Därför är vissa klubbar framgångsrika

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Under sju års tid har jag och min professorskollega Margareta Oudhuis från Högskolan i Borås följt nio mycket framgångsrika idrottslag inom fotboll, ishockey, handboll och basket, både på herr- och damsidan. Klubbarna har obrutna sviter i högsta serien på mellan 21 och 50 år och de har tagit 54 SM-guld under dessa sviter. En klar majoritet av dessa säsonger har slutat med en topp-fyra-placering. 

Totalt har vi intervjuat ett drygt 60-tal ledare, tränare och spelare samt läst åtskilliga spaltmetrar kring klubbarnas prestationer men också många böcker av framgångsrika tränare och klubbledare. 

Luleå Basket är en klubb med återkommande vinster både bland damer och herrar. Här är Anton Saks I action under SM-finalerna mot Norrköping Dolphins I fjol. i Luleå Energi Arena. Foto: Erland Segerstedt / TT

Delvis beror den långa tillblivelsetiden på att andra projekt har kommit emellan men också på att arbetet har varit tidskrävande. Detta dels beroende på ett stort material att utgå ifrån och mycket pionjärarbete. 

Ovanligt med studier 

Mer omfattande forskningsstudier kring framgångsrika elitklubbar saknas helt enkelt och detta gäller i synnerhet i Sverige. 

Resultaten från våra ansträngningar finns nu sammanfattade i den nya boken Vinnande ledarskap ( Volante). Boken innehåller även två kapitel som är skrivna utav före detta klubbledare för IFK Göteborg och Luleå Basket. 

I projektet har den mycket framgångsrika tränartrion Bengt ”Bengan” Johansson, Conny Evensson och Tommy Svensson ingått i en referensgrupp som vi har presenterat våra resultat för vid flera tillfällen. 

Stora likheter

Även om det naturligtvis finns skillnader mellan klubbarna och idrotterna har det ändå varit frapperande över hur stora likheterna är när det gäller framgångsfaktorerna.

Vad är då hemligheten bakom dessa framgångar? Receptet är en lyckad kombination mellan faktorer som rör själva lagen och faktorer som är kopplade till klubbarna som sådana, vilket vi benämner för Organisatoriska faktorer. 

Det handlar om att få till en kultur som är inriktad på ständiga förbättringar där spelarnas prestationer gradvis höjs, en tydlig spelfilosofi som spelarna tror på och jobbar efter i samspel med varandra, en vinnaranda där alla spelare gör sitt allra bästa både på träning och match.  

Faciliteterna när det gäller träningsförhållanden och matcharrangemang håller hög klass och de ekonomiska förutsättningarna är goda tack vare en effektiv sponsorverksamhet och bra omvärldsrelationer.  Totalt har vi identifierat tio olika faktorer vilka är listade längst ned. 

Gemensamt för klubbarna

En faktor som vi har identifierat är ledarskap och medarbetarskap. 

I många av föreningarna finns det en framträdande ledarpersonlighet, i flera fall med spelarbakgrund i föreningen och som är något av kulturbärare. Runt denne ledare finns det ett ledarteam och tränarteam.  

Just teamorganisering har vi funnit som viktig för att motverka sårbarhet och för att få till kontinuerliga förbättringar av verksamheten. Ensam är inte stark när kraven är så höga som de är. 

Även om omsättningen av spelare är rätt hög i de studerande föreningarna så är man mån om att behålla en kärngrupp av spelare som får en nyckelroll att slussa in nya spelare och att vara tränarnas förlängda arm ut i omklädningsrummet och på planen eller isen. 

Många av klubbarna är bra på att knyta långsiktiga band med spelare som verkligen bidrar till både lagbygge och utveckling av en stark vinnaranda.

För att sammanfatta bygger framgångar inom elitidrott på många olika faktorer som utgör en fungerande helhet. I boken beskrivs denna helhet och den fascinerande verklighet som elitklubbarna lever under med tuffa krav, ett helhjärtat engagemang där det är nära både till himmel och helvete.

Medverkande föreningar i studien:

BC Luleå (herrbasket)

Färjestad BK (herrishockey)

IF Elfsborg (herrfotboll)

IFK Göteborg (herrfotboll)

IK Sävehof (dam- och herrhandboll)

Kopparbergs/Göteborg FC (damfotboll)

Luleå Basket (dambasket)

Luleå Hockey (herrishockey)

De tio framgångsfaktorerna

Lagfaktorer Organisatoriska faktorer

Faciliteter Omvärldsrelationer

Lagbygge Ekonomiska resurser

Spelfilosofi Organisatoriska processer och strukturer

Vinnaranda Talangutveckling och scouting

Fokus och flyt Ledarskap och medarbetarskap

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.