This is Skarke - igen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det har varit tyst om Lars Skarke. Nu är han på banan – igen. På banan, förresten, det har han varit hela tiden. Även om rubrikerna inte varit så feta som när han och Björn Borg gjorde sitt bästa för att förtala varandra (mer om det senare).

This is Åre är ett koncept som saknats, framför allt för utlänningar. Det är en position på marknaden som inte finns någon annan stans, idén är unik, säger Lars Skarke. — Foto: Skärmdump: This is Åre; arkivbilden på Lars Skarke: SCANPIX SWEDEN

Nu lanserar Skarke tillsammans med Åreprofilen Janne Wärvik och Kevin Kirk ett digitalt turistbolag. På en påkostad hemsida som kostat två miljoner kronor att bygga presenteras hus och våningar och tjänster som företaget erbjuder. Och det är tjänster som innehåller extra allt.

Företaget fokuserar på premium- och året-runt-turism.

– Vi vill underlätta för alla, svenska och utländska turister som söker det lite mer exklusiva, som vill ha en lite högre kvalitet och konferensservice, personlig säkerhet med mera, säger Skarke, som är styrelseordförande i This is Åre.

Bokningar strömmar in

Skarke var mannen bakom det omtalade Bellevue Åre på 1980-talet. Det var då han kom i kontakt med Janne Wärvik. Wärvik driver sedan 1988 Åre Byservice.

Kevin Kirk är vd för bolaget. Han har sedan han tillträdde i somras varit med att utvecklas affärsidén.

– Tjänsten är nätbaserad men grundar sig på personlig service. Ambitionen är att man tryggt ska kunna lägga ansvaret för en perfekt upplevelse i händerna på oss. Trots att vi är nystartade har bokningar strömmat in och intresseförfrågningarna är över förväntan, säger Kirk.

Ja, för de som har den rätta storleken på plånboken är det förstås häftigt att bli hämtad med helikopter på flygplatsen och sen säga till den personliga kocken att laga en 5-rätters middag.

Åre, med 1 500 bofasta invånare, växer så det knakar. Om det byggs? Finns det sand i Sahara?

– Jag har en 30-årig kärlek till Åre. Anledningarna till att många turister, även från utlandet, söker sig hit är många. Inte minst SkiStars engagemang i Åre har bidragit, säger Skarke.

Visst. Här finns landets bästa skidåkning med 42 liftar, 89 pister med 100 nedfarter varav den längsta är 6,5 kilometer. Dessutom har Åre fått reklam genom två alpina VM och flera arrangemang i Världscupen. Och i fjol investerade SkiStar i en ny lift för 105 miljoner kronor.

Offentligt bråk

Björn Borg och Lars Skarke? Bråket mellan de forna vännerna och kompanjonerna blev offentligt i Stockholms tingsrätt 1989 när BBDG, Björn Borg Design Group, gick i konkurs. Borg anklagade Skarke, som han kallade för Skurke, för att slösa med pengar. Bland annat för att åka helikopter mellan det pampiga hemmet på Ekerö till kontoret i Alvik. Skarke å sin sida kontrade med att kalla Borg för en missbrukande vällusting och stämde Borg på 80 miljoner dollar.

– Jag ägde 40 procent av företaget och framtiden gav mig rätt. BBDG var värt mycket pengar.

Parterna förlikades.

Hur mycket pengar fick du?

– En mindre summa. Jag förlorade allt, säger Skarke idag.

Men han kom på fötter. Den eviga optimisten Skarke och hans företag Quality Sales International AB är ett konsulthus med fokus på intäktsgenerering och tillväxt. Företagets vision är att förändra marknadens syn på försäljning.

Göran Söderlund

Fakta This is Åre

Företagets webbplats hittar du på https://www.thisisare.com/

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.