I samarbete med Träffpunkt Idrott i Göteborg 

Ett verkligt radarpar

 

Här är tjejerna som samlar idrotten och beslutsfattarna i landets kommuner – och drömmer om tre ministrar på Svenska Mässan 15-17 mars nästa år. Anna Wirsén och Magdalena Rönström är radarparet som har drivit Träffpunkt Idrott på Svenska Mässan i Göteborg sedan 2000. Båda med erfarenhet av Bokmässan.

- Magdalena är igångsättaren och jag är ifrågasättaren, oftast. Men ibland är det precis tvärtom, säger Anna Wirsén som har sina rötter inom musiken och kulturen - hon gav ut en egen skiva med visor så sent som 2012.

- Det som är gemensamt för musiken och idrotten är att det är lätt att bygga broar mellan människor när man kan mötas i ett intresse där språket är universellt. Det går helt fint att ta fram en boll och lira lite, även om man kommer från var sin del av världen och tycker olika om allt annat, säger Anna Wirsén.

Träffpunkt som samordnar

Det är som samhällsutvecklare Träffpunkt Idrott kommer in i bilden. Det är en mässa som har rötterna ända tillbaka till 60-talet då badmästarna i Badmästareförbundet hade en årlig mässa och konferens som turnerade runt om i landet vartannat år. På andra håll i Sverige gick en mässa för parker och en för idrottsanläggningar, IDA. Tillsammans blev de tre Träffpunkt idrott när vi gick in i ett nytt sekel.  

- Det behövs en arena som samordnar idrottsförbunden, tjänstemännen i kommunerna och politikerna - både lokalt och centralt - så att alla kan träffas och diskutera gemensamma frågor. Det finns behov av att komma samman åtminstone vartannat år, förklarar Anna Wirsén.

Magdalena Rönström, som också har en bakgrund inom kulturen i form av marknadsansvarig på Dramaten förutom ett par omgångar på Svenska Mässan för olika mässor, fyller i:

- På Träffpunkt idrott får du kunskap och erfarenhet som gör din vardag både bättre och roligare, och du får ta del av visionen om framtiden med konkreta exempel där vi “tittar runt hörnet”. 

Tre dagar – tre teman

Varje dag på Träffpunkt Idrott har en egen inriktning:

Dag 1, Anläggningsdagen: Frågor som rör anläggning inklusive badhus och anläggningens plats i samhällsplaneringen.

Dag 2, Politikdagen: fokus på politik och ekonomi samt politik ur ett socialt hållbarhetsperspektiv. 

Dag 3, Evenemangsdagen: samarbete mellan kommunen och idrotten samt stora evenemang. 

Alla dagarna inleds med en talare som sätter fokus på dagens tema samt en gemensam paneldebatt.

- Vår dröm är en minister varje dag. Idrottsministern, näringsministern och… varför inte statsministern? Idrotten spänner ju över många områden, säger Anna Wirsén och hoppas att med dessa som dragplåster dra fullt hus till seminariedelen.

Tillsammans med TUR

Stort, och nytt för i år är ett tätare samarbete med TUR-mässan: resebranschens stora, årliga mässa. 

- Idrott och turism smälter samman allt mer. Idrottsevenemangen lockar många besökare, inte bara de stora som SM-veckan, ett fotbolls-EM och Vasaloppet, utan även de mindre evenemangen i de mindre orterna. Den regionala innebandycupen kan betyda en enorm omsättningsökning för den lokala matbutiken. Små, föreningsdrivna arrangemang kan också växa sig större och få kolossal betydelse. Lidingöloppet och Göteborgsvarvet är två bra exempel på det, säger Magdalena Rönström och fortsätter:

- Upplevelsen är en del av resandet. SPA-anläggningarna har varit duktiga på den marknadsföringen, liksom vissa kommuner. Ett exempel är äventyrsbaden som lockar folk utanför den egna regionen. Här finns mycket att lära och dela med sig av.  

Tredagars ökar

Utvecklingen av Träffpunkt Idrott har genomgått en förvandling de senaste tio åren.

- Vi har gått från anläggning och teknik till att lyfta frågor kring idrottens roll i samhället. Dessutom har vi allt fler besökare som stannar i tre dagar. Det märker vi inte minst på försäljningen av tredagarskort till seminariedelen, säger Anna Wirsén.

En annan märkbar utveckling genom åren är antalet kvinnliga deltagare på scenen i seminariedelen.

- För tio-femton år sedan var det svårare att hitta kvinnliga beslutsfattare som ville vara med i programmet. I dag har vi uppnått jämvikt inom det området. Det är bra och speglar att även samhället har genomgått samma utveckling.

Gärna fler beslutsfattare

Träffpunkt Idrott har historiskt sett lockat Badmästereförbundets medlemmar, personal som befinner sig ute i driften – bland annat på badhusen – och tjänstemännen på fritids- och idrottsförvaltningarna. Magdalena Rönström siktar på ett bredare deltagande till 2016.

- Jag ser gärna en större del beslutsfattare, det vill säga mellancheferna på tjänstemannasidan och politikerna i kommunerna – de som planerar, projekterar, bygger och drifter anläggningarna. Plus de som står bakom kommersen, det vill säga de som är involverade i ett fotbollsderby, en slutspelsmatch i ishockeyns SHL eller en SM-final i handboll, vilket betyder enormt mycket för turistinkomsterna och därmed för hela kommunen. 

- Frågan för dem är egentligen samma som för oss som arbetar med mässor: hur lockar vi besökare – och hur gör vi dem nöjda?

Här hittar du mer info om Träffpunkt idrott