1) Malmö FF hjälper unga arbetslösa

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Beslutsfattare på riksnivå behöver se värdet av att fortsätta investera i lösningar som samhället erbjuder på lokal nivå, betonar här Malmö FF:s vd, Niclas Carlnén, och Karin Heri, Karriärakademin på Svensk Elitfotboll.

"Samarbetet mellan Malmö FF, Malmö stad och Arbetsförmedlingen är ett bra exempel på samverkan som bidrar till att lösa lokala samhällsutmaningar". 

Malmö FF:s vd, Niclas Carlnén (bilden), och Karin Heri, Karriärakademin och Nationell samordnare för sysselsättning på SEF skriver här för elitfotbollens ambitionen och möjligheter att hjälpa ungdomar in till arbete.

"Vi arbetar målmedvetet för att hjälpa unga arbetssökande i Malmö att komma närmare arbetslivet och därmed vuxenlivet.

Beslutsfattare på riksnivå behöver se värdet av att fortsätta investera i lösningar som samhället erbjuder på lokal nivå, skriver Malmö FF:s vd, Niclas Carlnén, och Karin Heri, Karriärakademin och Nationell samordnare för sysselsättning på Svensk Elitfotboll.

Samarbetet mellan Malmö FF, Malmö stad och Arbetsförmedlingen är ett bra exempel på samverkan som bidrar till att lösa lokala samhällsutmaningar. Vi arbetar målmedvetet för att hjälpa unga arbetssökande i Malmö att komma närmare arbetslivet och därmed vuxenlivet, framhåller Carlnén och Heri. 

I osäkra tider riskerar emellertid kreativa modeller för samverkan – likt vår modell som har lyfts till en nationell nivå inom Svensk Elitfotboll – att bli bortprioriterade. 

Alla ungdomar måste få en chans

På många sätt går det bra för Sverige. Arbetslösheten är förhållandevis låg. Men i skuggan av samhällets framgångar finns det fortfarande många unga som står utanför arbetsmarknaden. Det är allmänt känt att ett arbete leder till tydligare tillhörighet i samhället, något som vi vill att alla ungdomar ska ha en chans att få. 

Vi på Malmö FF vet av erfarenhet att lokalt engagemang har en stor betydelse för stadens invånare och samhället i stort. Det var därför Malmö FF i början av 2014 tog initiativ till en ny modell som genom samverkan med Malmö stad och den lokala Arbetsförmedlingen hjälper arbetssökande ungdomar i Malmö att hitta rätt jobb. Genom idéburet offentligt partnerskap (IOP) och lokala satsningar från Arbetsförmedlingen blev det möjligt att lyfta idén till en fullfjädrad verksamhet. 

Vi kallar modellen för Karriärakademin och den grundar sig i en matchning mot vad företag i Malmö FF:s nätverk efterfrågar och vilka kompetenser som finns bland de unga som är inskrivna på Arbetsförmedlingen eller Malmö stads arbetsmarknadsavdelning, betonar Malmö FF:s vd, Niclas Carlnén, och Karin Heri, Karriärakademin och Nationell samordnare för sysselsättning på Svensk Elitfotboll. 

Matchningen leder till att fler ungdomar har möjlighet att hitta rätt jobb utifrån sina egna förutsättningar, samtidigt som företag hittar rätt person utifrån deras behov. Måluppfyllelsen efter tre år är 160 procent. Helt enkelt ett vinnande koncept för båda parterna samt för samhället. 

Träffas vid Karriärdagar med företagen

Med Arbetsförmedlingen och Malmö stad som medarrangörer anordnar vi även ”Karriärdagar med fotboll” då vi bjuder in samarbetsföretag och unga arbetssökande att lära känna varandra på och bredvid planen genom samtal och fotboll. 

På så vis sänker vi trösklarna mellan arbetsgivare och arbetssökande och ger Malmös unga en bättre förankring till det lokala näringslivet. Dagen är också till för att inspirera unga att våga ta steget och söka sig till utbildning. Resultatet är att ca 60 procent av de som har deltagit har antingen gått vidare till anställning eller studier. 

Vi är tacksamma över att ha ett bra samarbete med lokala beslutsfattare och myndigheter. Det visar att det finns många i Malmö som vill bidra till sysselsättningen bland unga och ge dem bättre förutsättningar. Vårt initiativ och vår modell för samverkan har varit mycket lyckad och tar nu fart och lyfts till en nationell nivå. 

Hittills har sju andra elitfotbollsklubbar anslutit sig och Malmö FF har tagit rollen som nationell samordnare. För Malmö FF är det en betydande framgång och bevis för vad vi gör utanför planen och något som vi stolt vill fortsätta utveckla. 

Struntar i det traditionella

I osäkra tider riskerar emellertid modeller som denna att bli bortprioriterade för mer traditionella, riksomfattande lösningar. 

Om vår kommande regering, med den nya arbetsmarknadsministern i spetsen, väljer ett formellt regelverk snarare än ett som främjar lokala satsningar finns det risk att Sveriges ungdomar förlorar den lokala förankringen på arbetsmarknaden som många organisationer kämpar för. 

Trots att det politiska läget ännu är oklart kvarstår behovet av fortsatt tydligt stöd till dessa initiativ från landets makthavare. 

Vi vill därför uppmärksamma våra politiker och vår kommande arbetsmarknadsminister på vårt och andra liknande initiativ som bidragit till samhällsnytta. Det är viktigt för oss att beslutsfattare på riksnivå ser värdet av att fortsätta investera i kreativa lösningar som samhället erbjuder på lokal nivå. 

Arbetsmarknadsministern välkommen

Vi vill även tillhandahålla vår blivande arbetsmarknadsminister en stående inbjudan till våra Karriärdagar med fotboll. Med besöket hoppas vi på Malmö FF att nyttan med initiativet tydliggörs och initierar ett samtal om hur denna typ av samverkan kan utvecklas. 

AKommande Karriärdag med fotboll arrangeras den 21 november. Vi hoppas politiken hinner falla på plats till dess och att ministern tar tillfället i akt att spela lite fotboll med oss."

Niclas Carlnén, vd Malmö FF 

Karin Heri, Avdelningsansvarig Karriärakademin och Nationell samordnare för sysselsättning på Svensk Elitfotboll

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.