Pressen för stor, Ola behöver vila

Det står utom allt tvivel klart att rollen som sportchef eller tränare  i en elitförening är riskfyllt. Kraven från medlemmar, fans och sponsorer är hänsynslösa.

Så fort segrarna uteblir vänds allt mot de ytterst ansvariga som utsätts för mycket hård mental press. En efter en av elitklubbarnas ledare mår dåligt och kan inte fortsätta jobba. Senast i raden - Sirius sportchef Ola Andersson som har tvingats bli sjukskriven.

"Som klubb och arbetsgivare värnar vi om våra medarbetare. Den här sjukskrivningen är ett personalärende och varken klubben eller Ola kommer att besvara ytterligare frågor, säger klubbdirektör Christer Abrahamsson på föreningens hemsida.

Förhoppningen är att Ola Andersson kan återgå i tjänst den 5 juni. Sirius är näst sist i allsvenskan med fem poäng efter nio spelade omgångar. Uppsala-klubben är utan seger och har en poäng upp till AIK på kvalplats och två poäng till IFK Göteborg på säker mark. I nästa omgång gäller bortamatch mot Brommapojkarna. En match med ”måste-karaktär. Sirius har tvånget att erövra tre poäng. Annars...

Hela tiden återkommer kraven i kombination med ökar stress och frustration. I synnerhet om klubben, i många idrotter, Förväntningarna ökar, men resultaten uteblir. Just tränare och sportchefer står i yttersta linjen och bär skulden/ansvaret. Personerna mår ännu sämre när de känner sig otillräckliga  och risken för att kroppen sviktar och en genomklappning ökar.

I  april  meddelade AIK Fotboll att verkställande direktören Manuel Lindberg, efter samråd med bolagets styrelse, ansökt och beviljats ledighet. Han kände också av de  tuffa kraven.

Sedan november 2022 hade Lindberg haft dubbla roller i klubben och förutom vd har han även agerat tillförordnad sportchef. Allt slutade med att han tog tjänstledigt, men nu är han tillbaka..  

Exemplen är många. De finns i fotbollen, men också all annan lagidrott, i synnerhet de med tabeller. 

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.