Flexibla hallar skulle gynna idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

I Västerbotten, till yta väldigt stort, från fjäll till kust finns många olika utmaningar. När vi pratar om anläggningar, finns de i inlandet och de är sällan fullbokade. Tittar vi på Umeå och Skellefteå ser det annorlunda ut. Här finns både invånare som idrotter men alla anläggningar är fullbokade och det är svårt att få tider.

Foto: Bill Purdom / Little, Brown and Company

Det är bra att bygga anläggningar där folket finns men många gamla områden är inte planerade med idrottshallar eller grönområden. När de växer prioriteras bostäder och fritidsområden blir eftersatta.

Klämma in idrottsanläggningar

Man behöver hitta sätt att klämma in idrottsanläggningar vilket är en enorm utmaning och det krävs att se utmaningen ur ett nytt perspektiv.

Ett perspektiv är när bostadsområden växer och/eller förtätas är det oerhört angeläget att få med idrottsanläggningar och aktivitetsytor i planeringen redan från början. Att få tränga in en idrottsanläggning i efterhand är inte bara svårt, utan det kan även bli kostsamt.

Lika väl som det gäller Norrland är det ett problem söderut.

Utnyttja ytor smartare

Eftersom marken i en stad som växer är så eftertraktad behöver vi hitta nya smarta sätt att sam-nyttja de ytor som vi kan bygga på. Det handlar dels om att tänka multifunktionellt utifrån att olika idrotter ska kunna använda idrottsanläggningen men också att tänka multifunktionellt uti-från att en byggnad kan inrymma mer än bara idrottsverksamhet. Varför skulle man inte kunna ha parkering, affärer, sporthall och lägenheter i samma byggnad fast på olika plan?

En annan ingång kan vara att titta på nedlagda industrilokaler och undersöka möjligheten att anpassa och omvandla till moderna aktivitetsytor. De marknadsmässiga hyrorna är dock en stor utmaning för föreningar att hantera.

Jag är övertygagad om att framgångskonceptet är att tänka både på ute- och inneaktiviteter, samt för både barn och vuxna. När vuxna tränar ute kan barnen träna inne och vice versa. Folkhälsoaspekten bör tas i beaktning.

Flexibelt nytt tänk

Planera in ytor för t ex promenadbanor inomhus, där man använder taket som aktivitetsyta. Ytan byggs med en halvöppen konstruktion där utövarna kan se ned på ytan under. Det kommer att bli nödvändigt att tänka, lager på lager konstruktion och att utnyttja höjd, tänka idrott, sport och fritid och blanda offentlig verksamhet i samma byggnad eller närområde.

Om man leker lite med tanken med en promenadbana på taket. Våningen under finns Studieförbund och kreativa näringar med tillgång till samlings och konferensrum, fortfarande öppen sikt uppåt. Sedan en förskola på våningen under och multianläggningar under huset.

När det gäller själva hallen eller utrymmet bör man titta på flödet i hallen, var man placerar omklädningsrum i förhållande till aktivitetsytor. Viktigt att man tänker på att utövare har nära till omklädningsytor och inte behöver passera över planer när andra utövare har påbörjat sin tid etc.

Det finns idag alla möjligheter att nyttja land, luft och vatten för att skapa aktivitetsytor. Utma-ningarna är att tänka nytt och upparbeta de tillstånd som krävs.

Pop-up-anläggningar vore något

Förflyttningsbara anläggningar, eller så kallade pop up-anläggningar, har blivit en trend inom exempelvis restaurangbranschen. Framförallt i större städer. Det kan vara ett sätt att faktiskt göra en anläggningssatsning över hela kommunen genom att låta anläggningen besöka olika or-ter/byar under året.

Jag är övertygad om att det bli svårare att motivera satsningar på enskilda specialhallar för kommunpolitiker i framtiden. Kan man däremot argumentera för och påvisa att anläggningen har potential att nå flera målgrupper med olika verksamheter har man ett helt annat förhandlingsläge.

Ta hjälp av expertisen

När jag tänker på inlandet där underlaget sviktar med ut- och inflyttning i kommunerna finns en annan sorts utmaning eftersom idrottsintresset förändras med barnkullarna och går i berg- och dalbana. Här är det viktigt att bygga eller anpassa en anläggning för ombyggnation för att motsvara önskemål från andra idrotter.

Det är svårt att i fem år ha en blomstrande bowlinghall som sedan ska anpassas till annat och det utan att redan från början ta hjälp av byggexpertis. Det blir ännu viktigare när nya anläggningar ska byggas, att alla får vara med och bidra med sina erfarenheter innan man skrider till verket.

Då kan man bygga funktionsdugliga anläggningar så man inte plötsligt har en fin fotbollsplan men inget omklädningsrum med toalett till bortalaget.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.