Stockholm skulle sättas på prov...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Stockholm har problem med infrastrukturen, dvs milslånga bilköer, problem med akutsjukhusen, dvs brist på sjuksköterskor som inte får drägligt betalt, problem med segregation och utanförskap. Samt brist på bostäder. Men...
Logistiken i Stockholm skulle sättas på prov rejält vid ett OS i Stockholm... Foto: Maja Suslin, TT

 

Att i det läget diskutera att söka Vinter-OS 2026 känns faktiskt därför extra välkommet.

"Har folket inget bröd? Men ge dem bakelser då" lär den franska drottningen Marie Antoinette ha yttrat när den franska revolutionen inleddes, den revolution som innebar att både drottningen och hennes man blev ett huvud var kortare och monarkin försvann i Frankrike för gott. Hennes aningslöshet inför folkets verklighet var enorm. 

Drar de åt samma håll?

Just bröd och skådespel brukar annars vara sådant som de regerande slänger till folket i tider av dysterhet. Och kanske är en ansökan om att få ett Vinter-OS just detta skådespel som vi ganska luttrade stockholmare behöver för att slita oss ur dystra tankar och se lite positivt på omvärlden igen.

Om Stockholm söker, blir det tillsammans med både Falun, Åre och Södertälje. Ett ekonomiskt och smart arrangemang där redan befintliga anläggningar utnyttjas. Det är klokt. Det betyder också mer skådespel till större delar av folket, och sannolikt bröd till fler affärsidkare än dom i Stockholm.

Extra glädjande är det att SOK och RF är ense, dessa två idrottsorganisationer som inte alltid står på samma sida, och inte ens på vänskaplig fot med varandra.

Men Björn Eriksson, som RF:s ordförande, är en man som hellre ser handling än skitsnack bakom ryggen på folk, och han har i SOK:s ordförande Hans Vestberg hittat en like. Att Paralympisk också ingår i paketet är extra bra, det visar på en samstämmighet inom all idrott i Sverige.

Kanske nya arenor för Stockholmsidrotten

Nackdelar finns alltid, framförallt om man vill leta efter dem. Arenor behöver det investeras i, det kostar, säger exempelvis c och v i Stockholm.

Men hurra, ropar alla vi som gärna ser att det investeras i anläggningar som inte är av Friends-karaktär, utan i mer mänskligt format, som därmed är mer användbart även efter stora arrangemang.

För är det något Stockholm behöver är det just idrottsanläggningar, som allmänheten kan få utnyttja, men också alla de idrottsföreningar som  just arbetar stenhårt för att få bort utanförskap och segregation.Nej, jag är inte ironisk, jag menar precis vad jag skriver. Stockholm är ett u-land när det gäller idrottsanläggningar.

Så, ja tack till att söka vinter-OS 2026.Om det sen går att få arrangemanget utan att ordna mutor och bestick, är det ännu bättre. Då ska vi söka. Och då ska vi ha det.

Cecilia Giertta

Johan (inte verifierad)

lör, 2017-01-28 02:39

1. "Då ska vi ha det". Som att

"Då ska vi ha det". Som att lillputten Sverige får OS bara för att man bestämmer sig för en ansökan. Troligare behövs 3-4 ansökningar på raken för att smörja in sin kandidatur, alltså en till 2026, sen 2030 och så kanske man med tur får sitt OS 2034 eller 2038.. Södertälje och Falun, ja det är nog det som får det att tippa bägaren till våran fördel(ironi). Är vi inte beredda att göra en miljardsatsning för OS och all infrastruktur som krävs, så ska vi inte söka. Varför OS inte skulle få kosta förstår jag personligen inte, tycker det är ett bra mycket bättre ändamål än annat vi slänger skattekronor på. Sverige har inte haft ett OS på 105 år! Och vi kommer att komma upp till 114 år som minst. Alltså kan man inte ens säga att OS på hemmaplan är once in a lifetime, snarare varannan lifetime.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.