Någon slängde bort nyckeln...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Sju år som internationell tennisstjärna, runt 120 miljoner kronor inspelade, men också, samma fråga tusentals gånger. Och hur mycket har inte han själv funderat på vad som hände…
Ska Robin Söderling någon gång knyta på sig skorna och gå ut som en tävlingsspelare igen?

 

Robin Söderling har en av de mest märkliga idrottskarriärer.

Han kom, han segrade - och försvann från den internationella scenen.

Turneringsdirektör i dag

I dag är han inte längre tennisspelaren utan turneringsdirektören och har fullt upp med förberedelserna inför Stockholm Open.

Han vet att pressen vill träffa honom och bjuder in till ett par medietimmar. Och vet likaså vilken fråga som gäller, den där ständigt återkommande. Han kan förekomma alla och ge svaret som egentligen inte finns.

Sedan fyra år tillbaka är han ganska less på frågan. Inte heller han vet. Kroppen bestämmer och gör inte som han vill.

Han drabbades av ett virus, fick diagnosen körtelfeber och blir ohjälpligt trött.

Det finns ingen som mer än Robin Söderling själv som önskar att han visste vad, när och hur han ska göra för att bli återställd.

Men det kan han inte. Inte ens läkarna vet vad som vore förlösande.

Sen kommer tröttheten

Han kan leva med det och är lycklig i alla fall. 

Han har startat sitt eget företag, RS Tennis, han har fått en uppgift inom Stockholm Open, han har blivit pappa till två barn, han är husägare, livet fortsätter. 

Hans öde har speglats i Wall Street Journal, Sports Illustrated och New York Times. Hans plötsliga tvärstopp intresserar många.

Ena veckan matchade han och besegrade Novak Jokovic, Rafael Nadal och Roger Federer. Nästa vecka var Robin Söderling orkeslös, utslagen och frågande.

Oräkneliga gånger har han frågat sig vad som gick fel, vad som orsakade kroppens reaktion, och varför inte tröttheten kan upphöra och att han kan bli sig själv.

Han spelar tennis fortfarande, tycker själv att han har känslan kvar, bollträffen också, hans spel och agerande finns där. 

I 30-40 minuter.

Sedan kommer den där tröttheten.

Sina allra bästa år

Han är nu 31 år. Han inser att under de här fem åren hade han haft sina allra bästa år som tennisspelare. Han var etablerad och hade fortsatt att utveckla sin repertoar och hans erfarenhet hade bara den utgjort skillnad i många matcher.

Och Robin vet att att hans spelstil räckte långt mot de flesta. Egentligen alla, han slog Jokovic och Nadal, men Federer var värre. Där är statistiken 1-9.

Efter de smått overkliga åren när Sverige hade världsstjärnor i dussintal uppstod ett lika märkligt tomrum. Det fanns inte ens en spelare på världsrankingens tio-i-topp…

Förklaringarna eller bortförklaringarna har varit många, men ingen har kunnat precisera svaren. Det är något liknande med Robin Söderling, ingen vet egentligen vad som skedde.

Men en synnerligen märklig situationen uppstod. Det fanns ingen annan, rubrikerna försvann, intresset och ungdomarna likaså. 

Någon slängde nyckeln...

Längtan efter en ersättare ekade tomt i tennishallarna runt om i Sverige.

Idolerna, stjärnorna hade en efterträdare och han blev mystiskt sjuk. 

Man måste beundra Robin Söderling som förmår gå vidare och tycks ha slutat grubbla. 

Han levde och andades tennis. Han tog sig upp till toppen, med allt vad det innebar av evigt många timmar av träning, ett nötande som krossar intresset hos många andra talanger, han fortsatte envetet och byggde upp ett kunnande, nådde längre än de flesta, fick sju underbara år, men sen var det ungefär som om någon stängde dörren och kastade bort nyckeln.

Det visar sig igen - ingenting går att ta för givet.

Thomas Ejderhov

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.