”Rätt rekrytering föder framgång”

En bra organisation går hand-i-hand med sportslig framgång. Här slarvar många idrottsföreningar, anser Kristina Landgren Carestam, klubbchef Pixbo Wallenstam som hittat sin egen modell.
"Hur många gånger har man inte hört ”jag har en kompis som…” när en ny person ska rekryteras? Det håller inte längre – det krävs rätt rekrytering för att hänga med i utvecklingen", menar Kristina Landgren Carestam.

 

Ett damlag i högsta serien, ett herrlag i högsta serien, en ungdomsakademi som är topprankad i Sverige, arrangör av ett av de största innebandylägren i landet (Starcamp) samt en bred barn- och ungdomsverksamhet där alla får plats.

Föredöme på många sätt

Det sjuder av liv i Pixbo Wallenstams Innebandyförening, i Mölnlycke, öster om Göteborg, granne med Sävehof IF som är en liknande förening men inom handbollen.

Men det är inte bara sportsligt Pixbo Wallenstam är ett föredöme, utan även organisatoriskt.

- Vi har hittat vår modell där vi bestämt oss för att det organisatoriska är minst lika viktigt som det sportsliga. Det går hand-i-hand: utan en stark och tydlig organisation, där alla vet vad som förväntas av dem, blir det inga sportsliga framgångar. Här syndar många föreningar, men vi har blivit duktiga på det de senaste åren, bland annat tack vare en riktigt bra föreningsutbildning för styrelser och beslutsfattare som arrangeras av Svenska Innebandyförbundet. Vi har deltagit de två senaste åren, och det har gett gott resultat, säger Kristina Landgren Carestam, klubbchef i Pixbo Wallenstam.

Rekryterar rätt tränare

Modellen är inte unik, men den fungerar - styrelsen arbetar med de strategiska frågorna, gnider på kristallkulan och delegerar det operativa ansvaret till klubbchefen, alltså Kristina Landgren Carestam. Hon i sin tur leder det dagliga arbetet och ser till att rätt man – och kvinna – finns på rätt plats och organiserar också de ideella krafterna. 

- Vi rekryterar tränare, inte manliga tränare till herrlaget och kvinnliga tränare till damlaget. Den som är bäst lämpad för uppgiften ska ha uppdraget, oavsett kön, förklarar Kristina Landgren Carestam som talar av egen erfarenhet.

2001 blev hon utsedd till förbundskapten för damlandslaget och 2004 för herrlandslaget. Det fick en del att höja på ögonbrynen, inte minst inom de egna leden. Hon vann dock snabbt respekt och var uppskattad och framgångsrik till det att hon klev av 2006 – bland annat efter VM-guld med både damerna och herrarna.

- Jag har lärt mig mycket under min egen resa, som jag har nytta av i dag när vi ska göra Pixbo Wallenstam till en etablerad toppklubb – både på herr- och damsidan. Vi satsar lika mycket på båda, för båda är lika viktiga. 

CSR och nätverk

Vilka är då de största utmaningarna för en av landets främsta innebandyklubbar? 

- Precis som många andra idrottsföreningar är vår utmaning att bli bättre på CSR, Corporate Social Responsibility, att förstå att vår förening är en viktig kraft i samhället – och börja agera utifrån det. För det behövs det människor med bra nätverk och som är duktiga på relationer med omvärlden. I dag letar många för snävt i sin närhet. Hur många gånger har man inte hört ”jag har en kompis som…” när en ny person ska rekryteras? Det håller inte längre – det krävs rätt rekrytering för att hänga med i utvecklingen. 

- Vår sportsliga utmaning är att höja oss den där sista, lilla biten för att kunna ta SM-guld både på herr- och damsidan. Vi är nära nu…

Mera läsning på IA Jobb