De gör golf till ett äventyr

 

Får vi lov att presentera: Lisa Westman och Ulrika Jorsell – två energiska kvinnor som gör golfen till ett äventyr för barn och ungdomar!

De drivs båda av att golfen ska vara fylld av glädje – och speciellt då för barn och ungdomar som precis har börjat spela. Upplägget kallas Golfäventyret.

Så många som möjligt…

De drivs också av att så många av de unga som upptäcker golfen ska stanna kvar.

 - Vi vill att så många som möjligt ska stanna så länge som möjligt, i så bra träning som möjligt. Därmed är det precis som inom alla andra idrotter, förklarar Lisa Westman och kollegan på Svenska Golfförbundet, Ulrika Jorsell, nickar instämmande.

Drivkraften kommer från deras egen introduktion i golfen för cirka tre decennier sedan.

Spelade och hjulade

Stockholms-födda Lisa Westman började spela i Kils golfklubb i de vackra Värmlandsskogarna. Glädjen att åka med mamma och pappa till sommarstugan ökade markant när Stefan Jakobsson & Co startade en golfklubb där traktens ungar kunde käka glass, hänga med kompisar – och spela golf.

- Vi spelade ett hål, sedan hjulade vi ett hål, sedan spelade vi ett hål till – och så där höll vi på, minns Lisa Westman som till slut tog sig ut på den svenska touren.

Engagemanget som ledare – som följde som en röd tråd genom karriären – tog till slut överhanden med studier på GIH och PGA:s tränarkurser.

 - Jag trivs bra med att vara tränare, men ibland kan jag ångra att jag inte gav tävlingsgolfen en riktig chans. Jag trodde helt enkelt inte tillräckligt på mig själv. 

- En kul del i att vara tränare är möjligheten att utbilda ledare på golfklubben. Att få med föräldrar, far- och morföräldrar och ungdomar som blir engagerade i verksamheten ger så mycket både till barnen och till klubben.

Häng hemma hos Parneviks

Ulrika Jorsells bakgrund är i stort sett identisk, förutom att uppväxten skedde i skånska Söderåsen. Där hoppade hon in och säsongsarbetade på golfklubben i tidiga tonåren – när hon inte var hos hästen i stallet. 

Två år på den svenska touren gav inga större pengar och Ulrikas närmaste kontakt med proffsgolfen får nog anses vara när hon jobbade som au pair i Florida, ett stenkast från familjerna Parnevik och Tumba Det blev en hel del ”häng” i Parneviks hus. Hur det är, det har vi ju alla sett i realityserien Parneviks på TV3…

Allt det är historia nu.

Istället fokuserar både Lisa och Ulrika på att sprida glädjen inom golfen vidare till nya generationer i form av materialet Golfäventyret genom sina roller som projektansvariga på Svenska Golfförbundet. Ulrika är även medförfattare till materialet Golfäventyret.

Göteborg drev på

Materialet har funnits i tio år, men det var först när Göteborgs golfdistriktsförbund motionerade om en översyn av materialet på Svenska Golfförbundets årsmöte 2012, som det blev ett nytt koncept för att anpassa golfen till barnens nivå.

Det blev ett samarbetsprojekt mellan PGA, som organiserar de professionella tränarna och spelarna, och Svenska Golfförbundet som har huvudansvaret för golfen i Sverige. 

PGA-utbildade tränare, som också fungerar som coacher för golflandslaget bland andra Carl Gustavsson, Peter Östlund, John Hellström och Petra Lindström, har bidragit på ett betydelsefullt sätt - främst i den pedagogiska delen

- Framgången beror på att materialet fokuserar på spel på banan och att banorna kan byggas var som helst: i skogen, på ängen, ja, till och med i stan! 

- Barnen och ungdomarna behöver inte boka tid på banan tre dagar i förväg för att komma ut och spela. Det uppmanar till spontangolf och att utvecklas ett steg i taget i sin egen takt, säger Ulrika Jorsell som hoppas att Golfäventyret ska hjälpa till att hålla fler kvar inom golfen.

Få fler att fortsätta

Statistik visar nämligen att många slutar i tonåren. En del beror på att de aldrig kommer igång på allvar. Exempelvis har 70 procent av alla tjejer under 21 år som finns registrerade i Golfens IT-system, GIT, spelhandicap 37, eller högre.

 - Vi vet att risken att sluta spela golf är större om du har högre än tjugosju i handicap, speciellt bland tjejer.

- Vi hoppas att Golfäventyret ska inspirera till att fortsätta och komma ned i handicap samtidigt som du har roligt på vägen. Förhoppningen är att fler ska ta sig ända ned till singelhandicap, det vill säga nio eller lägre, för där finns i dag bara fem procent av alla tjejer under tjugoett år. De är ensamma på golfklubben och vill gärna ha sällskap!

Nya Golfäventyret introducerades 2014. Det gick trögt till att börja med. Förra året hände dock något. Antalet klubbar som använder materialet ökade markant.

Efterfrågar utbildning

- Många var positiva till materialet redan första året, men valde att göra som tidigare: en tränare som höll i träningen en gång i veckan. Golfäventyret handlar om att bygga en organisation i team så att tränaren slipper göra allting själv, och det kräver en investering i tid. När den väl fungerar är det mycket enklare. Det gäller att ha tålamod, säger Lisa Westman.

En annan av duons drivkrafter kommer från små solskenshistorier, såsom Dalarö IF, en idrottsförening söder om Stockholm med flera sektioner, däribland numera också golf.

- Deras ledare ringde och frågade om det inte finns några ledarutbildningar att gå inom Golfäventyret, för nu ville de lära sig mer. De har använt materialet för Golfäventyret till punkt och pricka i två år utan att vi hade en aning om det eftersom det är en idrottsförening och inte är en renodlad golfklubb. De har läst innantill i materialet och börjat göra. Sådana samtal gör oss varma i hjärtat, säger UIrika Jorsell.

 Foto: Göran Söderqvist, SGF.