Gunnar Svenssons Julklappsutdelning

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Julen kommer allt närmare. Och ett antal aktörer i hockey-sverige har gjort sig förtjänta av julklappar.  Idrottens Affärers hockeyexpert, Gunnar Svensson, tar på sig tomteluvan och  ger sig ut i landet med säcken full av paket även om det återstår ett antal dagar till julafton.. 

Paket från Kal och Ada

Till Frölunda som har mest publik i SHL. 8 943 på 14 hemmamatcher. Göteborgarna sviker inte sitt Frölunda, trots en blygsam tabellplacering. Som Kal skulle ha sagt "vi el`a goa götebörjare som håller ihop."

Klapp med låtar från Sven Ingvars

Till Färjestads BK från Karlstad. På andra plats i SHL:s tabell. Överraskande bra, enligt mig. De har spelat underhållande. Rena dansbandshockeyn! Kandidat till folkparkerna i sommar.

Rekordmagasinet

Hockeyallsvenska klubben IK Pantern ifrån Malmö sparkade först sportchefen Joakim Tillgren för två veckor sedan, efter 40 års tjänst i föreningen. Dagarna efter coachen Håkan Åhlund. Trots att laget ligger på 4:e plats i tabellen.

Rekord i sparkningar på kort tid i svensk hockey på denna nivå.

Rekordmagasinet 2

Rögle BK har haft en sämre trend i säsongsupptakten. Cementerade i botten. Sparkade först huvudtränaren Anders Eldebrink. Assisterande Roger Hansson och Patrik Ross fick då huvudansvaret. Förlusterna kvarstod emellertid. Så för två veckor sedan fick en tredje huvudtränare ansvaret denna säsong, Cam Abbott. Canadensare med förflutit som spelare i Rögle. Senast som J20 coach i Växjö.

Cam lever förmodligen säkert som headcoach i Rögle. Hans tvillingbror Chris anställdes nämligen som ny sportchef i klubben dagarna efter rekryteringen av Cam.

Kan brorsan sparka brorsan?

En nästan full klappsäck

Örebro HK. Nyetablerad i SHL sedan 2013. Men vilket drag på deras hemmamatcher. Deras Behrn Arena tar drygt 5000 åskådare. Beläggningen har de sista åren varit 97-98 procent. Imponerande! Speciellt med tanke på att Örebro inte har varit något topplag i SHL. På nedre halvan av tabellen.

En nästan full klappsäck 2

Går till anrika Leksands IF. Numera i Hockeyallsvenskan, andra-ligan. Men de snittar 5 057 åskådare i Tegera Arena. Starka papper! Under tre raka hemmamatcher i november drog de totalt drygt 21 000!

Totalt snittar Hockeyallsvenskan 2 735. SHL 5 427.

Ett paket valium

Ilari Melart Färjestad är SHL:s mest utvisade spelare så här långt, 74 minuter. Näste man, Frölundas Matt Donavan, har 47 minuter. Så betryggande ledning...

Julklappen till Melart blir ett paket valium. Då blir han lugnare och därmed sinnesnärvaro att räkna till tio.

Årets förhandlare

Går till SHL med VD:n Jörgen Lindgren. De har förhandlat fram ett fantastiskt TV-avtal med C More, med start nästa säsong. Kring 45 millar per år och klubb, i sex år framåt. Hatten av. I avtalet ingår även en del central reklam ska sägas. Men per capita i Sverige är avtalet i världsklass.

Sedan har det varit heta diskussioner om att SHL ska dela med sig till övriga hockey-sverige. Lägger inga aspekter på det just i denna spalt. Kan bara konstatera - bra jobbat SHL!

Årets nykomling

Växjö Lakers back Joel Persson.

Hör här. Killen är 23 år. Spelade förra säsongen för Kristianstad i div-1, alltså tredje-ligan. Har aldrig spelat i Allsvenskan. Hoppade i våras direkt två steg uppåt till SHL.

Nu är han, i mitt tycke, Växjös bästa back. Poängbäst bland alla backar i SHL, 3 mål och 19 assist. Alltså 22 poäng.

Slut på meddelandet.

En taktiktavla

Går till Tomas Monte´n, J20:s förbundskapten. JVM spelas i Buffalo mellan 26 december-5 januari. Monte´n behöver både list och taktik för att nå en åtrovärd guldmedalj. Stenhårt att vinna både mot Canada och USA i nordamerika. Men chansen finns. Småkronorna tillhör förhandsfavoriterna.

JVM har blivit en attraktion i Sverige. TV:s tittarsiffror brukar ligga på 1-1, 5 miljoner på Sveriges matcher.

God Jul!

Gunnar Svensson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.