"En idrottsvardag i Stockholm..."

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Ren glädje. På plan en massa tjejer som skriker och tjoar när det egna laget gjort mål i slutminuten mot största konkurrenten. Första segern för säsongen är säkrad. Senare på kvällen mindre glädje med mail från Stockholms Idrottsförvaltning...
"Vi skulle i alla fall kunna göra administrationen på förvaltningen mer effektiv, sju kuvert med planhyror dyker upp samtidigt i min brevlåda istället för ett…", skriver Caroline Silverudd Lundbom.

 

Än en gång är träningstiderna flyttade. Får väl vara glad att ”informationen” kom innan träningen denna gång.

Var ska de träna i dag då?

Som ordförande i en medelstor idrottsförening i Stockholm är vardagen väldigt blandad. Ena stunden handlar det om var våra knattelag i fotbollen ska träna någonstans. Anledningen är att man från Idrottsförvaltningen lagt snö från Zinken på Pålsundsvallens grusplan i hopp om att den ska hinna smälta innan utomhusträningarna startar.

Får även kunskap om att vår ”hemmahall” Liljeholmshallen ska konkurrensutsättas och man undrar om vi som förening intresserade av att ta över driften. Redan idag städar vi på lördags och söndagsmorgnar mot att vi får ha ett litet Cafe öppet i hallen på helgerna.

Vad mer tror de att vi som en ideell förening mäktar med?

Sju kuvert i stället för ett...

Vi skulle i alla fall kunna göra administrationen på förvaltningen mer effektiv, sju kuvert med planhyror dyker upp samtidigt i min brevlåda istället för ett…

Stockholms stad har nolltaxa för barn och unga, vilket vi som förening är djupt tacksamma för men varför har länets kanske rikaste kommun de absolut högsta hyrorna för seniorverksamhet?

Utöver det självklara att här finns så oerhört få hallar. Det känns som att det staden ”förlorar” på barn och ungdomslagen genom nolltaxan tar man igen med stora mått på seniorverksamheten.

Men vi får inte sätta upp reklamskyltar!

Idrottsborgarrådet Regina Kevius sa i en intervju ungefär att det bara är att dra in lite fler sponsorer så kan föreningarna få in mera pengar. Detta uttalande visar på så stor okunskap om hur verkligheten i en idrottsförening i Stockholm ser ut.

Vi i Högalids IF är lyckligt lottade för vi har en sponsor, Hemköp Hornstull.

Problemet är att vi får inte sätta upp några reklamskyltar i exempelvis Liljeholmshallen så hur ska vi kunna exponera våra sponsor mer än på våra kläder och hemsidan och varför skulle någon mer vilja sponsra oss?

Fyra "hemmaplanshallar"

Dessutom ska ju som sagt Liljeholmshallen konkurrensutsättas så vi lär ju knappast få ha kvar caféet eller få sätta upp några sponsorskyltar i fortsättningen heller!

Att vi därtill tvingas ha fyra ”hemmaplanshallar” för flera lag istället för en gör ju inte saken lättare.

Det enda som vi vill som förening är att ha så bra verksamhet som möjligt för alla de barn och ungdomar som finns i närområdet, med vuxenverksamheten som en förlängning av barn- och ungdomsverksamheten.

Så mycket annat...

Med bra utbildade ledare, engagerade föräldrar och en verksamhet som alla får plats i oavsett om man är bra eller är under utveckling. En verksamhet som alla kan ha råd att vara med i. En verksamhet som alla är välkomna till.

Men vi får hålla på med så mycket annat än det som vi egentligen vill och som vi brinner för.

Det är glädjen på plan vi är ute efter!

Caroline Silverudd Lundbom

Ordförande i Högalids IF. Här berättar om den de markant annorlunda villkoren för en liten förening att bedriva idrott i huvudstan - och därmed också skillnaden mot landsorten.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.