Undantaget - klubben vill ha hemvävt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Aldrig tidigare har så många utländska spelare registrerats av ishockeyns SHL-lag. Hela 95 spelare varav 12 i Malmö Redhawks har främmande pass.

Vårens mästarlag, Skellefteå är klassens ljus med två främmande spelare, tjecken Maritns Dzierkais och säsongnye norrmannen Brandsegg-Nygård. Frölunda och Rögle har vardera fyra och Färjestad fem spelare med moderklubbar utanför den svenska hockeymyllan.

Platser ör reseveade för inköpta spelare, inte ungdomar från den egna verksamheten. Foto: TT

Jag vågar påstå att 95-talet är rekord i sammanhanget, och inte smickrande för svensk ishockey.  I stället för egen verksamhet, här är förstås Skellefteå det stora undantaget, faller sportchefer med stinna plånböcker i fällor gillrade av skrupelfria agenter.

Lättvindigt för sportcheferna

Det är ett ekonomiskt äventyr, men kan också växlas till stor framgång. IK Oskarshamn överlevde i SHL fem säsonger, tack vare sina importspelare. När dåvarande sportchefen Thomas Fröberg, nu i Luleå, gick vilse i spelarjakten föll ostkustlaget ned i Hockeyallsvenskan, HA.

På ”marknaden” finns en flora av spelare. När ryska KHL nu har isolerats är SHL och den schweiziskan ligan mycket attraktiva arbetsplatser- Som kan erbjuda en månadslön på cirka 150 000-200 000 kronor. I Schweiz kanske det dubbla, samt kortare resor, något som brukar uppskattas av familjen.

Inför SHL-starten, första omgången lördag den 21 september, handlar det i vanlig ordning mycket om ekonomi. SHL-lagen kan som Idrottens Affärer tidigare berättat liknas vid stora koncerner med flera ekonomiska ben och där elitverksamheten bedrivs i den ideella föreningen.

En majoritet av klubbarna redovisar en  totalomsättning som överstiger 200 miljoner kronor, de övriga ligger strax under. Det egna kapitalet är solitt, avancerad skatteplanering räddar boksluten, och förbundets licensnämnd kan ge gröns ljus för fortsatt spel i den högsta serien.

Föreningar på obestånd i hockeyns finrum skulle vara är sämsta möjliga reklam för SHL-organisationen och förbundsbasen Anders Larsson. SHL har fem så kallade huvud partners  av vilka Schibstedt-ägda Aftonbladet/Sportbladet är en partner.

Hockeyallsvenskan spelar också sin första omgång på fredag, den 20:e. Här är ekonomin också i centrum och här har förbundets licensnämnd gått hårdare fram. Södertälje, Tingsryd och nykomlingen Vimmerby spelar på dispens, ett så kallat kontroll år och måste vid nästa bokslut uppvisa ett eget kapital på 10 procent av nettoomsättningen.

I praktiken en omöjlig uppgift, och nu börjar även Anders Larsson och hans styrelse förstå detta. En utredning arbetar  med översyn av licens regler och krav. Visst, det finns ett långtgående ekonomiskt ansvar i varje styrelse, men förbundskravet får inte innebära att ishockeyn utarmas utanför SHL-lagens domäner.

Ishockeyns sotdöd har f ö redan påbörjats i Hockeyettan som den här säsongen endast samlar 36 lag mot förbundskravet 40. Här uppfyllde flera, bland annat plantskolan Strömsbro inte licenskravet och skickades ned till division två. 11 lag har rbjudits ”gratisplatser” men tackat nej. Med motivering att den ekonomiska risken var alltför stor…

Färre ungdomar nutlänningar

Hockeyettan kallas av Anders Larsson för ”vår regionala elit”, det är i den miljon som våra elitspelare tar sina första skär, färre lag innebär färre isar och färre utbildningsplatser. Ja, och i förlängningen fler utländska spelare i våra elitlag.

Visst har SHL-lagen egen ungdomsverksamhet, en akademiverksamhet som är omdiskuterad och där spelare hämtas från sina hemmamiljöer tidigt. Ofta efter föräldrainflytande och även mot ekonomisk ersättning.

Men andelen ”egna produkter” i SHL-lagen är försvinnande litet, även här är Skellefteå en förebild. Bland flera som börjat i SAIK-dressen finns fowarden Oscar Lindberg, stor guldhjälte i våras.

Mesta mästarlaget Djurgården, 16-SM-guld, påbörjar i höst sin tredje raka allsvenska säsong efter två raka förluster i den allsvenska finalen, mot Modo respektive Brynäs.  Nu styrs laget av TV profilen Niklas Wikegård som säkert kommer att bjuda på underhållning från DIF-båset.

Han har redan ondgjort sig över hockeyns orättvisor, att SHL-lagen har helt  andra ekonomiska möjligheter än HA-lagen. Han vill gärna göra sig tolk även för AIK och Södertälje, och de nackdelar det innebär att bedriva verksamhet i storstadsregion.

Stockholm med handikapp

Egentligen gick tåget för både Djurgården och AIK när politikerna i Stockholm och Solna lyckades med konststycket att bygga två evenemangsarenor inom två mils avstånd. Ishockeyns företrädare satt på bänken, nöjda över sin Glob, ägd av Stockholms stad.

DIF och AIK borde under 2000-talets början agerat för och tagit intiativ till en ny arena, ägd av ett gemensamt bolag.  De lag som har kontroll över arenaintäkter är också i ekonomisk  framkant, det gäller i såväl ishockey som fotboll.

Men ishockeyn i Stockholm saknade den visionen, det är det främsta skälet till den allsvenska hockeykostymen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

De ställer upp för andra. De ställer upp för idrotten. De bjuder osjälviskt på stora delar av sin fritid för att framtidens svenska stjärnor – och för dem som aldrig kommer i närheten – ska kunna tävla i friidrott.

 Och allt de får är en fika och en t-shirt. Om ens det…

Utan funktionärerna stannar idrotten

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.