Så fick Hagge nytt liv

 

Hagge golfklubb i Ludvika hade få juniorer och oroade sig för framtiden. Lösningen blev en ny tränare och Golfäventyret som lockar både fler juniorer och vuxna till klubben som nu växer och blomstrar.

Hösten 2009: Styrelsen och klubbledningen i Hagge GK i Ludvika, Dalarna, konstaterar att det blir allt färre juniorer på klubben. Det är ett problem, speciellt på lång sikt.

Klubbledningen beslutar att göra en satsning och anställa en sportchef/Head Pro med speciellt ansvar för juniorverksamheten. 

Uppskattad juniorverksamhet

Västerås-födde Johan Liljeros Holmgren har vid den här tiden nyligen avslutat en sjuårig sejour som Head Pro på Vestfold GK i Norge. Han har blivit uppskattad för sin juniorverksamhet, där han fokuserat på glädje, gemenskap och spel på banan. 

Hagge GK anställer Johan som tillträder våren 2010. Han fokuserar på tre saker - skolan, längre träningspass och utbildning av ledare.

- Klubben hade försökt samarbeta med skolan tidigare, med ganska dåligt resultat. Det är svårt att få ut eleverna till klubben som ligger en bit utanför orten. Det ordnade vi genom gratis busstransport med pengar från Idrottslyftet.

- Med längre träningspass hann vi spela mer, främst på banan, och umgås mer. Det som var mest positivt när jag kom till klubben var att det fanns unga spelare som också var ledare. Det byggde jag vidare på, berättar Johan Liljeros Holmgren som började spela golf som elvaåring genom att leka golf i bästa kompisens föräldrars villaträdgård i Västerås.

Var tionde blir medlemmar

Ryktet om nystarten på Hagge GK spred sig, främst på låg och mellanstadiet. Snart kryllade det av juniorer på klubben. Det lockade även föräldrarna.

- Vi hade cirka femhundra juniorer om året som provade på de första åren. Av dessa blev ungefär tio procent medlemmar. Dessutom blev ytterligare ett tiotal föräldrar medlemmar varje år. Så har det fortsatt.

Försommaren 2014 fick Johan Liljeros Holmgren för första gången ta del av materialet Golfäventyret.

- Jag blev frälst direkt, mycket tack vare att materialet stämde väl överens med min syn på hur vi ska introducera barn och ungdomar i golfen: mycket spel på banan där de får göra sina egna banor, att använda skogen som en del av banan och att fokusera på glädje och gemenskap mer än på baksvingen.

Johan Holmgren Liljeros har gått alla tre steg som PGA-tränare: Grundtränarutbildning (GTU), Högre Tränarutbildning (HTU) och Specialtränarutbildning (STU) i regi av Svenska Golfförbundet och PGA Sverige - och i dag undervisar om Golfäventyret på Tränarutbildningen, TU.

Unga spelare är ledare

I dag har Hagge GK 80 juniorer i träning och deltagare på alla Svenska Golfförbundets tourer lokalt, regionalt och riks, både tjejer och killar: Skandia Cup och Skandia Tour. 

Exempelvis deltog 55 spelare från Hagge GK i senaste Skandia Cup – golfens stora breddtävling på juniorsidan tillika en av världens största ungdomstävlingar i golf med cirka 5 000 deltagare uppdelade i fyra klasser till och med 16 år. 

Ledarförsörjningen ser också bra ut, inte minst när det gäller unga ledare.

- Dels betonar vi för alla juniorer att de blir bättre spelare av att vara ledare, dels delar vi ut små uppgifter som föräldrar och andra vuxna lätt kan ta till sig. Det brukar leda till att de efter en tid vill hjälpa till med fler saker. När vi hör det vet vi att vi kan räkna med ett långsiktigt engagemang.

Roligt även för äldre

Vad är det då som gör Golfäventyret så bra som introduktion för främst unga, men även äldre, till golfen? Johan Holmgren Liljeros svarar snabbt:

- Främsta anledningen är att materialet betonar det praktiska, alltså mycket spel på banan, vilket gör det både enklare och roligare att komma igång. Det gäller inte bara barn och ungdomar, utan även äldre nybörjare. 

- Som en vuxen ledare sa under en träning: ”Om ungdomarna tycker att det är så här roligt att komma igång med golfen, hur roligt kommer då inte alla äldre att tycka att det är?”