"Jag brinner för idrott"

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Vem som sympatiserar med vem, vem som tillhör vilket läger, vem som möjligen har ändrat sig – det är frågor som inte har officiella svar. Men nu är maktkampen slut. Hans Vestberg är ende kandidaten till att bli SOK:s ordförande.
Här trivs han, Hans Vestberg. Handbollförbundets ordförande sedan åtta år och snart också ordförande i SOK. Foto: Stig-Erik Jönsson, TT

 

Det var vad dagens ordförande, Stefan Lindeberg, föreslog från början.

Men bara sättet han gjorde det på, dvs under övriga frågor när fyra av ledamöterna i SOK redan hde lämnat kvällsmötet i Sofiatornet, och dessutom enbart några få veckor före årsmötet, var provocerande, tyckte många inblandade och många med närhet till frågan.

Lindebergs förklaring

Stefan Lindebergs avsikter var att få rätt man på rätt post.

Det är hans förklaring till beteendet.

Hans Vestberg som Ericssons koncernchef var exakt rätt person för att leda det stora uppdraget vidare. Att han ville, det var s a s tidernas chans.

Bakom kulisserna har det sedan dess pågått en intensiv verksamhet med många turer och åtskilliga intressenter med skilda uppfattningar. 

Med frågor som ”Varför ville inte fotbollen och hockeyn ha Hans Vestberg? Vem lanserade tanken på att Björn Eriksson skulle leda både SOK och RF och vad är egentligen bakgrunden till det förslaget? Och har Stefan Lindeberg ärliga avsikter?” 

Kandidater har kommit och gått. Fyra blev slutligen till en.

Björn Erikssons upptäckter

Nu har Björn Eriksson själv sagt ifrån. RF:s ordförande var först beredd att sitta på dubbla stolar under i alla fall ett år innan en ny mandatperiod om fyra år inleds i april 2017.

Men sedan började han förstå att det förslaget saknade ett kompakt stöd.

Några specialförbund, bl a fotboll och hockey, önskade nämligen en samlad idrottsrörelse inför en ansökan om ett OS 2026, hette det. 

Björn Eriksson sonderade terrängen och upptäckte att i själva verket var det långt ifrån alla förbund som delade den åsikten. Snarare ganska få. 

”Av dessa skäl avböjer jag att via ett fyllnadsval kandidera till posten som ordförande för SOK” konstaterade Björn Eriksson.

Så då återstår Hans Vestberg.

"Brinner för idrott"

Den 19 april vid SOK:s årsmöte är han beredd att ta över och han förstår att han måste avsätta tid för uppdraget. Den försäkran har övertygat tvivlare.

Ericssons koncernchef har rätt till en fritid och den tänker han ägna till viss del åt SOK.

"Även om jag är den ende kvarvarande kandidaten så vill jag inte föregå den viktiga processen där alla förbund ska lägga sin röst", skriver Hans Vestberg i ett SMS till SVT Sport.

”Jag har höga ambitioner runt framgångarna i OS, som skapar en bas för idrott, förklarar Vestberg.

Jätteaffärer och miljarduppgörelser pågår ständigt i hans vardag, men Vestberg vill ge något tillbaka till idrotten som har, medger han utan omsvep, format honom. Sedan han var 6 år, som aktiv, som elitspelare och tränare, ledare, åskådare i förbund och klubbar.

”Jag brinner för idrott.” 

Han är också entusiastisk över planerna på ett OS i Sverige:

”Det är ett sätt att öppna ett fönster för Sverige, och för idrott i Sverige. Ett OS i Sverige är också ett fönster för barn och ungdomar att vilja idrotta mer.”

”Kan vi göra det ekonomiskt och hållbart så tror jag att jag skulle stödja det till etthundra procent. Att det skulle tillföra Sverige massor är inget snack om saken. Sedan måste det vara ekonomiskt försvarbart, och det tror jag man kan göra, men det är lite för tidigt att säga ännu.”

Därefter är det ingen som opponerar sig.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.