Men, ett beslut som ändå inte ska gälla...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Oräkneliga gånger har jag pratat med medlemmar i idrottsrörelsen om demokrati. Ofta har det varit i samband med årsmöten och kurser bl.a. i mötesteknik. 

Jag har berättat hur viktigt det är med öppenhet, formella regler och att både styrelser och medlemmar följer fattade beslut. I våra bästa stunder har vi konstaterat, att idrottsrörelsen ger ett ovärderligt bidrag till landets demokrati. Ibland använder vi också det argumentet, med rätta, för att få ekonomiskt stöd från stat och kommun.

Med stor glädje har jag konstaterat, att antalet s.k. idrottspampar har minskat genom åren. De som tyckte, men sällan vågade säga det, att de såg andra synpunkter än de egna som störande moment i verksamheten.

Demokratin ur spel

Nu dyker de upp igen. Riksidrottsstyrelsens ordförande Björn Eriksson och fotbollens ordförande Karl-Erik Nilsson sätter all demokrati ur spel. Det är så sällsynt, lyckligtvis, att huvudpersonerna borde ringmärkas, ungefär som utrotningshotade fågelarter.

För någon vecka sedan citerade jag följande formulering i RF:s stadgar:

”Riksidrottsstyrelsen ska verkställa RF-stämmans beslut”.

Fotbollen förlorade en viktig voteringen på RF-stämman med 112–65, trots att Riksidrottsstyrelsen tillsammans med Fotbollförbundet frenetiskt yrkade avslag. Ett tydligt utslag, om man uttrycker sig försiktigt.

Nu har Björn Eriksson och Karl-Erik Nilsson bestämt att det beslut som gick fotbollen emot vid RF-stämman ska prövas av en s.k. skiljenämnd.

Man söker stöd i RF:s stadgar, som talar om skiljenämnd som ett sätt att lösa konflikter mellan t.ex. RF och SF. Alla, inklusive Björn Eriksson och Karl-Erik Nilsson, vet ju att den paragrafen är skriven och antagen, därför att t.ex. skadeståndsmål inte ska behöva komma upp i domstolarna. Den är inte gjort för att göra det enklare att köra över beslut av RF-stämman, idrottsrörelsens högsta beslutsorgan.

De ska bli hemliga

Björn Eriksson berättar nu i pressmeddelanden att skiljenämnden ska bestå av tre ledamöter, varav en är ordförande.

Rykten säger också, att namnen inte heller ska offentliggöras.

Två parter, som i sak tycker lika, ska nu tillsätta personer i en skiljenämnd. Jag skulle gärna vilja vara en fluga på väggen för att lyssna på hur argumenten låter, och om någon kommer att tala emot fotbollens och riksidrottsstyrelsens syn. Björn Eriksson har berättat, att man måste vara en fluga på väggen. Så här säger han om överläggningarna:

”SvFF och RF har enats om att skiljedomen, när den så småningom meddelas, kommer att vara offentlig. Däremot är handläggningen och vad parterna anför under handläggningen inte offentligt”.

Det gamla Högsta Sovjets pampar framstår som demokratins och öppenhetens försvarare, när man läser RF-ordförandens funderingar. Sverige och svensk idrott 2021! 

En annorlunda väg

Svenska Fäktförbundet, som också röstade för Riksidrottsstyrelsens och fotbollens syn, har gjort något helt annorlunda. Man har överklagat beslutet till förvaltningsrätten i Stockholm, den första instansen i förvaltningsmål.

Otto Drakenberg, min efterträdare som ordförande i Svenska Fäktförbundet, uttrycker sig så här: ”Det är egentligen inte klokt. Vid Riksidrottsmötet 2019 formerade sig majoriteten av förbund i ett generalangrepp på de mindre idrotterna. 2021 var det fotbollens tur att råka illa ut. Så här kan vi inte ha det. Därför har vi valt att överklaga beslutet till Förvaltningsdomstolen”.

Riksidrottsförbundet är i ”myndighets ställe”, när det gäller att fördela statens anslag till idrotten till olika ändamål. Därför bör RF följa förvaltningslagens bokstav och anda.

Fäktförbundet skriver i sitt överklagande, att RF-stämman inte lever upp till de krav på saklighet och opartiskhet som Förvaltningslagen § 5 ställer på ett myndighetsbeslut. Alla som deltog i beslutet är jäviga.

För egen del har jag ägnat ett helt liv åt ideellt idrottsledarskap och har varit en av de allra främsta förespråkarna för idrottsrörelsens självständighet i förhållande till staten.

Nu är något på väg att brista. Det största ansvaret har naturligtvis ledningen för världens, fortfarande, kanske starkaste folkrörelse. Sammanhållning och självständighet förutsätter en god ledning. Framgång tillsammans förutsätter mer demokrati och inlevelse i varandras villkor, mindre lomhördhet och pampfasoner.

Karl-Erik Nilsson och Björn Eriksson, låt oss slippa ringmärka er!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Efter 20 års ideellt arbete är KFUM Central ett steg närmare att realisera drömmen om ett nytt föreningshus i Hagastaden för unga i hela Stockholm.
Nu går västra delen av framväxande Hagastaden ut på samråd. Det är området längs Norra Stationsgatan mellan Norrbackagatan och Karlbergsvägen. Här planerar KFUM Central en ny idrotts- och kulturanläggning på ca 12 000 kvm tillsammans med fastighetsutvecklaren Vectura. Den stora multihallen har plats för  2 400 åskådare  och rymmer tre basketplaner och en centercourt och det  betyder att Sockholmsidrotten förstärks avsevärt.

Lag ifrån ett 30-tal nationer och ett mer än ett fördubblat intresse. Så var de första timmarna när Gothia Cup öppnade anmälan.

– Vi var beredda på anstormning men det här överraskade till och med oss, säger turneringsledare Niclas Freiholtz.

Intresset för att delta i Gothia Cup fortsätter att växa och över hela världen satt lag beredda när anmälan till 2025 öppnade.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.

– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.