Krönikor

Mera idrott men mindre pengar

Krönika: Sitter och lusläser regeringsförklaringen från den regering som skulle göra ett s.k. paradigmskifte. Ett sådant skulle bla betyda att verkligen satsa på idrotten efter några år av nonchalans från socialdemokratiska regeringar.

Det här är det enda vi nu kan läsa:

"Fritidskortet är en viktig satsning på barns och ungdomars möjlighet till meningsfull aktivitet och samhörighet. I fotbollslaget och dansgruppen skapas alternativ till gängens gemenskap.", skriver LarsLiljegren.

2 091 miljoner räcker inte till idrotten

Krönika: RF-stämman har passerat sedan några veckor. Svensk idrott har valt en ny ledning. Några har lämnat riksidrottsstyrelsen. Invalet av Sofia Domeij och Sammi Kaidi hoppas jag är symboliskt. De är båda ordförande i specialförbund (Skidskytte och Taekwondo) och det innebär en ökad tyngd i ledningen. 

Och som ordförande i Riksidrottsförbundet har vi nu fått en genuin idrottsledare med en fin meritlista, sriver Lars Liljegren

Sverige satsar minst på elitidrott

Krönika: På den första raden i regeringen avsnitt om idrott i budgetpropositionen kan vi läsa detta: 

”Riksdagens mål och syfte med statsbidragen till idrotten är att ge möjligheter för alla i Sverige att motionera och idrotta, att främja en god folkhälsa, att stödja en fri och självständig idrottsrörelse samt att ge alla i Sverige positiva upplevelser av idrott som underhållning.”, skriver Lars Liljegren

Karl-Erik har rätt bakgrund för uppdraget

Krönika: Svensk idrott är inne i en djup och allvarlig kris.

Under senare år, långt innan pandemin började, har den organiserade idrotten förlorat många aktiva medlemmar. Endast två av de tio största förbunden håller ställningarna. De interna striderna har varit hårda. Ishockeyn har haft en inflammerad kamp mot riksidrottens ledning och Riksidrottsnämnden för att själva få avgöra frågor som de själva bedömer som egna tävlingsfrågor. Svenska fotbollförbundet förlorade en viktig votering på senaste RF-stämman. Svenska fäktförbundet har gått till domstol för att få RF:s beslut om stöd till förbunden omprövat. Företrädare både från ishockey och fotboll har hotat med att lämna den svenska idrottsgemenskapen.

Nu ska RF få ny ledning. Karl-Erik Nilsson, fotbollens avgående ordförande är rätt man, skriver Lars Liljegren.

Nu måste idrotten uppgraderas

Krönika: Regeringen har presenterat budgetpropositionen. Det var ju extra spännande, när vi nu efter åtta år har fått ett regeringsskifte. Själv hade jag stora förväntningar. Ledordet för regeringen är ju ”paradigmskifte”. Varför skulle det begränsas till åtgärder mot brottslighet och en bättre integration? Många av oss önskade förändring på idrottens område. Att man kunde se en mer självständig idrottsrörelse med ökade anslag utan politiska pekpinnar, skriver Lars Liljegren

Beskeden om satsningar blir spännande

Krönika: ”Den svenska idrottsrörelsens betydelse för folkhälsa och sammanhållning kan inte överskattas. Regeringen avser göra flera satsningar under mandatperioden.” Vad som nu avses med det?

Det blir spännande att se  ett kommande avslöjande.

Men flera regeringsförklaringar, både socialdemokratiska och borgerliga, har under senare år helt saknat ordet "idrott" och ett sammanhang. 

Men flera regeringsförklaringar, både socialdemokratiska och borgerliga, har under senare år helt saknat ordet "idrott" och ett sammanhang, skriver Lars Liljegren.

I Sverige behövs en ny ”Idrott åt alla”

Krönika: Välkomna till 2022 års idrottsutredning! Vi känner redan varandra ganska väl. Nu har vi ett spännande uppdrag tillsammans.

Några av er kan möjligen redan letat i idrottshistorien och funnit den klassiska utredningen ”Idrott åt alla”, som fick sina direktiv den 12 november 1965. Den hade tre och ett halvt år på sig, till juni 1969, då den lämnade sitt betänkande. Vi har mindre tid. Regeringens direktiv säger att vi ska vara klara senast den 31 oktober 2023.

Utredningen från 1965 lämnade förslag som blev väldigt avgörande för den svenska idrottens positiva utveckling, skriver Lars Liljegren

Partiernas olika syn på idrott

Krönika: ”Det finns viktigare saker än idrott!”

Så sa han, den kände politikern, när jag gnällde över att ingen vare sig frågade om eller svarade något om idrott i valrörelsen. 

Egentligen behövde han inte berätta det för mig, när dödsskjutningarna når europeiska rekordnivåer. Men att inte vara viktigast borde inte vara detsamma som att vara bortglömd, skriver Lars Liljegren,.

Vi behöver fler Ulf Lönnqvist!

Krönika: För några dagar sedan kom beskedet att Ulf Lönnqvist har avlidit i en ålder av 86 år.

Den stora allmänheten känner honom nog mest som den lite anonyme socialdemokraten, en grå eminens som krönte sin politiska karriär med titeln ”bostadsminister och chef för bostadsdepartementet” 1986 – 1991. Han fick avsluta sitt arbete som landshövding i länet han älskade, Blekinge, under tiden 1992 – 2001, skriver Lars Liljegren.

Ger sig inte, överklagar beslutet

Krönika: Specialidrottsförbunden har tröttnat på RF-ledningens sätt att dela ut statsstödet till förbunden. Därför har Fäktförbundet gått till Förvaltningsrätten i Stockholm och överklagat beslutet om sänkt statsstöd, från 3 140 000 kronor 2021 till 2 960 000 år 2022.  

I andra hand vill man att beslutet hänskjuts till regeringen för ”ny saklig och opartisk bedömning.”, skriver Lars Liljegren.

Anders Ygeman, här får du ditt tal

Krönika:En mycket idrottsintresserad djurgårdare blir ”idrottsminister”. På det här sättet vill jag föröka hjälpa min klubbkamrat med ett tal, som han förslagsvis kan hålla, när han träffar riksidrottens ledning., skriver Lars Liljegren. 

Men, ett beslut som ändå inte ska gälla...

Krönika: Oräkneliga gånger har jag pratat med medlemmar i idrottsrörelsen om demokrati. Ofta har det varit i samband med årsmöten och kurser bl.a. i mötesteknik. 

Jag har berättat hur viktigt det är med öppenhet, formella regler och att både styrelser och medlemmar följer fattade beslut. I våra bästa stunder har vi konstaterat, att idrottsrörelsen ger ett ovärderligt bidrag till landets demokrati. Ibland använder vi också det argumentet, med rätta, för att få ekonomiskt stöd från stat och kommun, skriver Lars Liljegren

Spelet när ledande aktörer struntar i stadgarna

Krönika: I RF:s stadgar (Kap 5, moment 2) läser jag följande viktiga, och självklara, formulering om Riksidrottsstyrelsens åligganden:

”Riksidrottsstyrelsen ska verkställa RF-stämmans beslut”.

Nu visar det sig, att stadgarna inte gäller, om stämman fattar beslut som t.ex. går fotbollen emot, rapporterar Lars Liljegren

Morgon 3: En idrottsministers entré

Krönika: Det här är talet som Stefan Löfven aldrig höll:

”Till sist det som så många människor i vårt idrottande land tycker är allra viktigast. Idrottsminister.

Innan jag berättar vem jag har utsett vill jag säga något om bakgrunden, skriver Lars Liljegren..

Specialförbund vill ha förändring i RF

Krönika: Det mullrar ordentligt i svensk idrott. Det är inget som syns i massmedia, som i första hand skildrar den senaste bredsidan, klacksparken eller pucken som gick till icing. 

Men det är inte längre någon hemlighet att specialförbundens kritik mot riksidrottsledningen är massiv. Det hörs på möten som arrangeras av RF, och det förstärks av möten, där RF inte får vara med, skriver Lars Liljegren

Flera vill dela på samma kaka

Krönika: Två motioner till vårens RF-stämma kan göra den till en av de allra mest intressanta under lång tid. En kommer från Svenska Mångkampsförbundet och har rubriken ”Parlamentarisk utredning med uppdrag att utveckla den svenska idrottsmodellen”. Den andra kommer från Svenska Fäktförbundet, med en första att-sats som innehåller dynamit: ”RF ska avsäga sig samtliga de åligganden mot staten som sammanhänger med att ”verka i myndighets ställe.”, skriver Lars Liljegren

Elitidrottare ska kunna plugga, givetvis

Krönika: Onsdagen den 13 januari kl. 07:30 formulerade någon morgonpigg person på RF ett entusiastiskt pressmeddelande, där Stockholms idrottsborgarråd Karin Ernlund (c) sa så här:

”Jag är både glad och stolt att vi fyra aktörer tillsammans har skapat RIU (Riksidrottsuniversitetet) Stockholm. Idrotten är en positiv kraft i samhället och förtjänar att ha bra förutsättningar.”

Därmed tog det Stockholms stad 18 år att få upp ögonen. Nu försöker staden att återskapa något som man genom passivitet och ovilja starkt bidrog till att riva ned. Sent ska syndaren vakna, skriver Lars Liljegren

Idrotten utför politiska beställningar

Krönika:  Något skaver i svensk idrott. Rapporter visar att vår internationella konkurrenskraft minskar.

När antalet unga i idrotten blir färre och elitverksamheten sviktar, behöver naturligtvis förbund och föreningar både idéer, arbetsro och resurser. Nu agerar elva förbund och har skrivit en gemensam motion till RF-stämman., skriver Lars Liljegren.

Skäl att fråga: började Coronan 2008?

Krönika: ”Inget ökat stöd till idrottsrörelsen i budget för 2021!”, skrev RF i ett pressmeddelande häromdagen. ”Det har varit ett mycket speciellt år, och regeringen har under 2020 tilldelat idrottsrörelsen 1,5 miljarder i kompensationsstöd på grund av Corona. Det ska vi värdesätta”, förklarade RF:s ordförande Björn Eriksson regeringens vägran att öka det ordinarie statsanslaget.

Den som försöker förklara statens snålhet mot idrotten med engångssatsningarna under Coronan gör det lite knepigt för sig, skriver Lars Liljegren.

Dragkamp i idrotten

Krönika: 1903 bildades föregångaren till RF av bl.a. ett antal dragkampsföreningar. Nu, drygt 100 år senare, är samma organisation på väg att kasta ut dem ur gemenskapen tillsammans med ett antal andra mindre förbund, skriver Lars Liljegren

Om något år gäller kravet att specialförbunden ska ha minst 25 föreningar. Samtidigt minskar anslagen från RF dramatiskt, skriver Lars Liljegren.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen