Tre förslag på efterträdare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Efter Jan Carlzons och Stefan Dahlbos perioder som ordförande borde det finnas en rädsla för att rekrytera ytterligare en ordförande från näringslivet.
Svensk tennis framtid, hur ska den formas och kanske framför allt, av vem? Foto: TT

 

Det har i svensk tennis funnits en övertro på näringslivshöjdares betydelse i förbundsledningen. Så förhoppningsvis inte längre.

Varför? Jo, se här:

SAS-Janne” Carlzon satt som ordförande 1999-2006. Kostnaderna skenade iväg och förbundet gjorde under sex år en förlust på 11 miljoner kronor. Krisen var akut och förbundet sålde i panik ATP-turneringen Swedish Open för 6 miljoner kronor vilket var långt under marknadsvärdet. Fyra anställda fick sparken och två internationella turneringar ställdes in.

Öresunds VD Stefan Dahlbo tog över ordförandeklubban 2007 och tre år senare riktades allvarliga brottsmisstankar mot honom för inblandning i HQ Bankhärvan. Att Dahlbo trots det satt kvar som förbundsordförande skadade tennisens trovärdighet.Tidigare i år väcktes åtal mot Dahlbo för grovt svindleri och grovt bokföringsbrott.

Förändra ledningsmodellen

Naturligt diskvalificeras inte näringslivstoppar genom detta men exemplen med Carlzon och Dahlbo ger i alla fall grund för viss skepsis.

Dahlbo avgår på årsmötet i Uppsala om en månad och valberedningen håller som bäst på att förankra en kandidat i de sju regionerna. Det är nämligen i dessa som makten finns medan landets klubbar tappat inflytandet de hade innan regionaliseringen genomfördes.

Jag tycker att tiden är inne för svensk tennis att förändra sin ledningsmodell, att ha en heltidsarbetande ordförande (som då ersätter generalsekreteraren) istället för en ideellt arbetande ordförande. Fördelen är bland annat att ordföranden då har sin vardag i idrotten vilket till exempel ger bättre förutsättningar att lägga upp en optimal strategi i styrelsearbetet.

Har inte ens diskuterat

Men nej, valberedningen har inte ens lyft frågan om en heltidsarbetande ordförande och därför blir mina förhoppningar inför kommande mandatperiod av annat slag.

Det utan tvekan mest viktiga är att Svenska tennisförbundet får en ordförande som återvinner förtroendet för svensk tennis och skapar förutsättningar för sponsorintäkter. Exemplen med Carlzon och Dahlbo visar att höga positioner i näringslivet inte per automatik fungerar som dörröppnare.

Det som krävs är hårt och idogt arbete. Ska låta vara osagt om Ulf Dahlström har slitit med sponsorfrågan under sina tre år som generalsekreterare men konstaterar att det saknas resultat som styrker att så skulle ha varit fallet.

Förbundet – som mer än halverat sina sponsorintäkter sedan 2007 – förlorar nästa år huvudsponsorn SEB. Där försvinner 70 procent av sponsorintäkterna som då blir 1.9 miljoner kronor.

Ingen blir väl förvånad om Dahlström snart är borta ur bilden.

De skulle göra nytta

Blir så fallet rekryterar förbundet förhoppningsvis någon från denna trio:

Thomas Wallén, grundare av PR Event, tidigare turneringsdirektör för SkiStar Swedish Open och nu ansvarig för Lagarderés golfsatsning (där Nordea Masters ingår).

Marcus Norman, generalsekreterare i Svenska bandyförbundet. Marcus bror Magnus driver den privata tennisakademin Good to Great och rent teoretiskt finns risk för intressekonflikter. Men Marcus är så proffsig och har så stark integritet att faran inte ska överdrivas.

Nina Wennerström, turneringsdirektör för Collector Swedish Open, tidigare agent (för bland andra Grigor Dimitrov och Robin Söderling) på Octagon. Nu agent i eget bolag.

Jonas Arnesen

Mats N (inte verifierad)

tors, 2015-03-26 18:30

1. Rätt & Fel

Din rubrik på din egen blogg är rätt men ditt resonemang här håller inte. Inte bara styrelseordföranden har jagats med "näringslivserfarenhet". Styrelseledamöter från näringslivet har också testats för att tillföra kontakter och i slutändan kosing men utfallet är undermåligt, minst sagt. Så, varför inte tillsätta en styrelse som kan tennis och är genuint intresserade och erfarna samt etablerade i tennisen? görs saker rätt med bra värderingar i botten vinner styrelsen förtroendet internt i tennissverige, det saknas idag. Senare kan verksamheten sälja sig själv!? Dina tre namnförslag kommenterar jag så här; Thomas Wallén - rätt på många sätt men vill till att börja med sannolikt inte och framförallt inte så länge han har Lagardéres bästa för ögonen. Skulle ev också bli mycket frustrerad i ankdammen och sakna förståelse för föreningslivets villkor? Marcus Norman - som GS ja, men inte som ordförande? Nina Wennerström - Saknar helt förståelsen för klubbarbete och tror att money talks i all lägen?

PeterH (inte verifierad)

tors, 2015-03-26 21:53

2. Varför skall en

Varför skall en "näringslivshöjdare" lyckas dra in fler sponsorpengar och utveckla svensk tennis bara för att hon/han har ett stort kontaktnät. Nu när vi inte har några världsstjärnor som gör att företag inte vill samarbeta med större insatser, måste tennisen satsa på att "slita skosulor" och skaffa många fler sponsorer som lägger lite mindre pengar. Det skulle vara mycket enkelt för en duktig säljare med idrottsbakgrund (gärna med tennisbakgrund), att under ett år lyckas hitta 100 företag som är villiga att lägga 50.000:- var för ett litet attraktivt tennispaket (sponsoravtal). Varför inte 1 säljare i de tre största regionerna och 1 säljare för de övriga regionerna, så har Svensk Tennis plötsligt fått in 20 miljoner på bara ett år. Sedan om några år när Elias, Rebecca eller någon annan spelare tagit sig till de främsta, kommer många av de befintliga sponsoravtalen att bytas ut till avtal med större insatser. Nu har vi löst intäkterna inom närmaste framtiden. Vem som skall leda själva verksamheten är en annan fråga, men självklart skall det i alla fall inte vara någon "näringslivshöjdare"

Suzanne Sandler (inte verifierad)

sön, 2015-03-29 17:03

3. Styrelse med mångfaldskompetens

StyrelseAkademien verkar för att professionalisera styrelsearbete i alla organisationer som styrs av en styrelse, dvs även idrottsföreningar. Vi har genom åren sett att inte bara föreningar utan även företag har en förkärlek till att rekrytera kändisar oavsett de är från näringslivet, kulturen eller idrotten. Man hoppas och tror att kändisarna genom deras nätverk och starka varumärken ska underlätta kapitalanskaffning och öppna alla fina dörrar. Många blir besvikna. Rekrytera istället professionellt (är inte samma sak som dyrt) och sätt upp ett önskescenario, ett sk dreamteam, av styrelseledamöter men inte med önskenamn utan med behov av kompetens. Vad vill vi i vår förening uppnå de närmaste 3-5 åren och vilken kompetens behöver vi på den resan? Vilka andra nätverk och organisationer vill vi vilja samverka närmare med (gifta in oss). Hur får vi förnyelse i organisationen, nya medlemmar, ekonomisk framgång? Hur mycket behöver vi lägga på omvärldsbevakning och är vi digitala nog? En professionell styrelse är inte detsamma som en samling styrelseproffs eller kända profiler. Det har jag och många med mig lärt oss den hårda vägen. Och därför finns StyrelseAkademiens Kandidatbank. För att kunna hjälpa alla organisationer att hitta rätt ledamöter. Oavsett vad man heter eller hur gammal man är eller om man är man eller kvinna. Bara att man vill leverera resultat och jobba i ett framgångsrikt styrelseteam.

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

tis, 2015-03-31 17:50

4. Ordförande och GS?

Systemet där en högste tjänsteman också blir sin egen chef i form av ordförande finns vad jag vet bara i SOK. Där är det starkt ifrågasatt. En ordförande leder en styrelse, och en GS leder kansliet och den operativa verksamheten. Undvik i stället antalet JA-sägare i styrelsen.

Jonas A (inte verifierad)

ons, 2015-04-01 18:20

5. Fördelarna överväger

Valberedningen har föreslagit Thomas Wallén som ny ordförande. Ett utmärkt val! Men för att Walléns styrkor ska komma bäst till sin rätt krävs att svensk tennis förändrar sin ledningsmodell. Visst går det att hitta exempel där en heltidsarbetande ordförande ifrågasätts men i detta fall skulle svensk tennis ha mycket att vinna på att överge modellen med en ideellt arbetande ordförande och en generalsekreterare. http://arnesen-tennis.blogspot.com
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.