? Utbudet är gigantiskt, men frågan är var?
Internationell basket, skidskytte, cykel, mästerskapstävling i golf, NHL-hockey, Europaligan i fotboll i en annan kanal och ytterligare två europaligamatcher – ett utbud en vanlig kväll. Är ni så många TV-tittare? Foto: Scanpix

 

Under åren har sporten i TV förändrats dramatiskt. Från Putte Kock till ”lyxen” att få se en engelsk match i veckan på TV i Tipsextra, till dagens utbud där man i princip kan se allt. Från snooker, till gamla matcher från afrikanska ungdomsmästerskapen i fotboll eller varför inte den australiska varianten av rugby.

Räcker tittarna och intresset till?

Men finns det verkligen tittare till allt detta. Och en ännu viktigare fråga; hittar tittarna det de vill ha?

En snabbt titt i TV-tablåerna en ytterst vanlig torsdag visar på skidskytte, Europaligan ”superlive” (finns det mer live än live alltså?), cykel, Europaligan i basket, mästerskapstävling i golf, NHL-hockey, lite mer Europaligan i fotboll i en annan kanal och ytterligare två europaligamatcher i fotboll i en tredje kanal. Ovanpå detta läggs också sportnyheterna i kanalerna på kvällen. Ibland varvas sporten med reklam, ibland betalar man den i abonnemangsform.

Men vet man som tittare egentligen var? Kanaler säljer rättigheter till varandra, ena dagen får man se Champions League i en kanal, nästa dag var det dags att köpa ett nytt tv-paket för då var rättigheterna sålda.

Och alla vi som köper ett kanalpaket för att vi vill se handboll, kanske måste köpa ett till för att handbollen nu är köpt av konkurrenten.

Då är det preskriberat

Allt detta skapar frustration, sannolikt inte bara hos mig utan också hos många andra tittare. Jag tror ärligt talat, att ingen tjänar på detta. Utom de allra största, och då pratar vi inte allsvenskan i fotboll utan champions League och Premier League.

I veckan var det Uppdrag Granskning som tycks hittat ett nytt specialområde, nämligen sport.

Nu var det Leksands dubiösa affärer med Leksands IF som var i fokus, förra gången var det eventuella bloddopade skidåkare på 90 (!)-talet. Jag tycker det är jättebra att idrottsrörelsen granskas, det finns mycket svarta pengar och doping, orättvisor och ojämlikhet också inom idrotten.

Men då bör det helst beröra modern tid. 90-talet - det är länge sen och OM någon svensk var bloddopad då är det sen länge preskriberat.

Från Leksand till Mästarnas mästare

Leksand är ett sådant aktuellt problem; hur tänker kommunen?!

Att lägga ner en skola för att ishockeyklubben ska få ännu mer pengar, små femåringar ska vandra långa vägar till mat i äldreboende för att killarna i hockeyklubben kanske ska tillbaka till elitserien. Hade varit kul att veta vilka som satt i styrelsen för LIF och vilka kontakter de hade med kommunstyrelsen. Jäv verkade ingen veta vad det var för något, varken kristdemokrater eller centerpartister. 

Mästarnas mästare gör comeback. Åt detta gläds jag något enormt. De varken sjunger eller svarar på löjligt enkla frågor i krystade fredagsprogram, men oj vad de är starka personer, både till kropp och själ.

Cecilia Giertta

Med ett förflutet som både sportjournalist och ekonomijournalist på bl a Dagens Nyheter har hon en stor erfarenhet av ämnet idrott och finanser.

Citat

"Finns det verkligen tittare till allt detta. Och en ännu viktigare fråga; hittar tittarna det de vill ha?"

lasse b (inte verifierad)

fre, 2013-03-08 12:00

1. intressant och okunnigt !

hur koppla ihop skolnedläggningar mot en satsning på näringsinriktad idrott ? självklart inbringar den idrottsliga verksamheten kommunalt skattekapital som förbättrar möjligheten driva såväl skolor som äldreomsorg !

Magnus (inte verifierad)

fre, 2013-03-08 12:22

2. Nu har ju dock inte Leksands

Nu har ju dock inte Leksands kommun lagt ned någon skola för femåringar, utan en högstadieskola i Insjön på grund av elevbrist. Samma sak som händer hela tiden i andra kommuner. Men ni behöver väl kanske inte kolla upp fakta innan ni skriver? Bara du får med ordet Leksands IF som drar folk till ditt svammel som du säkert kallar krönika. Trevlig helg!

Gromyko (inte verifierad)

tis, 2013-03-12 08:36

3. Större utbud i TV

Visst vore det skönt om vi vred tillbaka klockan till 1986 då den goda, reklamfria "gratis-TV:n" (oj då skall jag betala min TV-licens...) visade mängder av direktsänd sport. Livet var underbart innan Sverige och Albanien som de två sista länderna i Europa införde reklam i televisionen. Jag är övertgad om att skribenten av denna tidsenliga krönika anno 2013 skulle trivas utmärkt med en eller två TV-kanaler. Ungefär som att det är jobbigt att leta i hyllan i en välsorterad tidningsbutik när det finns för många publikationer av ett intressant ämne att välja på. Den stillsamma frågan är bara: Vem betalar de priser som TV-rättigheterna för den bästa och populäraste sporten kostar? Någon statlig rundradiofond, överblivna löntagarfonder eller ren luft...
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.