Inga nyheter, men vem hade väntat sig det…

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I måndags fick jag möjlighet att samtala med Amanda Lind om idrottens problem och nytta. Rent faktamässigt var det inte så givande. Det hade jag inte förväntat mig heller. Vår nya idrottsminister har börjat lära sig vad idrotten är och vilka problemen är. Hon har god praktisk kunskap som tidigare ordförande i kultur och fritidsnämnden i Härnösand och det faktum att hon håller på Luleå Hockey indikerar en djup kunskap om ishockey...  Men frågan var - vad vill Amanda Lind med Idrotten, Dan Persson fick diverse kommentarer, som han har blandat med egna åskter.

Att Lind en knapp månad efter sitt tillträde skulle ha lösningar på idrottens problem eller förslag på områden där problemen förvärrats under lång tid vore självfallet helt orealistiskt. Mina enkla frågor som vi mer resonerade om än jag fick svar på var som följer:

Söka lösning på ungdomars kondition

-Vi har runt 100 000 tjejer vars föräldrar kommit till Sverige under de senaste 15 åren, en del födda utomlands, en del födda här, som inte får idrotta för att de är flickor. Hedersförtryck är ett samhällsproblem som idrotten inte kan lösa på egen hand. 

Kommer regeringen att införa ett slöjförbud på barn upp till 15 år?

Här fick jag inte svar alls, min slutsats var att det tänker man inte. Min nästa slutsats är att regeringen inte tänker göra något åt hedersförtrycket mer än det FP fick in i punkt 43 i Jöken. 

Svenskarnas konditionsnivå har enligt en större undersökning halverats. En annan undersökning visar att ungdomar 11-15 år rör sig 30-35 procent mindre än för tio år sedan.

Vad är regeringens planer här?

Amanda vill finna åtgärder och ser också att det finns anledning att tillsätta resurser.

Om den kommersiella idrotten

-Idrotten genererar mycket stora skatteintäkter, undersökningar landar på 30-40 miljarder per år, vilket berör finansen. Den kommersiella idrotten är en stor aktör inom besöksnäringen som ligger hos näringsdepartementet och folkhälsofrågorna relaterat till breddidrotten hos socialdepartementet.

Vad anser kulturministern?

Amanda säger att hon skall ha fokus på idrotten och agera samordnare så inte stuprörspolitik skapar motstridighet. Här ville jag mest ge Amanda tipset att förklara för finansen att varje krona till idrotten ger 20 spänn tillbaka. Något RF har missat i 40 år i rad. 

Idrottens största enskilda problem just nu är anläggningsbristen. Vilken form av stöd kan staten ge kommuner som ger oss fler anläggningar för bredd, både barn, ungdom och vuxenidrott?

Fick inget svar

Här fick jag inget svar och hade inte förväntat mig det heller. Min följdkommentar var att samordning bör kunna sänka kostnader per idrottsyta rätt ordentlig.

-Mitt årliga operabesök subventioneras mer av samhället än barnbarnets 100 träningstillfällen och matcher under ett helt år. Genomgående subventioneras kultur oavsett om det är utövar- eller åskådartimmar med ca tio gånger mer än motsvarande utövar/åskådartimmar för idrotten. Idrotten mäts och utvärderas utifrån kostnad per individträningstimme medan kulturen snarare ses som finare desto färre besökare man får. Idrotten har 600 000 ideella ledare som tar hand om 2 miljoner barn och ungdomar medan alla inom kulturen skall ha lön. För två för samhället lika omistliga verksamheter som Kultur och idrott är villkoren mycket olika. Skall det vara så?

Ja, det tycker Amanda. Dvs inte ens begränsade resurser gör att regeringen är beredd att använda pengarna på klokaste sättet. Å andra sidan har det inte varit någon skillnad med Alliansregeringar heller. Själv funderar jag på om inte fotbollen borde lämna RF och söka sig till kulturen med ”gruppdans med boll”. Då skulle man kunna få helt andra anslag och då den normala subventionen för åskådare är väsentligt högre än Allsvenskans biljettpriser så skulle alla som gick på en match få mellan 300 och 1000 spänn i handen som tack. När Amanda säger att hon inte vill ställa idrott och kultur mot varandra tolkar jag det som att kulturen skall få ökat stöd på idrottens bekostnad, för det har alltid varit utfallet tidigare.

-Du är också Demokratiminister. Idrotten med totalt 3,2 miljoner människor i en demokratisk folkrörelse har problem med demokratin. Mängden deltagare på årsmöten minskar, mängden motioner minskar. Det är inte lika illa som i de politiska partierna, men det kan bli. Vad avser regeringen göra för att stärka demokratin i civilsamhället?

Hon förstår allvaret

Här kunde vi vara eniga om problemen. Och lika utan lösningar som alla andra. Men att Amanda förstår allvaret är ställt utom allt tvivel.

mFör att då sammanfatta ett trevligt samtal blev det både enkelt och trist. Det enkla är att det finns en god förståelse för hur problemen ser ut. Det trista är att det inte kommer att finnas lösningar. Risken att det blir nya projektpengar som gör ett avtryck för en kort period, men ingenting beständigt, är mycket hög. Det är ingen kritik av regeringen. Det hade varit lika illa med en annan regering. 

Vi kan se fram emot ett antal år till där idrottens roll i samhället inte får den betydelse den borde ha. Här bör vi vara noga med att konstatera att det inte behöver bero på regeringen. Det kan vara idrottens eget fel.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.